Досягнення та виклики — підсумки роботи харківського аеропорту в 2020 році

Досягнення та виклики — підсумки роботи харківського аеропорту в 2020 році
Минулий рік став для Міжнародного аеропорту «Харків» викликом, який ми прийняли й витримали.

Пригадаймо подробиці
Після рекордного для аеропорту 2019 року, на початку цього року ми зберегли тенденцію стрімкого зростання.

● Пасажиропотік за січень—лютий склав 215 тисяч людей. Це на 56% більше, ніж аналогічного періоду 2019 року зі 138 тисячами пасажирів.
● Кількість вильотів за два місяці досягла 835. Це на 32% більше, ніж 2019 року, коли їх було 647.

Але з середини березня до середини червня нам довелося тимчасово зупинити всі пасажирські перельоти у зв’язку з пандемією. Останній докарантинний рейс відбувся 21 березня.

Лише 15 червня ми прийняли перший пасажирський літак після двомісячної паузи — з цього дня перельоти Київ—Харків—Київ відбувалися вже щодня. 19 червня відновилися і міжнародні перевезення — ми зустріли літаки з Мінська та Будапешта. З цієї миті регулярні та чартерні рейси поступово відновлювалися, а також запускалися нові напрямки. Ми нарощували пасажиропотік і водночас ретельно стежили за відповідністю всім санітарним нормам. Запровадили регулярні дезінфекції приміщень, нанесли розмітку для дотримання соціальної дистанції, забезпечили всіх працівників засобами захисту.

Статистика 2020 року
Загальний пасажиропотік Міжнародного аеропорту «Харків» 2020 року склав 659 тисяч людей. Це 49% від торішнього показника, коли нашими послугами скористалися 1,34 мільйона пасажирів.

Кількість вильотів за рік досягла 3 451 — 62% від показника 2019 року, коли було 5 590 вильотів.
Найпопулярнішими напрямками року стали Анталія, Стамбул, Шарм-ель-Шейх, Київ та Краків.

Пасажиропотік 2019 року був рекордним за всю новітню історію аеропорту, і, на жаль, нам не вдалося продовжити цю динаміку. Але, попри це, ми перевищили досягнення багатьох допандемійних років. Наприклад, 2016 року послугами аеропорту «Харків» скористалися 598 тисяч людей, а 2012 року, коли проводився Євро, — 501 тисяча пасажирів — на 100 тисяч менше теперішнього.





Нові напрямки: відкриті та заплановані

Минулого року українська авіакомпанія Windrose відкрила перший регулярний напрямок з Харкова — щоденні перельоти до Києва. Також запустилися нові міжнародні рейси: Wizz Air почав літати до Будапешта, Таллінна й Берліна. Ryanair — теж до Будапешта і до Мілана. МАУ відкрила чартерні рейси до Кайсері.

На 2021 рік вже анонсовані нові рейси до таких міст:
● Венеції (аеропорт «Венеція—Тревізо») від Wizz Air. Перельоти розпочнуться з 30 березня й виконуватимуться щовівторка та щосуботи.
● Мілана (аеропорт «Мілан—Мальпенса») від Wizz Air — з 29 березня, вильоти щопонеділка та щоп’ятниці.
● Братислави від SkyUp Airlines — з 29 квітня, щочетверга та щонеділі.
● Родосу від SkyUp Airlines з 1 травня. Вильоти щосуботи, а з 28 травня — щоп’ятниці.

Зберігаючи дистанцію, ми стаємо ближчими
2020 року, попри карантин, ми працювали над тим, щоб сервіси аеропорту «Харків» стали ще доступнішими.
У лютому відкрили нову авіакасу в центрі міста — вона працює на першому поверсі готелю «Kharkiv Palace» в галереї бутиків.

Також почали надавати геть нову послугу — будувати тури з Харкова до будь-якої точки світу.

У грудні вирішили розпочати знайомити пасажирів із командою аеропорту. Ми запустили відеопроєкт «Passion To Fly» і відтепер щотижня публікуємо у соцмережах ролики з працівниками, які розповідають про себе та свою роботу. Незабаром ми також плануємо розпочати рубрику з відповідями співробітників на ваші найцікавіші питання.

Зізнаємося, наше найважливіше досягнення 2020 року — збереження всієї команди аеропорту. Ми дуже вдячні колегам і цього року будемо разом поліпшувати для вас сервіс й робити аеропорт цікавішим за інші українські та світові авіахаби.

Довідкова інформація
Міжнародний аеропорт «Харків» — один з ключових інфраструктурних об'єктів Харкова. Інвестиції в його реконструкцію було надано групою компаній DCH Олександра Ярославського в рамках підготовки ключових інфраструктурних об'єктів «першої столиці» до проведення Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році (Євро-2012). Інвестиції бізнесмена в проект, включаючи будівництво нового аеровокзального комплексу та реконструкцію старого, склали понад 107 млн доларів. Держава інвестувала порівнянну суму в реконструкцію належного йому аеродрому. Серед авіакомпаній, що здійснюють регулярні міжнародні авіарейси з Харкова, лідери міжнародних пасажирських авіаперевезень — Wizz Air, Turkish Airlines, Pegasus Airlines, LOT Polish Airlines, SkyUp Airlines, МАУ і багато інших.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі