Досить мовчати про важливе! Агентство ООН у справах біженців і PROVID запустили соціальну кампанію щодо гендерного та сексуального насилля

Досить мовчати про важливе! Агентство ООН у справах біженців і PROVID запустили соціальну кампанію щодо гендерного та сексуального насилля
Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) запустило соціальну кампанію щодо проблеми, котру воліють не помічати й замовчувати. Кампанія покликана привернути увагу до проблеми сексуального та гендерного насильства, зокрема на території, охопленій воєнним конфліктом.

Злочини сексуального та гендерного характеру на охопленому конфліктом Донбасі стали темою-табу — про них не розповідають і не пишуть, про них не заведено говорити вголос. Жертви насильства бояться громадського осуду та негативних наслідків, а часто й зовсім не знають, де шукати допомоги. Ця кампанія має на меті не лише залучити всі зацікавлені сторони до обговорення механізмів запобігання та реагування на насильство, але й запропонувати конкретний механізм дій для тих, хто власне постраждав від насильства, щоб нарешті перервати це мовчання.

«Ця тема стосується чоловіків, жінок, юнаків і дівчат, які можуть стати об’єктом сексуального та гендерного насильства (SGBV). Тривалий конфлікт на Сході України ще більше загострив цю проблему. Нещодавня спільна оцінка потреб вимушених переселенців, проведена Агентством ООН у справах біженців та його партнерами, показала, що «багато жінок сприймають насильство, і SGBV також, як «нормальне», а у громадах переважає тенденція до звинувачення жертви насильства. Учасники також повідомили про випадки домагання жінок й агресії до дітей з боку військовослужбовців. Жінки та діти, що проживають у районах поблизу лінії розмежування, дотримуються самовстановленої комендантської години», — пояснила ситуацію Асель Ормонова, радник з питань захисту Агентства ООН у справах біженців.

На державному рівні немає достатньої обізнаності про стан справ. І щоб привернути до «невидимої проблеми» увагу громадськості, Агентство ООН у справах біженців і PROVID розробили креативну соціальну кампанію, ключовим меседжем якої став заклик: «Досить мовчати про важливе!», а також створили механізми практичної допомоги постраждалим. Одним з основних елементів кампанії є гаряча лінія «Ла Страда ‒ Україна». За цим номером цілодобово приймають конфіденційні анонімні звернення осіб, які постраждали від насильства.

«Найбільшою проблемою, з якою ми зіткнулися, стала відсутність будь-якої зрозумілої інформації, пов'язана насамперед із замовчуванням і маргіналізацією теми насильства в кризовій зоні. Воно є, але й ніби немає. Тож ми вирішили піти шляхом «що нам заважає, те нам і допоможе». Якщо про це ніхто не говорить, то давайте так і скажемо. Жертв немає — покажемо це. Усі мовчать, ми теж помовчимо. Вийшла така кампанія — без героїв. У всіх сенсах», ‒ розповідає Влад Галяпа, асоційований креативний директор PROVID.

У межах рекламної кампанії була запущена зовнішня реклама, радіо реклама, інтернет-підтримка у формі банерів і преролів. Усі матеріали ведуть на цільову сторінку stopsilence.com.ua, де користувач може знайти повну інформацію про проблему, звернутися за допомогою на гарячу лінію, а також надіслати анонімного листа.
Рекламна кампанія Stop Silence дає жертвам насильства можливість бути почутими й поміченими та, головне, знайти необхідну допомогу.

«Їх не показують у світлі софітів, їхні заяви гублять в архівах, їхні голоси глушать. Їх ховають, і вони ховаються самі. Але вони існують. І якщо вони самі говорити бояться, то говорити про них ‒ необхідно».


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі