Перші 100 учнів пройшли навчання в рамках пілотного проекту «Здорове харчування для дітей»

Перші 100 учнів пройшли навчання в рамках пілотного проекту «Здорове харчування для дітей»
У Києві завершився пілотний етап всеукраїнського освітнього проекту «Здорове харчування для дітей», присвячений Тарілці здорового харчування. Навчання пройшли більше 120 учнів 2-4 класів київських шкіл №296, №166, №316 та Гімназії №117 ім. Лесі Українки. Метою «пілоту» було тестування навчальної програми та якісне дослідження щодо знань школярів про здорове харчування. Тепер, пІсля завершення тестової частини проекту, автори ініціативи планують її розширення на всю Україну.

Пілотний проект проводився у школах Києва протягом січня-лютого 2018 року. У інтерактивній презентації та практичному завданні зі створення власної Тарілки здорового харчування взяли участь більше 120 учнів з 4 класів різних шкіл м. Києва.

«Ми бачимо величезний інтерес до проекту від батьків та вчителів. Протягом реалізації тестового проекту до участі у майбутніх заходах зареєструвалися ще 179 шкіл і 5298 дітей з усієї України, - розповідає Ольга Ільюхіна, автор проекту «Здорове харчування для дітей». – Наразі переходимо до другого етапу і запрошуємо до співпраці партнерів – компанії, яким небайдуже здорове майбутнє нашої країни. За підтримки соціально-відповідального бізнесу ми зможемо охопити нашими офлайн- і онлайн-заходами усіх школярів, а також вчителів і батьків».

Заходи виявилися цікавими для різних вікових груп школярів. Найбільше дітям запам’ятовуються Тарілки здорового харчування різних країн і процес створення власної Тарілки. За бажанням школярі продовжують роботу і вдома – передають батькам лист з рекомендаціями щодо здорового харчування, а також можуть зробити творчу Тарілку – з паперу, пластиліну, тканини або зі справжніх продуктів.

Вибіркове опитування після заходів показало, що проблема здорового харчування є досить глибокою і потребує подальшої постійної роботи з усіма сторонами – як дітьми, так і батьками. Так, повноцінні сніданки – це скоріше виняток, а не правило. Більшість школярів не отримує достатньої кількості овочів та фруктів, які мають складати не менше 50% денного раціону. На перекус до школи діти беруть найчастіше бутерброди з ковбасою або солодощі, що теж не відповідає сучасним стандартам правильного харчування. Разом з тим, діти дуже цінують родинні обіди та вечері, хочуть вчитися готувати самостійно та з батьками і рідними.

Проект позитивно сприймають і підтримують вчителі, адже він є практичним продовженням знань, що входять до шкільної програми. В усіх класах, де проходив пілот, викладачі висловлювалися за необхідність продовження проекту і проведення наступних практичних заходів на інші тематики, пов’язані зі здоровим харчуванням.
«Проект «Здорове харчування для дітей» переводить знання у практику. Наприклад, завдання по створенню дітьми своєї Тарілки здорового харчування дозволило їм самостійно з великої кількості продуктів вибрати не тільки корисні, а й ті, що подобаються дитині, - розповідає Олена Короленко, класний керівник 4-Б класу СШ №166. - Серед пріоритетів Державного стандарту початкової освіти у Концепції Нової української школи є “Формування здорового способу життя і створення безпечних умов у школі”. Тож будемо виховувати дітей так, щоб в майбутньому вони стали дбайливими батьками, для яких здорове харчування — норма життя».

Матеріали проекту узгоджені та рекомендовані до використання Асоціацією дієтологів України та Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

«Виховання та навчання дітей та підлітків повинно обов’язково включати питання збереження міцного здоров’я завдяки збалансованому харчуванню, фізичній активності та відмові від шкідливих звичок, - підкреслює Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України. - Використання сучасних моделей здорового харчування та активне залучення дітей та підлітків у навчальний процес забезпечує найкраще засвоєння знань та навичок, які допоможуть робити здоровий вибір у харчуванні».

Зареєструватися на заходи проекту:
Зареєструватися можуть вчителі та батьки за 2 хвилини за посиланням: https://goo.gl/brr1UW.
Проект запрошує до співпраці партнерів:
Пишіть на ZdoroveHDD@gmail.com.


Довідка про проект:
«Здорове харчування для дітей» - це ексклюзивний проект, розроблений ініціативною групою фахівців, для дітей від 7 до 12 років. Мета проекту – підвищення рівня обізнаності школярів з засадами здорового харчування та мотивація дітей і батьків до здорового способу життя. Особливість програми в тому, що вона робить акцент на всесвітньо визнаних підходах до здорового харчування, і знайомить з ними школярів у інтерактивній та ігровій формі. При розробці програми використано рекомендації Асоціації дієтологів України, Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я, Національної служби охорони здоров’я (NHS, Велика Британія), MyPlate (США).
Теми заходів, які планується проводити протягом 2018 року: «Тарілка здорового харчування», «Веселка на тарілці», «Солодкий урок», «Світлофор на кухні» та інші. Програма складається з інтерактивної презентації, ігрового практикуму, нагородження учасників, домашнього завдання. Тривалість програми – 45хв.

Контакти:
Ільюхіна Ольга Миколаївна
Автор проекту «Здорове харчування для дітей» в Україні
Garland.ua@gmail.com, ZdoroveHDD@gmail.com



Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі