IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг облігацій ТОВ «СТАНДАРТ-АГРО»

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг облігацій ТОВ «СТАНДАРТ-АГРО»
IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу іменних відсоткових незабезпечених облігацій ТОВ «СТАНДАРТ-АГРО» серії А (обсяг випуску 370 млн. грн. з погашенням у серпні 2019 року) на рівні uaBB, прогноз «стабільний».

Метою випуску облігацій згідно проспекту емісіє є фінансування придбання сировини та матеріалів; оновлення машино-тракторного парку, сільськогосподарського обладнання та механізмів; капітальні ремонти виробничих та тваринницьких приміщень; будівництво сучасних енергоефективних систем зберігання зерна механізмів; обслуговування виробництва та зберігання продукції.

Діяльність ТОВ «СТАНДАРТ-АГРО», як і решти вітчизняних сільськогосподарських підприємств, має високу чутливість до впливу природно-кліматичних умов. Також слід відмітити сезонність діяльності Емітента, що зумовлює коливання оборотного капіталу.

Чистий дохід ТОВ «СТАНДАРТ-АГРО» за підсумками 2017 року збільшився на 23% – до 288 281 тис. грн., а за 3 міс. 2018 року приріст склав 15% – до 14 252 тис. грн. Діяльність Емітента була прибутковою – чистий прибуток склав 34 829 тис. грн. за 2017 рік та 530 тис. грн. за І квартал 2018 року. За рахунок прибуткової діяльності обсяг нерозподіленого прибутку збільшився до 179 260 тис. грн. на 31.03.2018 р., проте питома вага власного капіталу у загальній структурі джерел фінансування діяльності залишалася невисокою (15%), що вказує на збереження низької фінансової незалежності.

Борг ТОВ «СТАНДАРТ-АГРО» формується виключно зобов’язаннями за відсотковими облігаціями серії А, обсяг яких протягом періоду, що підлягав дослідженню, залишався незмінним і на 31.03.2018 р. складав 45 млн. грн. Боргові зобов’язання номіновано у гривнях, що знижує чутливість Емітента до курсових коливань. Боргові зобов’язання обліковуються у складі довгострокових зобов’язань, при цьому умови випуску передбачають можливість пред’явлення облігацій до дострокового викупу.

Рейтингове агентство IBI-Rating відмічає також недостатню інформаційну прозорість Емітента.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТОВ «СТАНДАРТ-АГРО», в тому числі: фінансова звітність за 2015-2017 рр. та 3 міс. 2018 року, інформація про випуск облігацій серії A, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі