Бджолярі підбивають підсумки зими і діляться правилами успішної зимівлі

Бджолярі підбивають підсумки зими і діляться правилами успішної зимівлі
Якщо курчат рахують по осені, то бджіл - по весні, адже зима є серйозним випробуванням для бджолиних сімей. Останнім часом умови зимування в Україні складні, не стала винятком і зима 2017-2018 років.

За попередніми оцінками, в різних регіонах України втрати склали від 20 до 50% бджолиних сімей.

Протягом зимових місяців періодично спостерігались температурні і погодні «гойдалки», особливо в лютому і березні, коли на зміну сильним морозам приходили періоди потепління зі снігопадами і вітрами. В таких умовах бджолиний клуб вимушений то збиратися, то розпадатися, в результаті чого бджоли витрачають багато сил на обігрів гнізда.

Особливо небезпечні похолодання в березні, тому що в цей час матки вже можуть почати відкладати яйця, і бджоли повинні забезпечити ще й обігрів молодого розплоду.

Щоб мінімізувати втрати, фахівці пасіки «Медовий Бджоляр» радять дотримуватися 4 основних правил успішної зимівлі:

1. В зиму повинні йти сильні великі сім'ї (з цією метою дрібні і середні потрібно об'єднувати).
2. У бджіл повинно бути достатньо корму (10-20 кг на сім'ю).
3. Вулики треба добре утеплити (подушки під дах, пінопласт біля бічних стінок, тощо) і встановлювати з підвітряного боку.
4. У вуликах повинна бути хороша вентиляція. Зокрема, треба чистити літки від підмору кілька разів за зиму, щоб вони не забивались та могли пропускати повітря. А корпус з бджолами краще ставити на порожній магазинний напівкорпус.

Фахівці прогнозують, що складні умови зимування можуть призвести до підвищення вартості маток і бджолопакетів, а значить - можуть вплинути на вартість медової продукції майбутнього сезону.
-----------------

Справка о компании:
-----------------
Пасіка «Медовий Бджоляр» (ТМ «Знатний Мед») - це об'єднання бджолярських господарств, розташованих на декількох майданчиках в екологічно сприятливих місцях Київської та Житомирської областей.



Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі