IBI-Rating: Рейтинг інвестиційної привабливості міста Хмельницький визначено на рівні invА

IBI-Rating: Рейтинг інвестиційної привабливості міста Хмельницький визначено на рівні invА
Національне рейтингове агентство ІВІ-Rating повідомляє про присвоєння рейтингу інвестиційної привабливості місту Хмельницькому на рівні invА. Об’єкт рейтингування з рейтингом invА характеризується високою інвестиційною привабливістю, порівняно з іншими об’єктами рейтингування, однак спостерігається чутливість до впливу інвестиційних ризиків.

Визначений рівень рейтингу інвестиційної привабливості м. Хмельницького відображає:

1. Структуру економічного комплексу та динаміку ключових економічних показників

Хмельницький є адміністративним та економічним центром Хмельницької області. На 271,3 тис. жителів у місті функціонує близько 2,7 тис. підприємств та 20,3 тис підприємців. Економічний комплекс є диверсифікованим за галузями та напрямками. Основу економіки формують переробна промисловість й торгівля. Більшість економічних показників у 2016-2018 рр. демонстрували зростання та є співставними із середніми по країні. У 2018 році, відносно 2017 року обсяг промислової продукції збільшився на 16,7% (до 14,4 млрд грн), оборот роздрібної торгівлі – на 10,6% (до 6,7 млрд грн), зовнішньоторговельний оборот – на 19,8% (до 405,9 млн дол. США), обсяг виконаних будівельних робіт – на 53,7% (до 2,2 млрд грн).

2. Стан ринку праці

За відносно низького рівня зареєстрованого безробіття, середня зарплата по місту у 4-му кварталі 2018-го року склала 8,1 тис. грн (84% від показника по країні), хоча і зросла за рік на 20%. Середньооблікова кількість штатних працівників практично не змінюється впродовж останніх років та складає 65,6 тис. осіб, ще 32,1 тис. осіб працює на приватних підприємців. При цьому, в місті функціонує 18 вищих та 6 професійно-технічних учбових закладів, які випускають близько 6 тис. випускників щороку та готують «кадри» більш ніж за 100 спеціальностями.

3. Природньо-географічний потенціал та логістичні можливості

Загальна площа міста складає 9 747,5 тис. га. Хмельницький має вигідне географічне розташування і значні логістичні можливості. Місто розташоване на перетині 2 європейських автомобільних маршрутів - Е50 й GO Highway (будується) та маршруту загальнодержавного значення - М12, має добре залізничне сполучення. Окрім того, досить розвиненою є локальна транспортна та складська інфраструктура.

4. Регуляторну політику, умови для ведення бізнесу та бюджетні можливості

Рішення щодо регулювання діяльності бізнесу є прозорими та публікуються на офіційному сайті міської ради. Окрім того, на місцевому і регіональному рівні діють програми підтримки бізнесу – як фінансової, так і консультативної. У місті локалізовані ключові адміністративні органи Хмельницької області, а також побудована система надання адміністративних послуг (217 адміністративних послуг та видача 23 видів документів дозвільного характеру). Потенційні об’єкти для інвестування ідентифіковані та доступні (інформація й умови розміщено на сайті). На площі 90,9 га. створено індустріальний парк «Хмельницький». Сервісна інфраструктура для бізнесу має достатній рівень розвитку. Загальні надходження до бюджету у 2018 році склали 3,2 млрд грн, з яких 54,8% – власні доходи. Частина коштів стабільно спрямовується на розвиток інфраструктури (частка капітальних видатків склала 15% у 2018 році).

5. Умова життя та безпеку

Місто має розвинену освітню, медичну, соціальну, комунальну інфраструктуру та задовільний стан екології. При цьому до основних проблем інженерно-транспортної сфери слід віднести застарілий стан житлового фонду і зношеність зовнішніх та внутрішньо будинкових інженерних мереж, а також недостатнє фінансування ЖКГ. 70% водопровідних й каналізаційних мереж, 65% мереж теплопостачання потребують заміни. Незважаючи на наявність нового будівництва, переважна частина житлових об’єктів та технічних приміщень є фізично та морально застарілими. Разом з тим, налагоджується співпраця з МФО стосовно участі в реалізації заходів з енергозбереження та енергоефективності.

Дмитро Задесенець, директор муніципального департаменту рейтингового агентства IBI-Rating, зазначив: «При визначенні рейтингу інвестиційної привабливості міста рейтингове агентство враховує природно-ресурсний потенціал, економічну, соціальну та фінансову базу, якість інфраструктури, стан екології, операційне середовище, включаючи систему управління та умови для бізнесу на локальному рівні».

«Я вітаю рішення агентства IBI-Rating щодо присвоєння рейтингу на рівні, який відображає високу інвестиційну привабливість Хмельницького (invА). Це позитивний сигнал для інвестиційного співтовариства і визнання успішності реалізації стратегії розвитку міста, спрямованої на поліпшення легкості ведення бізнесу й створення комфортних умов для життя мешканців нашого міста. У найближчому майбутньому драйверами зростання економіки Хмельницького повинні стати проекти в легкій промисловості та логістиці. Також, хочу запевнити про готовність влади міста надавати підтримку і супровід кожного інвестиційного проекту», - прокоментував рішення агентства Олександр Симчишин, міський голова м. Хмельницького.
__________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі