IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг та рейтинг інвестиційної привабливості міста Біла Церква

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг та рейтинг інвестиційної привабливості міста Біла Церква
Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу м. Біла Церква на рівні uaВВВ+ з прогнозом «стабільний» та рейтингу інвестиційної привабливості на рівні invА–. Відповідне рішення було оголошено 5 грудня 2018 року під час проведення регіонального форуму «КИЇВЩИНА ІНВЕСТИЦІЙНА 2018: КОНКУРЕНЦІЯ ЗА ІНВЕСТИЦІЙНІ РЕСУРСИ» у місті Біла Церква. У ході презентації рейтингової оцінки міста Директор муніципального департаменту рейтингового агентства IBI-Rating, Дмитро Задесенець урочисто вручив сертифікат, який підтверджує рівень рейтингу інвестиційної привабливості міста Інні Новогребельській - заступнику міського голови Білої Церкви.

Такі рівні рейтингів відображають високу інвестиційну привабливість та достатню спроможність міста розраховуватися за своїми зобов'язаннями. «Стабільний» прогноз, з найбільш високою часткою ймовірності, передбачає незмінність рейтингу на горизонті 12 місяців.

Підтвердження рейтингів зумовлено збереженням на достатньому рівні ключових показників соціально-економічного розвитку міста, його економічним, туристичним і логістичним потенціалом, а також наявністю розвиненого промислового комплексу й інфраструктури, вдалим просторовим плануванням й близькістю до столиці.

Рівні рейтингів підтримуються значенням міста як регіонального центру Київської області, високими темпами зростання обсягів надходжень до місцевого бюджету, прийнятними показниками ліквідності бюджету та консолідованого боргового навантаження на дохідну частину бюджету міста за очікуваного зростання його в майбутньому. В той же час, показники бюджетної забезпеченості міста є нижчими за середні значення по країні, а потреба у здійсненні капітальних вкладень у місцеву інфраструктуру обумовлена високим рівнем зношеності основних засобів (житлового фонду, об’єктів інженерної та транспортної інфраструктури міста). Збереження складної ситуації в економіці, та в окремих галузях зокрема, а також військовий конфлікт на частині території України мають вплив на розвиток економіки міста через суттєві ризики для платоспроможності платників податків та як фактор невизначеності стосовно успішності реалізації макроекономічної політики.

«З огляду на останні події варто зазначити, що в Білій Церкві реалізація ризику цивільно-правових відносин є суттєво нижчою, ніж в областях, на які поширюється правовий режим воєнного стану. Крім того, створення відокремленого структурного підрозділу, що є центром підтримки інвесторів, сприяє покращенню інвестиційного клімату», - зазначив Дмитро Задесенець.

Олександр Прилуцький, керівник Агентства стратегічного розвитку Білої Церкви, підкреслив: «Підтримка високих рейтингів міста вже обумовила зростання зацікавленості потенційних інвесторів, що поступово трансформується у конкретні проекти розвитку».

Ключові показники економіки міста Біла Церква за І півріччя 2018 року:

1. Зарплата з початку року зросла на 8,9% до 6,9 тис. грн, проте є на 21,2% нижчою, ніж у середньому по країні.
2. Обсяг капітальних інвестицій у розрахунку на 1 мешканця склав 1,5 тис. грн; прямих іноземних інвестицій – 130,6 дол. США. Зазначені показники залишаються нижчими за середні по країні. Основна частина ПІІ залучається в промисловість міста, будівельну галузь, сферу операцій з нерухомістю й торгівлю.
3. Міський бюджет виконано з дефіцитом у сумі 3,9 млн грн. Загальні (з трансфертами) доходи бюджету склали 1 087,03 млн грн, що складає 58% від річного плану.
4. Власні доходи міського бюджету склали 426,4 млн грн, та на 90% складались з податкових надходжень. Основними джерелами власних доходів є ПДФО, акциз, місцеві податки та власні надходження бюджетних установ.
5. Обсяг трансфертів з державного бюджету склав 60,8% в загальному обсязі дохідної частини бюджету міста за відповідний період, і спрямовується переважно на фінансування видатків соціального захисту, освітньої та медичної сфер. Рівень бюджетної забезпеченості склав 2,0 тис. грн., що на 29,3% менше ніж в середньому по Україні.
6. Роздрібний товарооборот склав 2,0 млрд грн, та у перерахунку на 1-го мешканця на 31% перевищує середній показник по Україні.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від міста Біла Церква, у тому числі: показники соціально-економічного розвитку, статистичні дані, казначейська звітність, програмні матеріали, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.
__________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі