Компанія АББ зробила прорив завдяки найпотужнішому в світі трансформатору постійного струму високої напруги

Компанія АББ зробила прорив завдяки найпотужнішому в світі трансформатору постійного струму високої напруги
Компанія АББ вписала нову главу в історію електроенергетики, коли трансформатори та ключове обладнання для першого в світі проекту потужністю 1 100 кіловольт (кВ) в Китаї, пройшли жорсткі випробування

Компанія АББ встановила ще один рекорд з провідних інновацій, успішно випробувавши агрегати низької та високої напруги найпотужнішого в світі трансформатора постійного струму надвисокої напруги (UHVDC). Трансформатор постійного струму надвисокої напруги (UHVDC) на +/-1 100 кВ (1,1 млн. вольт), розроблений та виготовлений у тісному співробітництві з компанією State Grid Corporation of China (SGCC), успішно пройшов серію типових випробувань, що прокладає шлях для впровадження лінії постійного струму надвисокої напруги (UHVDC) Changji-Guquan, яка передаватиме електроенергію з регіону Сіньцзян на північному заході в провінцію Аньхой на сході Китаю.
Changji-Guquan, перша в світі лінія постійного струму надвисокої напруги (UHVDC) на +/-1 100 кВ встановить новий світовий рекорд з рівня напруги, пропускної здатності та відстані. Вона зможе транспортувати 12 000 МВт електроенергії, що дорівнює потужності 12 великих електростанцій та на 50% більше, ніж транспортують лінії постійного струму надвисокої напруги (UHVDC) на +/- 800 кВ, які наразі експлуатуються. Відстань передачі буде збільшена з приблизно 2 000 км до більш ніж 3 000 км, що дозволить інтеграцію та передачу електроенергії з віддалених відновлюваних джерел в набагато більших масштабах.

Після початку роботи на повну потужність, ця лінія постійного струму надвисокої напруги (UHVDC) зможе живити вісім ліній змінного струму на 500 кВ та дві лінії на 1 000 кВ, доставляючи електроенергію, що дорівнює вдвічі більшій кількості електроенергії, ніж щороку споживає Швейцарія. Останнє досягнення АББ також вперше дає можливість підключити лінію постійного струму на +/-1 100 кВ та лінію змінного струму надвисокої напруги (UHVAC) на 750 кВ.

Окрім трансформатора, компанія АББ також розробила та провела успішні випробування низки інших ключових компонентів обладнання на +/-1 100 кВ, включаючи конвертерні клапани, втулки та автоматичні вимикачі постійного струму.

«Окрім транспортування більшого обсягу електроенергії на довші відстані з нижчими втратами, цей прорив дозволить забезпечити взаємозв’язок між мережами змінного та постійного струму і підтримувати зв’язок регіонів та країн у майбутньому, – зазначив Клаудіо Факін, керівник бізнес-напряму «Енергетичні мережі» компанії АББ. – Це підсилює наше лідерство в інноваційних технологіях передачі постійного струму високої напруги (HVDC) та підтверджує наше тісне співробітництво з компанією SGCC, оскільки ми створюємо більш потужні, інтелектуальні та екологічно чисті електромережі».

«Проект Changji-Guquan на +/-1 100 кВ є найбільшим технологічним стрибком з найвищою в світі напругою постійного струму. Цей трансформатор є ключовим елементом цієї лінії, і ми раді, що перші з цих знакових трансформаторів пройшли критичні випробування і перевершили очікування. Я хотів би привітати команди компаній АББ та SGCC з цим успішним досягненням», – зазначив пан Лю Цзе Хун, виконавчий віце-президент компанії SGCC.
Великі центри енергоспоживання Китаю розташовані на сході, а значна частина енергетичних ресурсів крани знаходиться на заході та північному заході. Така широка географія та зростаючий попит стимулювали створення ліній надвисокої напруги, щоб збільшити пропускну здатність та мінімізувати втрати.

Компанія АББ була новатором у технології постійного струму високої напруги (HVDC) більше 60 років і є світовим лідером на ринку, отримавши замовлення на більше 110 таких проектів, що представляють загальну встановлену потужність більше 120 000 мегават. Це становить близько половини світового парку встановленого обладнання.

Передача постійного струму надвисокої напруги (UHVDC) є вдосконаленням технології HVDC, що являє собою найбільший стрибок потужності та ефективності протягом понад двох десятиліть. У 2010 році АББ підтримала компанію SGCC в проекті Xiangjiaba-Shanghai, першій в світі лінії постійного струму надвисокої напруги (UHVDC) на +/- 800 кВ в комерційній експлуатації.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі