"Дарниця" та "Інтерхім" профінансували проект осушення фундаменту та стін Софії Київської

Фармацевтична компанія “Дарниця” спільно з благодійним фондом Zagoriy Foundation та фармацевтична компанія “Інтерхім” реалізували проєкт з осушення фундаментів та стін Софійського собору й прилеглих монастирських споруд від надмірної вологи за допомогою швейцарського інноваційного обладнання BioDry.

Софійський собор – одна з найвизначніших пам’яток історії, включена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Собор є духовним центром, у якому зосереджена унікальна база знань українського народу за останнє тисячоліття. Завдяки меценатам, які в різні історичні епохи відновлювали собор після ворожих навал та ударів стихії, збереглася його давня архітектура і найповніший у світі ансамбль оригінальних мозаїк і фресок ХІ ст. Він налічує 260 кв. м мозаїк і 3000 кв. м фресок, які є справжніми шедеврами світового мистецтва.

Традицію збереження “здоров’я” Софії Київської підтримали меценати сьогодення – фармацевтичні компанії “Інтерхім” та “Дарниця”. Завдяки їм придбана інноваційна система BioDry (Швейцарія) для природного відновлення належного рівня вологості фундаменту і стін. Обладнання допоможе усунути проблему утворення надмірної вологи, відновити мікроклімат у спорудах собору й зберегти для наступних поколінь цю унікальну пам’ятку. Аналогічна технологія застосовується для збереження культурно-мистецьких надбань по всьому світу.

Неля Куковальська, генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська”: “Фармацевтів та музейників поєднує одна спільна надважлива місія — піклуватись про здоров’я. Тільки якщо у сфері охорони здоров’я йдеться про здоров’я людей, то у нас, музейників, - про “здоров’я” пам’яток. Тож ми щиро вдячні нашим меценатам, що вони розширюють горизонти лікування і подарували дієві ліки Софії Київській!”

Дмитро Шимків, голова ради директорів Darnitsa Group: “Ми знайшли найбільш інноваційне рішення, яке застосовується для збереження культурних пам’яток у світі. Ця технологія є біосумісною з навколишнім середовищем. Вона вже працює і природним чином усуне першопричину вологості фундаменту та стін, які приховують ще багато таємниць і які тільки належить розкрити. Тож ми, наслідуючи приклад Івана Мазепи, Богдана Хмельницького і Петра Могили, “лікуємо” Софію, щоб вона зберегла свою велич, єднала минулі і прийдешні покоління та наповнювала життя справжніми цінностями, а Оранта – продовжувала оберігати Київ”.

Анатолій Редер, генеральний директор ТДВ “Інтерхім”: “Ми не могли залишитись осторонь, коли тисячолітня пам'ятка духовності та культури країни була під загрозою. Вважається, що Богоматір Оранта Софіївська є захисницею Києва, надійнішою, ніж високі мури. Не дарма її назвали "Нерушимою Стіною": те, що вона дійшла до нас у первозданному вигляді - справжнє чудо. Тож коли перед собором постала загроза надмірної вологи, ми не вагалися жодної миті. Плідна співпраця з партнерами та керівництвом заповідника дала втішні плоди: волога покидає стіни - Софія одужує. Ми раді, що допомогли головному символу духовності вистояти. Адже перекази кажуть: доки стоїть Софія, а у ній - Оранта, доти стоїть Київ та Україна”.

Катерина Загорiй, спiвзасновниця Zagoriy Foundation: “Це справжнє диво і спільна заслуга українців, що нам вдалося зберегти собор XI сторіччя. Маємо подякувати за це вченим, будівельникам, реставраторам, співробітникам музею. Та, звичайно ж, меценатам усiх часiв. Долучитися до їхньої праці — велика честь для нас. Реконструкція Софії за часів Івана Мазепи була символом відновлення України після Руїни. Впевнена, що цей спільний проєкт Zagoriy Foundation, фармацевтичних компаній “Дарниця” та “Інтерхім” стане ще одним важливим кроком до відновлення культури благодійності в нашій країні”.
________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі