Остеопороз: як не допустити перелом

Остеопороз: як не допустити перелом
Остеопороз — хвороба, яка істотно знижує якість життя, особливо в літньому віці: болі в спині вимагають прийому анальгетиків, порушення постави обмежує рух і щоденну активність, і багато іншого. Хто перебуває в групі ризику, як лікувати остеопороз, і головне — що потрібно робити для профілактики, розповідає невролог медичних центрів Into-Sana Тетяна Калюжна.

Кістка — це жива тканина, яка постійно оновлюється. До 20–25 років кістки людини досягають максимальної кісткової маси, але з віком щільність кісткової тканини знижується, з'являється небезпечна крихкість, яка може призводити навіть до переломів. У здорової дорослої людини процеси руйнування кісткової маси та формування нової кісткової тканини врівноважені. І поки цей баланс зберігається, кістки мають здатність до відновлення. Втрата кісткової маси — це і є остеопороз.

Хто ж перебуває в групі ризику?
● жінки в період менопаузи й ті, які страждають на захворювання яєчників;
● люди, які довгий час приймають гормональні препарати;
● люди похилого віку;
● пацієнти з нестачею кальцію та вітаміну D;
● курці та люди, які зловживають алкоголем;
● пацієнти з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту і недостатнім всмоктуванням кальцію в кишечнику.

Запідозрити остеопороз можна в разі появи таких симптомів:
● патологічна стомлюваність;
● поява підвищеної судомної готовності, особливо в литкових м'язах;
● витончення й шарування нігтів;
● поява деформації хребта — зменшення зросту, згорбленість;
● поява масштабних болів у м'язах.

«Червоні прапори» остеопорозу — це переломи зап'ястя, хребця або стегна. Перелом зап'ястя, що виник у віці до 50 років, може бути першою ознакою цієї хвороби.

Але наявність факторів ризику ще не означає, що у вас остеопороз. Адже реалізація цих ризиків безпосередньо пов'язана зі способом життя. Кістка завжди реагує на збільшення фізичних навантажень збільшенням щільності — так влаштований організм. Тому найкращою профілактикою остеопорозу є фізичні вправи. І почати їх робити ніколи не пізно. Вибирайте заняття, які вам подобаються і відповідають вашому стилю життя та фізичній підготовці. Це можуть бути заняття на тренажерах, ходьба, плавання або аеробіка. Але уникайте вправ, що включають згинання й обертання в хребті, а також стрибки. Масаж і мануальна терапія при остеопорозі суворо протипоказані.

Не меншу увагу потрібно приділити і правильному харчуванню. Віддавайте перевагу продуктам з високим вмістом кальцію — молочним продуктам, овочам (брокколі, капуста, квасоля), горіхам, рибі, яйцям, печінці.

І дуже важливо пам'ятати, що остеопороз лікується. Навіть якщо у вас діагностували наявність проблеми, сучасна медицина здатна захистити кістки від переломів. Ваш лікар розробить для вас комплексну програму, призначить медикаментозне лікування й допоможе подовжити вашу молодість!

Будьте здорові!
____________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі