Мінінфраструктури здасть в концесії залізничні вокзали

Мінінфраструктури здасть в концесії залізничні вокзали
Міністерство інфраструктури України планує здати в концесію залізничні вокзали «Харків», «Київ», «Миколаїв», «Чоп», «Дніпро», «Хмельницький» і «Вінниця».

В результаті планується отримати 60,18 млн грн концесійних платежів і 17,4 млн грн податків до держбюджету, а також залучити інвестиції в 3,8 млрд грн. Про це заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій, пише видання ThePage.

«Укрзалізниця» за підтримки Міжнародної фінансової корпорації підготувала до концесії сім залізничних вокзалів. Зараз здійснюються фінальні технічні кроки, щоб запустити процес концесії», — уточнив міністр.

Про намір до здачі в концесію ряду залізничних вокзалів Владислав Криклій говорив ще восени минулого року.

Він також повідомив, що Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділить $420 млн на проект «Електрифікація залізничного напрямку Долинська-Миколаїв-Колосівка».

«Наша мета — розвивати кількість електрифікованих напрямків, оскільки це економніше, екологічніше, безпечніше. І це про те, як ми можемо покращувати оборотність вагонного парку, а саме — вантажів експорту та імпорту. А це все — про економіку», — пояснив Криклій.

У найближчих планах міністерства стоїть також реалізація концесійних проектів залізнично-поромного комплексу і контейнерного терміналу в порту Чорноморська, пасажирського комплексу Одеського морського порту та Ізмаїльського порту.

Контекст. У січні «Укрзалізниця» спільно з ЄБРР і ЄІБ оголосила тендер по проекту електрифікації ділянки залізниці Долинська-Миколаїв-Колосівка. Ділянка Долинська-Миколаїв є частиною коридору Транс'європейської транспортної мережі маршрутів TEN-T.

Фінансування проекту буде здійснюватися за залучені кошти ЄБРР і ЄІБ на загальну суму близько 366 млн євро з ПДВ.

Електрифікація дільниці Долинська-Миколаїв-Колосівка підвищить ефективність перевезень в напрямку портів «Великої Одеси» і Миколаєва. Це дозволить збільшити швидкість руху вантажних поїздів на 20-25%, скоротить час доставки вантажів, зменшить експлуатаційні витрати і витрати на закупівлю дизельного палива.

За даними «Укрзалізниці», транспортними коридорами TEN-T перевозиться близько 80% всіх транзитних вантажів.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі