Пандемія підштовхнула бізнес до використання антибактеріальних матеріалів. Український виробник вікон Steko розвиває лінійку антибактеріальн

Пандемія підштовхнула бізнес до використання антибактеріальних матеріалів. Український виробник вікон Steko розвиває лінійку антибактеріальн
Найбільший виробник вікон в Україні Steko ще до пандемії запропонував ринку вікна зі спеціальними антибактеріальними ручками. Товари та послуги з «антибактеріальним» ефектом ще довгий час після скасування карантину будуть користуватися великим попитом, вважають бізнесмени.

У період протікання пандемії коронавируса у всьому світі спостерігається попит на захисну антибактеріальну продукцію. У медицині, інструменти та вироби з антибактеріальними властивостями застосовуються досить широко. Це насичені сріблом катетери в урології, титанові зубні імплантати, металеві конструкції для фіксації кісток при переломах і інше.

Обивателям вже теж не вистачає звичних рукавичок і масок, вони прагнуть захистити свій будинок за допомогою сучасних технологій. Бізнес прогнозує, що найближчим часом попит на подібну продукцію буде тільки підвищуватись. За прогнозом NanoMarkets, в 2020 році обсяг ринку «розумних» покриттів в світі міг би досягти $ 5,8 млрд (в 2015-му - $ 600 млн), при середньорічному зростанні в 57%. Аналітики Grand View Research прогнозують, що до 2024 року ринок може вирости до $ 11,7 млрд.

На тлі пандемії люди стали більше цікавитися тим, яким чином можна підхопити ті чи інші небезпечні захворювання і звичайно тим, як від них захиститися. Лідирують тут покриття з іонами срібла.

Деякі відомі виробництва вже перепрофілюються на виготовлення захисних екранів, одягу і масок, а виробник вікон Steko єдиний в Україні вже два роки продає вікна зі спеціальними антибактеріальними ручками bio touch з покриттям іонами срібла.

Принцип дії антибактеріальних поверхонь досить простий. Іони срібла утворюють на поверхні тонкий шар срібла, завдяки чому відбувається денатурація білків, тобто втрата бактеріями своїх природних властивостей в результаті порушення структури їх молекул - пояснюють медики. Серед бактеріальних захворювань, які передаються в теплу пору року контактним шляхом: сальмонела, кишкова паличка, стафілококи. Їх можна «принести» додому з транспорту, магазину, приміщень загального користування, офісу.

При взятті проб з поверхонь предметів в домашньому побуті, лабораторні центри (в тому числі і санепідслужби України) висівають патогенну бактеріальну флору фактично з усіх поверхонь:

ручки дверні (в тому числі - і міжкімнатних дверей);
• рукоятки кранів у ванній, на кухні;
• стільниці та дощечки для обробки сирих продуктів;
• кухонні меблі і предмети побуту;
• вимикачі;
• дитячі іграшки;
• ручки і рами вікон;
• комп'ютерна техніка (мишка, клавіатура), екрани і чохли смартфонів.

Знизити забрудненість побутових предметів патогенними мікроорганізмами можна трьома шляхами:

• використовувати спирт або антисептики, що містять хлор, щоб знищити мікроби;
• заздалегідь обробити потенційно заражені поверхні протимікробними засобами, наприклад - покриттям на основі іонів срібла, що і пропонує виробник Steko;
• поєднувати обидва підходи.

Так, в компанії Steko ще два роки тому випустили на ринок антибактеріальні ручки з покриттям іонами срібла.

Властивості поверхні ручок bio touch були підтверджені дослідженнями хіміко-мікробіологічної лабораторії «Інтердез». Дослідження проводилися за стандартом ISO221961. Це міжнародний визнаний метод тестування для оцінки антибактеріальної активності оброблених пластикових матеріалів (і інших непористих поверхонь виробів) на предмет гальмування або знищення зростання досліджуваних мікроорганізмів. В результаті лабораторних досліджень (документи є в розпорядженні журналістів) редукція патогенної флори на ручках з покриттям іонами срібла склала 90% в порівнянні з необробленими поверхнями.

«Антибактеріальні ручки в Європі продаються вже багато років, вони користуються попитом в будь-яких громадських закладах: кафе, магазинах, дитячих садах, тощо. Років зо три тому, коли виробник, який робить це покриття, звернувся до нас з пропозицією, я відразу погодився. Оскільки наша задача завжди вигідно виділятися на ринку серед інших виробників. Таких ручок у нас продається приблизно 90% - тобто це найбільш ходовий продукт. Далі за популярністю йдуть протизламні ручки і найдешевші. На сьогодні ми - єдині продавці в Україні такого корисного ноу-хау», - розповідає Сергій Положай, засновник і директор компанії Steko.

Раніше, в березні-квітні, компанія Steko запропонувала своїм покупцям безкоштовне медичне страхування здоров'я терміном на 1 місяць у разі придбання продукції та антибактеріальний набір для вікон.
________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі