Локдаун може сприяти припливу інвестицій в український агросектор

Локдаун може сприяти припливу інвестицій в український агросектор
Локдаун позитивно позначився на розвитку безготівкових розрахунків та інтернет-торгівлі, також він може активізувати інвестиції в сільське господарство. Про це завив радник президента з економічних питань Олег Устенко в інтерв'ю РБК-Україна, пише AgroPolit.com.

«Як би це не звучало дивно, але в якомусь сенсі для України локдаун може зіграти і відносно позитивну роль, враховуючи особливість структури нашої економіки. Потужний імпульс для розвитку отримала інтернет-торгівля. Цей момент сприяє детінізації економіки, оскільки торгівля в інтернеті менше ведеться готівкою. І всі великі суми декларуються в офіційному секторі», – вважає Устенко.

Також він звернув увагу на те, що в міжнародному економічному порядку денному актуалізується питання продовольчої безпеки, і «тут є нові можливості для українського аграрного бізнесу».

Це і добре, в короткостроковій перспективі, і не дуже – в довгостроковій. З одного боку, повинні були б розвиватися інші сектори економіки, у тому числі сектор послуг, наближаючи структуру нашої економіки до європейських країн. Але є ймовірність, що навпаки буде більш активний розвиток сільськогосподарського сектору», – зазначив експерт.

Ключовим фактором він назвав зростання світових цін на продовольство.

За словами Устенка, капітал – як вітчизняний, так і іноземний, заходитиме «не тільки в аграрний, оскільки це специфічний бізнес, але і переробку аграрної продукції».

І якщо в класичній «голландській хворобі» була переконцентрація інвестиційного ресурсу в енергосектор, то в нашому випадку це може відбуватися в аграрній галузі, прогнозує він.

«Буде крен інвестицій в аграрний бік, чого не дуже хотілося б, але швидше за все цього не уникнути. Адже якщо ти виробляєш продукцію продовольства, то робиш це не тільки, щоб нагодувати місцеве населення, а тому що дивишся на світові ринки. Це також означає, що буде відбуватися повільне, але постійне вирівнювання цін в Україні з цінами на зовнішніх ринках», – підсумував Устенко.

Нагадаємо, що аграрії не відчули негативного впливу карантину, локдауну і пандемії, тому банки не припиняли кредитування галузі.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі