IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг та рейтинг інвестиційної привабливості міста Харків

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг та рейтинг інвестиційної привабливості міста Харків
Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу м. Харків на рівні uaА+ з прогнозом «стабільний» та рейтингу інвестиційної привабливості на рівні invАА.

Такі рівні рейтингів відображають відмінну інвестиційну привабливість та високу спроможність міста розраховуватися за своїми зобов'язаннями. «Стабільний» прогноз, з найбільш високою часткою ймовірності, передбачає незмінність рейтингу протягом 12 місяців.

Підтвердження рейтингів зумовлено значенням міста як одного з великих міст України; ділового, культурного та освітнього центру; збереженням позитивної динаміки ключових показників соціально-економічного розвитку та бюджету міста, більшість з яких або дорівнює, або перевищує середні значення по країні у розрахунку на одного мешканця; низьким прямим та прийнятним консолідованим борговим навантаженням; диверсифікацією господарського комплексу міста за видами економічної діяльності; розвитком обслуговуючої, комунальної, соціальної та освітньої інфраструктури. Вплив негативних чинників на фінансову спроможність міста залишається помірним, незважаючи на збереження складної економічної ситуації в країні та продовження військового конфлікту на сході України. Разом з тим, у міста є потреба у залученні додаткового фінансування, в тому числі на відновлення об’єктів міської інфраструктури та житлово-комунального господарства.

Ключові показники економіки міста Харків:
1. За січень-червень 2018 року бюджет міста виконано з профіцитом у сумі 341,4 млн грн.
2. Власні доходи бюджету міста у січні – червні 2018 року проти відповідного періоду минулого року збільшились на 19,7% – до 4,5 млрд грн; частка податкових надходжень у структурі власних доходів міста склала 92%, а основними джерелами їх наповнення є ПДФО, акциз, місцеві податки та збори.
3. За І півріччя 2018 року у місті введено в експлуатацію 167,6 тис. м2 житла, що у перерахунку на 1 жителя в 1,5 рази перевищує відповідний показник по країні. Обсяг виконаних будівельних робіт у порівнянні з І півріччям 2017 року зріс на 41,2%.
4. За І півріччя 2018 року, проти відповідного періоду минулого року обсяг освоєних капітальних інвестицій зріс на 31,6% до 5,2 млрд грн.
5. Обсяг реалізації промислової продукції у І півріччі 2018 року проти відповідного періоду 2017 року зріс на 19,2 % – до 41,0 млрд грн.
6. Роздрібний товарооборот у І півріччі 2018 року в порівняльних цінах зріс на 0,5% до 19,8 млрд грн, та у перерахунку на 1-го мешканця є у 1,9 рази вищим, ніж у середньому по Україні.
7. Рівень бюджетної забезпеченості у січні-червні 2018 року склав 3,1 тис. грн. Бюджет міста залишається бюджетом-донором, перераховуючи до державного бюджету реверсну дотацію (106,73 млн грн за січень-червень 2018 року).

За словами Дмитра Задесенця, Директора муніципального департаменту рейтингового агентства IBI-Rating: «Позитивно на розвиток інвестиційного потенціалу м. Харкова впливає високий рівень диверсифікації економіки міста, а також можливість її подальшого зростання за рахунок внутрішнього попиту, вдалого розташування, наявності необхідних ресурсів у т .ч. трудових».

«Підтвердження кредитного рейтингу Харкова на інвестиційному рівні свідчить про високу оцінку основних показників бюджету. Наявність стійких джерел надходжень до бюджету дозволяє гарантувати фінансування всіх зобов'язань міста», - підкреслив Михайло Фатєєв, Заступник міського голови - Директор Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від міста Харків, у тому числі: показники соціально-економічного розвитку, статистичні дані, казначейська звітність, програмні матеріали, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.
____________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі