80% ПЗ на комп’ютерах в Україні неліцензійне – результати нового дослідження BSA

80% ПЗ на комп’ютерах в Україні неліцензійне – результати нового дослідження BSA
Для зменшення ризику кібератак та збільшення прибутку, компанії в Україні повинні перевірити програмне забезпечення у своїй ІТ-інфраструктурі та позбутися неліцензійного ПЗ. Такого висновку дійшло «Глобальне дослідження ринку програмного забезпечення» (BSA Global Software Survey), результати якого були оголошені Асоціацією виробників програмного забезпечення BSA | The Software Alliance.

Відповідно до дослідження, 80% програмного забезпечення, встановленого на комп’ютерах в Україні, є неліцензійним. Порівняно з результатами дослідженням BSA 2016-го року, показники зменшилися на 2 відсоткові пункти.

Організації у всьому світі використовують програмне забезпечення для покращення бізнес-процесів, збільшення прибутку, виходу на нові ринки та посилення переваг перед конкурентами. Тим не менш, поширення неліцензійного ПЗ дуже часто заважає їхнім зусиллям і ставить під загрозу кібербезпеку компаній.

Щоб зрозуміліше пояснити наслідки використання неліцензійного ПЗ, BSA підготувала «Глобальне дослідження ринку програмного забезпечення за 2018 рік. Управління програмним забезпеченням: гарантії безпеки, можливості для бізнесу» (2018 Global Software Survey: Software Management: Security Imperative, Business Opportunity). В дослідженні наводяться дані про обсяг та вартість неліцензійного ПЗ, встановленого на персональних комп’ютерах в більш ніж 110 країнах і регіонах. Також відображаються результати опитування 23 000 домашніх користувачів, співробітників підприємств та ІТ-директорів.

«Організації з усього світу втрачають економічні вигоди та переваги інформаційної безпеки, які могло б їм надати ефективне управління програмним забезпеченням, – каже Вікторія Еспінель, Президент та генеральний директор Асоціації виробників програмного забезпечення BSA | The Software Alliance. – Компаніям варто впровадити процеси управління програмними активами (SAM, Software Asset Management), щоб отримати абсолютний контроль над встановленим програмним забезпеченням. У свою чергу, це позитивно вплине на прибуток та дозволить організаціям знизити ризик кібератак, які можуть мати згубні наслідки для бізнесу».

Основні висновки з дослідження:

• Незважаючи на світову тенденцію до зменшення використання неліцензійного ПЗ, це явище досі широко розповсюджене. Неліцензійне ПЗ досі активно використовується в усьому світі і складає приблизно 37% від загального обсягу програмного забезпечення, встановленого на персональних комп'ютерах. З 2016 року цей обсяг зменшився всього на 2 відсоткові пункти.

• ІТ-директори зазначають, що використання неліцензійного ПЗ стає дедалі більш ризикованим та дорогим. Компанії в усьому світі втрачають близько 359 млрд доларів США на рік через зараження неліцензійного ПЗ шкідливими програмами. ІТ-директори відзначають, що незаконний доступ до даних та інші загрози кібербезпеці – головна причина з якої необхідно перевести корпоративні мережі на ліцензійне ПЗ.

• Використання ліцензійного ПЗ тепер не тільки забезпечує інформаційну безпеку компанії, а і позитивно впливає на економічні показники. Компанії, що покращують управління програмним забезпеченням, можуть розраховувати на приріст прибутку до 11%.

• Організації можуть вжити існуючих заходів для покращення управління програмним забезпеченням. Дослідження доводять, що компанії можуть зекономити до 30% щорічних витрат на ПЗ завдяки впровадженню надійної системи управління програмними активами (SAM) та програми оптимізації ліцензій на програмне забезпечення.

Аналіз даних показав, що зробивши необхідні кроки та впровадивши програми SAM для підвищення ефективності управління програмним забезпеченням, компанії можуть збільшити прибуток, знизити ризики безпеки та відкрити для себе нові можливості.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі