IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ПАТ «Укртелеком» та його випуску відсоткових облігацій

IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ПАТ «Укртелеком» та його випуску відсоткових облігацій
IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПАТ «Укртелеком» та його випуску відсоткових облігацій серій T-V на рівні uaBBB, прогноз «у розвитку», що вказує на вірогідність зміни кредитних рейтингів протягом року. Кредитні рейтинги залишаються у Контрольному списку, де знаходяться рейтинги, які можуть бути переглянуті в короткостроковій перспективі.

Зберігається невизначеність щодо подальшої діяльності ПАТ «Укртелеком», що пов’язана з процесом його повернення у державну власність, а також арештом акцій (з метою забезпечення виконання майбутнього рішення суду, якщо воно буде прийнято на користь позивача по спору про стягнення з мажоритарного акціонера вартості облігацій та відсоткового доходу за ними). Крім того, ПАТ «Укртелеком» виступає стороною у судових позовах, результат розгляду яких може суттєво вплинути на його фінансовий стан.

Чистий дохід ПАТ «Укртелеком» за результатами 2017 року склав 6 117,1 млн грн, що на 3,3% менше, порівняно з результатом 2016 року. Підсумком діяльності став чистий прибуток у розмірі 864,4 млн грн. (+43,8%). Більшість показників ефективності діяльності ПАТ «Укртелеком» за підсумками 2017 року знаходяться на найвищому за останні кілька років рівні та оцінюються як високі. У І кварталі 2018 року обсягу чистого доходу знизився, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, на 6,2% – до 1 536,5 млн грн. Чистий прибуток збільшився на 23,6% і склав 152,6 млн грн. За підсумками 3 міс. 2018 року показники рентабельності, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, мали різноспрямовану динаміку.

Емітент зберігає досить високу частку власного капіталу у загальній структурі джерел фінансування діяльності. Рівень боргового навантаження ПАТ «Укртелеком» оцінюється як прийнятний. При цьому спроможність Емітента продовжувати безперервну діяльність залежить від готовності кредиторів не вимагати дострокового погашення кредитів і продовжувати надавати підтримку за рахунок рефінансування існуючих кредитів та пролонгації строків погашення заборгованості.

ПАТ «Укртелеком» залишається найбільшим оператором телекомунікаційних послуг в Україні. Компанія надає широкий перелік послуг для населення і підприємств, в тому числі послуги: місцевого (міського та сільського), міжміського і міжнародного телефонного зв’язку, мобільного зв’язку третього покоління, комп’ютерного зв’язку (в т. ч. доступу в Інтернет), телеграфної зв’язку та дротового мовлення, а також послуги з надання в користування каналів електрозв’язку. Емітент займає провідні позиції на ринку фіксованого зв'язку і широкосмугового доступу до мережі Інтернет, які забезпечуються власною потужною транспортною телекомунікаційною мережею, що охоплює всі регіони країни. При цьому перспективність ринку телекомунікаційних послуг зумовлює посилення конкуренції. Відзначається подальше зниження попиту на послуги фіксованого зв'язку та поступове її заміщення послугами мобільного зв'язку, що відповідає загальносвітовій тенденції.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «Укртелеком», в тому числі: фінансова звітність за 2015-2017 рр. та 3 міс. 2018 року, довідкова інформація про діяльність, інформація про випуск облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі