Медовий сезон 2020 в Україні

Медовий сезон 2020 в Україні
10 серпня 2020 року в прес-центрі Інформаційного Агентства «Укрінформ» відбулася Інтернет-конференція «Медовий сезон 2020 в Україні: виклики для пасічників і споживачів». На запитання Інтернет-користувачів відповідав Валерій Курейко, бджоляр з великим досвідом і співвласник ТМ «Знатний Мед».

Відповідаючи на питання про особливості медового сезону 2020 року, В.Курейко зазначив: «Цей рік унікальний. У травні місяці встановилася аномальна погода - низькі температури і затяжні дощі. Це негативно вплинуло на цвітіння основних травневих медоносів і білої акції. Але ще більше така погода вплинула на розвиток бджіл - він загальмувався мінімум на місяць. Більшість бджолярів в цей час самі годували бджіл, щоб уникнути їх загибелі - адже бджоли не могли нічого зібрати, навіть не могли вилетіти з вулика, тому що при температурі нижче 14 градусів і тим більше під час дощу - бджоли не літають ».

Бджоляр також стверджує, що такі види меду як «травневий» і «біла акація» у цьому році практично відсутні: «Ці види меду практично не вдалося зібрати. Багато бджолярів відкачували відразу весь мед, який вдалося зібрати бджолам в червні і липні, і зробили це перед цвітінням соняшнику. Тобто, у багатьох вийшло всього 2 види меду - соняшник, і «все інше разом» - це ранньо-літнє і літнє різнотрав'я. А у багатьох взагалі буде лише соняшник. Що стосується липи - а це теж дуже цінний медонос, то монофлорної липи теж не так багато, більше буде меду, де переважає липа, але присутні й інші медоноси (наприклад, лісові або лугові)».

Оцінюючи урожай меду 2020 в цілому, Валерій Курейко зазначив: «У цілому, урожай буде на рівні минулих років, тобто більше 100 тис. тонн. Недостачу весняних медів компенсує липа, різнотрав'я і соняшник. Цілком можливо, що на експорт в цьому році піде навіть більше меду, ніж в минулому - тому що є попит у Європі і США. Нагадаємо, експорт меду з України склав 55,6 тис. тонн в 2019 році, 38,6 тис. тонн в 2018 році, а рекордним став 2017 рік, коли було експортовано майже 68 тис. тонн. На внутрішньому ринку залишиться приблизно стільки ж, скільки вивозиться - тобто, 50-60 тис. тонн».

Валерій Курейко також зазначив, що в цьому році підчас цвітіння липи погодні умови були в цілому, сприятливими, також і протягом цвітіння соняшнику, мед з якого вже відкачують по всій Україні. «Україна буде з медом, турбуватися не потрібно», - сказав співвласник ТМ «Знатний Мед».

Експерт також відзначив тенденцію збільшення споживання меду в Україні, в тому числі у зв'язку з необхідністю зміцнення імунітету під час пандемії коронавірусу. На завершення інтернет-конференції, Валерій Курейко розповів про традиції Медового Спаса, який відзначають 14 серпня: «На Медовий Спас в церкві святять мед, мак і «маковійчики» (букети з певних трав і квітів). Бажано спекти медові пряники, пиріжки з маком і медом і т.д. Але це не обов'язково, все-таки головним «героєм» є безпосередньо мед. Вважається, що мед, освячений у церкві на Медовий Спас, має особливі цілющі властивості, і навіть кристалізується інакше, ніж мед, який не освячувався. За старих часів саме на Перший (Медовий) Спас бджолярі починали відкачувати мед (а мед тоді качали всього один раз за сезон). В цей день вранці пасічники «відламували» соти і освячували їх у церкві, після чого пригощали медом родичів, знайомих, а також дітей і нужденних. У відповідь усі бажали пасічникам хорошого врожаю і щоб бджоли «роїлися» (тобто, плодилися)».
-----------------


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі