Не прийняли на віру: 15 країн, де існують обмеження на операції з криптовалюта

Не прийняли на віру: 15 країн, де існують обмеження на операції з криптовалюта
Міжнародна компанія Worldcore, яка спеціалізується на платіжних операціях та обслуговує понад 300 000 клієнтів в 47 країнах світу, склала власний рейтинг з 15 країн, де у вас можуть виникнути проблеми з транзакціями або Майнінг криптовалюта.

2018-2019 роки можна назвати епохою кріптовалютного регулювання. Якщо в 2016 та 2017 років роках ми всі спостерігали за успіхами ICO, то в найближчі півтора-два роки будемо спостерігати за тим, як різні країни вводять криптовалюта і пов'язані з ними процеси, такі як ICO і смарт-контакти в законодавче поле.

Міжнародною компанією Worldcore був створений рейтинг країн за рівнем жорсткості регулювання криптовалюта .Він починається з тих країн, де криптовалюта повністю заборонені, і на перших рядках рейтингу країни, де оборот криптовалюта не тільки серйозно обмежений, але і криміналізований в рамках національного фінансового законодавства.

На даний момент в світі існують чотири країни, в яких за будь-які угоди резидентів з криптовалюта можна потрапити до в'язниці на кілька років:

1. Непал
2. Болівія
3. Бангладеш,
4. і недавно до них приєднався Алжир.

Крім країн з криміналізованою торгівлею і володінням криптовалюта, в світі налічуються велика кількість країн з національним забороною на окремі види угод з криптовалюта, причому ступінь регулювання вельми і вельми різниться: від заборони використання криптовалюта як платіжний засіб (повсюдно в країнах, що не легалізували вільний оборот криптовалюта) і до повної заборони роботи бірж і ICO в Китаї (що обходиться заповзятливими китайцями запуском хард-Форк відомих монет в якості ICO і торгівлею на закордонний ічних майданчиках):

1. Китай (заборонені ICO, купівля-продаж криптовалюта, реклама)
2.Індія (з квітня 2018 ЦБ Індії заборонив купівлю або продаж криптовалюта, криптовалюта також не визнана як платіжний засіб)
3. Росія (з вступу в силу законопроекту про регулювання кріптовалютного ринку, розмір легальних угод - 50 000 руб на рік для некваліфікованого інвестора, купівля-продаж тільки на зареєстрованих національних майданчиках, повна деанонімізація учасників, Майнінг - підприємницька діяльність, з обов'язковою реалізацією видобутого на національних біржах, криптовалюта - кріптотокен - цифровий актив, але не засіб платежу) Заборонена реклама на окремих рекламних майданчиках, наприклад, Яндекс
4. В'єтнам (суворе національне «антивідмивне» регулювання, планується поступова легалізація з серпня 2018)
5. Індонезія (заборонені продаж, покупка криптовалюта)
6. Таїланд (в лютому 2018 року ЦБ Таїланду заборонив фінансовим інститутам 5 ключових операцій з криптовалюта: інвестування, трейдинг, створення кріптовалютних платформ, іспользваніе кредитних і дебетових карт для покупки валюти і консультування громадян щодо інвестування в криптовалюта)
7. Киргизія (не визнана законним засобом платежу, зараз розглядається лібералізація законодавства)
8. Еквадор
9. Ісландія (потрапляє під загальне заборонне валютне регулювання)
10. Марокко
11. Малайзія

«Що стосується країн, які заборонили звернення і Майнінг криптовалюта, то тут мова йде скоріше про формальне попаданні криптовалюта, як фінансового активу, під обмеження інвестиційного законодавства або законодавства по боротьбі з відмиванням грошей. Можливо, ці країни в подальшому повернуться до питання регулювання криптовалюта тоді, коли більш розвиток країни розроблять адекватне законодавство і будуть позитивні приклади регулювання та оподаткування. Інший аспект заборони, як, наприклад, для Китаю або Еквадору - це розчищення конкурентного поля перед запуском національної криптовалюта.
Сьогодні багато держав дотримуються часткового, а не повної заборони криптовалюта. У випадку з криптовалюта уряду розуміють, що повна заборона практично неможливий і, з огляду на глобалізацію економіки, і технології розподіленого реєстру, на яких засновані криптовалюта, повна заборона призведе до перенесення з країни не тільки грошових коштів, але і майнінгових ферм і відходу з юрисдикції країни стартапів , які могли б стати платниками податків цієї країни при наявності лояльного законодавства », - вважає Олексій Насонов, засновник і генеральний директор компанії Worldcore.


Якщо проаналізувати причини, за якими ті чи інші країни забороняють криптовалюта, то можна виділити кілька основних мотивацій.

«У бідних країнах з низьким рівнем життя і нерозвиненим законодавством причиною до заборони часто стають масові обмани населення і афери, лише побічно пов'язані з криптовалюта. Так, наприклад, сталося в Болівії в травні 2017 року, коли близько 60 осіб, причетних до створення кріптовалютной «піраміди» були заарештовані, або Таїланді. Друга причина, як правило, стосується Майнінг і підвищеного споживання електроенергії, в тому числі і
незаконно пущеної на створення криптовалюта », як, наприклад, в Кітае- говорить Олексій Насонов з Worldcore.

Так, на даний момент у В'єтнамі штраф за незаконний Майнінг криптовалюта може досягати 9000 доларів США.

«І, нарешті, третя причина криється в тому, що ризики недосвідчених трейдерів на біржах з криптовалюта дуже великі. А таких трейдерів на сьогоднішній день до 90% - людей, які не мають спеціальної економічної освіти, не володіють мінімальної фінансовою грамотністю. У підсумку вони набувають віртуальні активи у вигляді криптовалюта на останні або кредитні кошти. І деякі регулятори вважають за краще захистити законодавчо від використання кредитних карт при покупці криптовалюта. Нагадаю, зовсім недавно наша компанія провела масштабне дослідження, в якому взяли участь 10 000 чоловік з 47 країн. І готовність платити відсотки по кредиту за купівлю кріповалюти по кредитних картах колосально висока - таких респондентів ми нарахували близько 21% серед усіх, хто купував криптовалюта за допомогою банківської карти », - зазначив Насонов.

Аналітики Worldcore вважають, що ряд країн, в тому числі, азіатський регіон - Китай і Південна Корея, будуть активно брати ряд законодавчих заходів щодо регулювання Майнінг і посилення умов інвестування в криптовалюта.

«У той же час, - додає Олексій Насонов - Пік законодавчого обмеження криптовалюта як класу цифрових фінансових активів, пройдений. З підвищенням рівня кріптовалютной грамотності і глибиною проникнення блокчейн в сучасну технологічну і фінансову інфраструктуру, національні регулятори перейдуть до заборон роботи з окремими видами блокчейна, що дозволяють анонімні транзакції (наприклад, Cryptonight, Equihash, або яка-небудь з варіацій Wraith-протоколу або порівнянних реалізацій) , а не до заборон криптовалюта в цілому. За умови дотримання процедури KYC, ні для кінцевого користувача, ні для Центрального банку не буде різниці, де пройшла і де зареєстрована фінансова транзакція: в блокчейн ефіріума, наприклад, або в системі і серверах Visa ».

І подібні заяви в найближчі два роки будуть сильно впливати на волатильність курсів криптовалюта у всьому світі.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі