AGROPORT WEST LVIV 2020: один день на аграрній Львівщині

AGROPORT WEST LVIV 2020: один день на аграрній Львівщині
На Львівщині 27 лютого 2020 р. відбувся ХІІІ Міжнародний форум з розвитку фермерства AGROPORT WEST LVIV 2020, який зібрав аграріїв, представників обласної влади, іноземні делегації з Польщі, Білорусі, США, експертів ринку та компанії, що надають технологічні та фінансові рішення для агробізнесу.

Львівщина стала першою областю, де AGROPORT відбувся у новому клубному форматі на території Музейно-культурного центру «Львіварня». Форум складався з трьох ключових складових: бізнес-платформи, комунікаційної платформи та неофіційного спілкування.

«З Львівщини ми розпочали новий формат у рамках нової стратегії «Агропорт 2020-2030», яка покликана сформувати національну мережу хабів з центром у кожному окремому регіоні. У 2020 р. заплановано розширення географії «Агропорту» до 12 областей», — розповів генеральний менеджер «Агропорт Україна» Дмитро Титаренко.

«Приємно, що кілька років поспіль AGROPORT розпочинає свою роботу саме з Львівщини. Наша область готова бути завжди попереду у всіх процесах, експериментувати і приймати інколи непопулярні виклики, але це допомагає нам разом рухатись уперед. Ми розуміємо, що без аграріїв жодна область не здатна розвиватися», — відзначив перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський.

За його словами, саме Львівщина лідирує в Україні з підтримки сільгоспвиробників. Обласна програма підтримки АПК на 2020 рік становить 18 млн грн.

Як відзначив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Гудима, розвиток агропромислового комплексу має бути головним пріоритетом в економіці країни в цілому.

«Основа — створення умов для розвитку малого та середнього фермерства, а в першу чергу надання допомоги від держави. Сьогодні Львівщина займає перше місце в Україні з формування програм підтримки сільського господарства з обласного бюджету, і є потенціал до збільшення фінансування програм з розвитку АПК на Львівщині», — додав Юрій Гудима.

У свою чергу директор Департаменту агропромислового розвитку Львівщини Юлія Шопська констатувала, що область і надалі буде розвивати галузь. Вона переконана, що коли всі учасники ринку об’єднають зусилля, все вдасться.

Під час стратегічної сесії «Аграрна Львівщина. Розвиток регіональної бізнес-екосистеми» піднімалися актуальні та болючі питання для сільгоспвиробників області. Учасники дискусії в першу чергу відмітили, що порушилася інформаційна структура між владою, виробниками та іншими учасниками ринку.

«У частині координації дійсно є сьогодні проблеми, але не лише у Львівській області, а по всій Україні. Процедура децентралізації дещо затягнулася, але переконаний, що цього року вона закінчиться успішно. Має бути координація і рука допомоги, яка вестиме всіх у правильному напрямку», — наголосив Василь Лозинський.

Успішним прикладом налагодження зв’язків з агровиробниками поділилася голова Заболотцівської ОТГ Марія Дискант. На території даної ОТГ працює два сільгосппідприємства, які обробляють понад 2,5 тис. га, дві великі птахофабрики та фермерські господарства. За останні два роки зареєструвалися ще дві птахофабрики, що забезпечило 150 додаткових робочих місць.

«За останній рік створилося також ще три фермерських господарства. Ми знайшли точки дотику і шляхи співпраці, які допомагають аграрному бізнесу розвиватися, а ОТГ — мати надійного партнера та платника податків. Отримавши землю, ми вирішили, що в першу чергу надаватимемо її господарствам, які реєструватимуться на території нашої ОТГ. Це підштовхнуло людей до початку ведення сільськогосподарського виробництва», — зазначає Марія Дискант.

Під час сесії агровиробники озвучили проблему недоступності для невеликих фермерів такої послуги як страхування.

«Фермер навіть якби й хотів застрахувати посіви чи насадження, то не має, де це зробити. Було б правильно на рівні обласної адміністрації продумати механізм чи створити фонд, за допомогою якого при певних ситуаціях та природних небезпеках можна було отримати виплати зі страхування або ж можливість кредитування для придбання, наприклад, градобійної сітки для насаджень. Такий підхід мотивує фермерів виходити з тіні в офіційну площину», — впевнений власник ферми «ФайнаBerry» Микола Стецьків.

На думку великого бізнесу, невеликим виробникам не вистачає координації та об’єднання зусиль.

«Щоб донести думку чи захистити бізнес-інтереси, зазвичай бізнес об’єднується, має спільні аргументи та позицію і з ними приходить до органів державної влади. Власне об’єднання локальних виробників навколо спільної мети в рамках Клубу AGROPORT допоможе скоординувати зусилля і забезпечити ефективне спілкування бізнесу, влади і суспільства», — зазначила старший менеджер з роботи з органами державної влади ПАТ «Карлсберг Україна» Юлія Стельмах.

«Правильні об’єднання дуже потрібні. Ми вже анонсували перший інформаційний інструмент Телеграм-бот. За перший день до нього приєдналося понад 200 користувачів переважно з Львівської області. ОТГ, виробники, влада, інші учасники ринку — всі можуть комунікувати між собою», — додав Дмитро Титаренко.

Продовжуючи тему проблемних тем галузі, радник FAO, юрист Андріана Мартинів відзначила, що актуальним питанням як для великих виробників, так для середніх та дрібних аграріїв є ринок землі.

«Найосновніше, що зараз повинні робити агровиробники, — перевірити, наскільки міцний їхній земельний банк, а це насамперед договори оренди. Також питання оренди актуальні нині не лише для сільгоспвиробників, але й для ОТГ», — підкреслила Андріана Мартинів.

У рамках Keynote-сесії «Кращі Аграрні Практики» була представлена низка інноваційних рішень для ведення ефективного агровиробництва. Зокрема, новий напрямок — платформа AGROPORT TRADE. Представник компанії Agroxy детально розповів про систему, яка забезпечує регіональну, інформаційну та торгову платформу, полегшує внутрішню і міжнародну купівлю та продаж сільськогосподарських товарів. Система спрямована на оптимізацію процесів управління ланцюгами постачання й обробки документів, допомагає заощадити час, знизити ризики і витрати для учасників торгівлі, збільшити прибуток, розширюючи географію попиту і пропозиції. Крім того, фермери можуть безкоштовно дізнатися всю необхідну інформацію з Карти елеваторів, залізничних станцій та Каталогу насіння.

Фінансові інструменти та програми для представників малого та середнього бізнесу представили «Банк Львів» та «МТБ Банк». Кредити цими банківськими установами надаються аграріям від 100 тис. грн до 1 млн без застави, а також є можливість працювати з фінансовими аграрними розписками.
Складові для ефективного бізнесу та технічні рішення — весь необхідний спектр техніки для сільгоспвиробників — представила компанія «АГСОЛКО Україна».

Детально про програми живлення NPK добривами та біостимуляторами розповіла продакт менеджер Західного регіону «Тімак Агро» Марія Панас. Вона порадила сільгоспвиробникам, як правильно підбирати якісні добрива при нинішніх погодних умовах, не витрачаючи зайвих коштів, але при цьому отримати гарний врожай.

«Ми радимо в теперішніх кліматичних умовах вносити добрива разом із біостимуляторами. Сьогодні маємо рішення для покращення стану посівів ріпаку, який за нинішніх умов є незадовільним», — відзначила Марія Панас.

Крім насиченої інформаційної складової та обміну досвідом, в рамках AGROPORT WEST LVIV 2020 відбулося ще багато активностей. Зокрема, було підписано Меморандум про співпрацю та партнерство між Департаментом агропромислового розвитку Львівської ОДА і ТОВ «Агропорт Україна», який передбачає об’єднання зусиль задля формування на території Львівської області професійної аграрної спільноти «Кращі аграрні практики Львівщини» та створення сучасної інформаційної інфраструктури з єдиним вікном із підтримки фермерства у Львівській області та на заході України.

Також під час AGROPORT WEST LVIV 2020 відбулося нагородження школярів львівської школи №53 за перемогу в конкурсі малюнків та найкращих ідей щодо тематики про органічне виробництво в рамках проєкту здорового шкільного харчування «Розмалюй майбутнє у власні кольори». Переможці отримали «органічні» корзини з продукцією найбільших виробників органічних продуктів харчування — «Козуб», «Органік Мілк», «Пан Еко», «Лілак», «Еліт Фіто», «Органік Міт», «Органік Чікен», «Смак Українських Карпат».

Завершився форум урочистим нагородженням незалежною бізнес-премією AGROPORT Awards найкращих аграрних практиків за результатами бізнес-репутації у партнерстві з YouControl.

«Премією AGROPORT Awards Lviv ми відзначили підприємства агропромислового комплексу Львівщини, які забезпечують інноваційно-інвестиційний розвиток, є сумлінними платниками податків і підтримують соціальний розвиток села за показниками бізнес-репутації», — відзначила Юлія Шопська.

• Найкращі аграрні практики Львівщини у рослинництві — ФГ «Сяйво-Стрий»
• Найкращі аграрні практики Львівщини у дрібному тваринництві — ФГ «Радвань-Нова»
• Найкращі аграрні практики Львівщини у птахівництві — ФГ «Захід-птиця»
• Найкращі аграрні практики Львівщини у рибництві — ТзОВ «Карпатський водограй»
• Найкращі аграрні практики Львівщини у кооперації — СВК «Добротворець»
• Найкращі аграрні практики Львівщини у органічному виробництві — ФГ «Соломея»
• Найкращі аграрні практики Львівщини у молочній промисловості — ПАФ «Білий Стік»
• Найкращі аграрні практики Львівщини у м’ясній промисловості — ТзОВ «Еко Міт»
• Найкращі аграрні практики Львівщини у харчовій промисловості — ТзОв «Агро-Інвест»
• Найкращі молоді аграрні практики Львівщини — ТОВ «Мостиське молоко»
• Найкращі жіночі аграрні практики Львівщини — ТзОВ «Гомін»
________________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі