Агентство IBI-Rating підтвердило дуже високий рівень кредитоспроможності аеропорту «Бориспіль»

Агентство IBI-Rating підтвердило дуже високий рівень кредитоспроможності аеропорту «Бориспіль»
Національне уповноважене рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу ДП «МА «Бориспіль» на рівні uaAA+ зі збереженням прогнозу «позитивний», що вказує на можливість підвищення рейтингу при збереженні зростаючої динаміки ключових показників фінансово-господарської діяльності підприємства.

ДП «МА «Бориспіль» має стратегічне значення та утримує статус основного аеропорту країни з найпотужнішою сучасною інфраструктурою, а його операційні показники демонструють стійку динаміку покращення. Кількість авіарейсів, виконаних через Аеропорт, за результатами 2017 року зросла на 17,7% – до 87,5 тис., а за 3 міс. 2018 року зростання становило 9,9% – до 20,2 тис. Загальний пасажиропотік збільшився до 10,55 млн пасажирів (+22,1%), що є рекордним значенням за весь період діяльності. У І кварталі 2018 року пасажиропотік збільшився на 15,3% і склав 2,31 млн пасажирів. Нарощенню пасажиропотоку сприяє реалізація «хабової» стратегії розвитку, залучення нових авіаперевізників, підвищення рівня сервісу. Покращення ефективності управління та оптимізація бізнес-процесів створює потенціал для подальшого розвитку підприємства.

Зростаюча динаміка авіаперевезень сприяє росту чистого доходу ДП «МА «Бориспіль», обсяг якого за 2017 рік склав 3 870 млн грн (+15,4%), а за 3 міс. 2018 року – 922 млн грн (+3,1%). Чистий прибуток за 2017 рік збільшився на 24,9% – до 1 731,4 млн грн. Показники рентабельності оцінюються як дуже високі.

Протягом 2017 року та січня-березня 2018 року обсяг боргу (зобов’язань за банківськими кредитами та субкредитною угодою) ДП «МА «Бориспіль» знижувався і на 31.03.2018 р. становив 1 715,7 млн грн екв. Прив’язка аеропортових зборів до іноземної валюти значно знижує чутливість до валютного ризику за валютними кредитами. Ефективна політика в області управління боргом сприяла зниженню рівня боргового навантаження – на кінець березня 2018 року співвідношення обсягу чистого боргу та показника EBITDA, розрахованого за 12 місяців, становило 0,52х. Наявні на кінець березня 2018 року грошові кошти покривали 31% поточних зобов’язань. Питома вага власного капіталу ДП «МА «Бориспіль» в структурі джерел фінансування його діяльності підвищилася до 71%, що вказує на посилення рівня фінансової незалежності.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ДП «МА «Бориспіль», в тому числі: фінансова звітність за 2015-2017 рр. та 3 місяців 2018 року, довідкова інформація про діяльність ДП «МА «Бориспіль», інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі