ОТП Банк з партнерами назвав переможців програми Open Banking Lab

ОТП Банк з партнерами назвав переможців програми Open Banking Lab
ОТП Банк, спільно з партнерами 1991 Open Data Incubator і НБУ, назвали кращих випускників спільної інкубаційної програми для fintech-стартапів Open Banking Lab. Переможець отримав приз в розмірі 10 000 доларів США.

21 березня відбувся demo day - «випускний» - інкубаційної програми Open Banking Lab, в якому взяли участь українські стартапи, котрі розробляють для банків та інших фінансових організацій рішення на основі відкритих даних.

Організаторами програми виступили некомерційний інкубатор 1991 Open Data Incubator, ОТП Банк і Національний банк України. Крім того, ОТП Банк виступив і титульним спонсором, який забезпечив фінансування для проведення програми і призовий фонд для переможців. Учасники були відібрані в листопаді 2017 року на спеціальному дводенному хакатоні. За результатами відбіркового змагання місця в Open Banking Lab отримали:

bNnesis – рішення, що допомагає банкам розуміти позичальників;
ChurnAI (Artificial Intelligence Routing by CML team) - рішення, яке прогнозує і допомагає попередити відтік клієнтів банків;
Future Agro Finance (Agro RSI) - платформа, що поєднує агросектор і фінансові організації;
CoinyPay - платіжне рішення;
YouScore (FinScore) - інструмент аналізу фінансової стійкості компанії;
SkyService Fin – хмарні каси, контроль роботи торгової точки 24/7;
CyberDataVizor – рішення в області кібербезпеки онлайн-банкінгу;
MarketBOX – платформа для аналітики роботи маркетплейсів.

Протягом трьох місяців учасники працювали на території 1991 Civic Tech Center, відвідували лекції, зустрічалися з менторами і працювали з відкритими даними і API Національного банку України та ОТП Банку.

«Запускаючи інноваційний проект інкубаційної програми на основі відкритих даних, ми розуміли, що по суті першими створюємо своєрідне тестове середовище для ідей, рішень, взаємодій. В ході проекту ми побачили і сильні, і слабкі сторони представлених IT-стартапів. Співпраця допомогла і нам краще усвідомити свої можливості і пріоритети. В цілому, говорити про повноцінне розгортання цього open data руху ми зможемо вже найближчим часом», - зазначив Тамаш Хак-Ковач, голова правління АТ «ОТП Банк».

За результатами інкубації кращим стартапом був визнаний YouScore. Збираючи і аналізуючи відкриті дані, YouScore допомагає банку оцінити благонадійність клієнта. Сервіс оцінили, серед інших, Національний банк України і Державна фіскальна служба. У держустановах вважають, що завдяки такому рішенню компанії, що порушують законодавство, не отримають доступу до фінансових інструментів. Команда YouScore отримала приз в розмірі $10 000, а також підтримку ОТП Банку в розвитку їхньої скорингової системи.

Крім того, ще три команди запустять пілотні версії своїх продуктів у партнерстві з ОТП Банком. Таку можливість отримали Future Agro Finance, CoinyPay та bNesis.

Open Banking Lab — перша в Україні ініціатива, що просуває концепцію відкритого банкінгу. В рамках програми партнери-організатори підтримують стартапи, що розробляють продукти на основі відкритих банківських даних. Генеральним партнером і спонсором цього проекту став OTP Bank. Доступ до open data та корпоративних API надали НБУ та ОТП Банк.

Про організаторів та партнерів програми:

1991 Open Data Incubator — перший в Україні некомерційний інкубатор проектів на основі великих і відкритих даних. Розвиває стартапи, котрі вирішують національні виклики в країнах Східної Європи. Замовники та партнери 1991 Open Data Incubator — державні установи, бізнес та інститути громадянського суспільства. 1991 Open Data Incubator — партнер з інкубації проектів для об’єднаних територіальних громад міст Івано-Франківськ і Дніпро в рамках програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Партнер національного конкурсу стартапів на основі відкритих даних Open Data Challenge.

Національний банк України (НБУ) — центральний банк України. Основна функція НБУ — досягнення та підтримання цінової стабільності, сприяння фінансовій стабільності та дотриманню стійких темпів економічного зростання в країні.

Asters — одна з найбільших юридичних фірм України, яка з 1995 року надає клієнтам повний спектр юридичних послуг. Asters визнана юридичною фірмою №1 за показниками роботи в 2011–2016 роках згідно з результатами щорічного дослідження «50 провідних юридичних фірм України». Банківське та фінансове право є однією з ключових практик Asters.

Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк» – один з найбільших вітчизняних банків, визнаний лідер фінансового сектора України. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу. На українському ринку він представлений з 1998 року, має стійку репутацію соціально відповідальної, надійної і стабільної структури, що пропонує споживачам сервіси європейської якості. Його стовідсотковим власником є найбільший угорський банк OTP Bank Plc.

В Україні АТ «ОТП Банк» виступає флагманом банківської групи ОТП, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «КУА «ОТП Капітал» та ТОВ «ОТП Лізинг».


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі