Європейська експертиза для ефективної координації дій у сфері реформ правосуддя

Європейська експертиза для ефективної координації дій у сфері реформ правосуддя
Львівська область стала однією з перших, де діятиме Регіональна рада реформ у сфері правосуддя для втілення реформи через донесення специфічних для регіону викликів і їх рішень на рівень центральних органів та організації якісного обміну інформації щодо реформ сектору з центру в регіони та між регіонами. Проект «Право-Justice», який надає підтримку реформ у сфері правосуддя, організував перше засідання Львівської регіональної ради реформ у сфері правосуддя 14 листопада.

Відкриваючи засідання, Роксолана Костур, Голова відділення Асоціації правників України у Львівській області, зазначила про необхідність актуалізації обговорення реформи у сфері правосуддя: «Раніше ми могли спостерігати відсутність співпраці не лише між регіонами, але й з Києвом. Ми отримували готові зміни до законодавства і повинні були з ними працювати». Вона повідомила, що Проект «Право-Justice» сприяє напряму створення регіональних рад, щоб регіони були почутими в центрі, адже це перша ланка імплементації нововведень в Україні.

Львівська регіональна рада реформ у сфері правосуддя об’єднала ключових стейкхолдерів: представників суддівської системи, органів прокуратури, адвокатської спільноти, управління юстиції, приватних виконавців, правозахисних громадських організацій, експертів Проекту ЄС «Право-Justice» та науково-освітню спільноту регіону для координації дій щодо реформи судової системи.

На думку керівника Проекту ЄС «Право-Justice» Довидаса Віткаускаса, створення Львівської регіональної ради реформ у сфері правосуддя сприятиме налагодженню зворотного зв’язку від регіонів для поліпшення політик, які зазвичай розробляються на центральному рівні.

Робота Львівської регіональної ради була поділена на три сесії: мета та представлення ради, моніторинг імплементації Цивільного та Господарського процесуальних кодексів, а також залучення студентів-правників до процесу реформування сектору юстиції.

Карстен Манке, міжнародний експерт з розвитку регіональних ініціатив Проекту ЄС «Право-Justice», заявив, що зустріч проводиться з метою почути проблеми регіону, щоб завдяки першокласній експертній підтримці допомогти їх вирішити: «Ми хочемо створити майданчик для обговорення, щоб просунути речі, які є важливими». Він підкреслив, що участь в обговореннях є спільним інтересом для учасників, а одним із каналів комунікації буде спілкування із використанням сучасних технічних засобів.
На зустрічі Львівської регіональної ради реформ у сфері правосуддя учасники виразили міркування щодо важливості організацій громадянського суспільства в інформуванні громадян про реалізацію реформи, а також заохочення до обговорення з представниками не лише наукової спільноти, а й залучення студентів.

За підсумками дискусії учасники засідання висловили свою готовність співпрацювати тісно з міжнародними експертами Проекту ЄС «Право-Justice» для обміну кращими практиками щодо результатів та перспектив роботи приватних виконавців, процедур банкрутства, проблем із реєстрацією бізнесу, незалежності судової влади та стандартів юридичної освіти.

Регіональні ради реформ у сфері правосуддя будуть діяти в Чернівецькій, Одеській, Львівській, Харківській, Дніпропетровській областях. Серед учасників регіональних рад реформ у сфері правосуддя не має жодної пріоритетності, члени є рівні у правах і можливостях. Під час засідання Львівської регіональної ради реформ у сфері правосуддя представники рад з Чернівецької та Одеської областей представили напрацювання та досвід проведення установчих засідань в їхніх областях.

Перша зустріч Регіональної ради реформ у сфері правосуддя у Львові ознаменувала посилення системної роботи в рамках підтримки реалізації реформ в регіонах Проекту ЄС «Право-Justice» у співпраці з профільними інституціями та експертами на місцях.

Про Проект ЄС «Право-Justice»

Проект «Право-Justice» надає підтримку реформ у сфері правосуддя, серед яких перезавантаження судової влади через відбір і оцінку суддів, перебудова в системі управління судовою владою, створення служб приватних виконавців і пробації, створення електронних реєстрів і зміцнення права власності. Партнерами Проекту є Вища рада правосуддя, Міністерство юстиції, Вища кваліфікаційна комісія суддів, Верховний Суд, Нотаріальна палата та інші інституції правосуддя. Проект Європейського Союзу «Право-Justice» є продовженням проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», реалізованого у 2014-2017 роках. За сприяння Проекту створено Раду з питань судової реформи при Президенті України, розроблена Стратегія реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки та і План дій з виконання положень Стратегії.



Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі