Протимікробні препарати потребують відповідального ставлення

Протимікробні препарати потребують відповідального ставлення
Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків 2020

Винайдення пеніциліну в 1928 році без сумніву стало одним з найвагоміших відкриттів – це дозволило врятувати мільйони людських життів. Проте, сьогодні в світі спостерігається стрімке зростання резистентних (стійких до антимікробних лікарських засобів) бактерій, які ставлять під загрозу ефективність антибіотиків . Привернути увагу до цієї глобальної світової проблеми покликаний Всесвітній тиждень правильного використання антимікробних засобів, який проводиться щорічно в листопаді під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Метою Тижня раціонального використання протимікробних препаратів є підвищення обізнаності суспільства про проблему стійкості до протимікробних препаратів та розширення її розуміння за допомогою ефективної комунікації, освіти та навчання.

На думку ВООЗ, ключовою причиною виникнення антимікробної резистентності (АМР) є безконтрольне і надмірне використання антибіотиків у медицині, ветеринарії, сільському господарстві та тваринництві . За оцінками Експертної комісії по боротьбі з антибіотикорезистентністю (США) – щорічно в світі використовується 73 млрд разових доз або 300 тис. тонн антибіотиків.

Зростання АМР, що призводить до скорочення можливих варіантів лікування небезпечних інфекцій, є однією з найбільших загроз для здоров'я людства за всю його історію. Стійкість бактерій до дії антибіотиків знижує їх ефективність, внаслідок чого, все більше небезпечних інфекційних захворювань, таких як пневмонія, туберкульоз, сальмонельоз, гірше піддаються лікуванню. Згідно з інформацією Американського центру з контролю і профілактики захворювань (СDC), з 2013 року кількість інфекцій, стійких до антибіотиків, збільшилась на 30% – з 2 млн до 2,6 млн випадків .

Нині хвороби, стійкі до лікарських засобів, призводять до 700 тис. смертей на рік. Якщо найближчим часом ситуація не покращиться, то до 2050 року жертвами АМР можуть стати до 10 млн осіб. Тобто, кожні три секунди, внаслідок антибіотикорезистентності, на планеті буде вмирати одна людина . І цей показник значно перевищує рівень смертності від онкології. Тривожним сигналом також є факт зростання кількості виявлених бактерій, резистентних до антибіотика резерву (колістину), що свідчить про велику ймовірність швидкого поширення захворювань, які не піддаються лікуванню доступними антибактеріальними препаратами.

Спостерігаючи за тенденціями зростання стійкості до антибіотиків, можна припустити її подібний або навіть більш відчутний вплив на суспільство, ніж COVID-19 . Порівнюючи глобальні показники смертності від COVID-19 і антимікробної резистентності, АМР продемонструвала на 130 тис. смертей більше, ніж коронавірус . Що стосується економічного впливу, Міжнародний валютний фонд прогнозує надзвичайне фінансування у зв’язку із пандемією COVID-19 у розмірі 100 млрд доларів, водночас економічні наслідки АМР, тільки в США сягають 55-70 млрд доларів на рік .

До того ж, незважаючи на вірусну, а не бактеріальну природу COVID-19, пандемія збільшила загрозу АМР. Дослідження, в якому брали участь 3 338 пацієнтів з COVID-19, продемонструвало, що 71,8% пацієнтів лікувалися антибіотиками, хоча тільки 6,9% з них мали бактеріальну інфекцію .

Не менш актуальною тема АМР є і для України. Згідно інформації Міністерства охорони здоров'я України, кожен другий мешканець країни займається самолікуванням і вживає антибіотики без потреби в антибактеріальній терапії, кожен третій – застосовує антибіотики проти вірусів та застуди . Доступність антибіотиків, ігнорування правил антибактеріальної терапії та відсутність знань у населення про загрози АМР, можуть стати причиною катастрофічної ситуації вже в найближчому майбутньому.

Оцінюючи глобальність проблеми АМР, до її подолання долучається все більше соціально відповідальних компаній. Серед них і фармацевтична компанія GSK, яка реалізує тристоронню стратегію, засновану на: розробці нових антибіотиків для лікування резистентних інфекцій; допомозі в забезпеченні раціональної антибактеріальної терапії; ефективному регулюванні поширення антибактеріальних препаратів і спостереженнях за АМР. Другий рік поспіль GSK займає перше місце серед інноваційних фармацевтичних виробників світу в загальному рейтингу Бенчмарку антимікробної резистентності – незалежному аналізі зусиль 30 світових компаній-лідерів фармацевтичної галузі в боротьбі з поширенням резистентних патогенів .

Важливою складовою боротьби світової спільноти зі стійкістю до антимікробних препаратів є ініційоване компанією GSK в 2002 році міжнародне дослідження антибіотикорезистентності Survey of Antibiotic Resistance (SOAR). Це дослідження, до якого в 2011 році долучилася й Україна, вивчає чутливість основних збудників позалікарняних інфекцій дихальних шляхів до антибіотиків і є незамінним інструментом в питаннях регулювання застосування антибактеріальних препаратів. Дані SOAR використовують для розробки і впровадження національних протоколів антибактеріальної терапії позалікарняних інфекцій верхніх і нижніх дихальних шляхів.

В Україні SOAR був і залишається єдиним у своєму роді великим проєктом, що надає надійну і науково обґрунтовану інформацію про рівень антибіотикорезистентності збудників негоспітальних інфекцій дихальних шляхів у регіоні. Опубліковані в цьому році результати третього етапу дослідження SOAR 2016-2017 в Україні виявили подальше зростання резистентності основних збудників негоспітальних інфекцій дихальних шляхів у більшості досліджуваних молекул антибіотиків . Дані свідчать про те, що проблема стійкості до антимікробних препаратів загострюється, а раціональне використання антибіотиків стає для України питанням національної безпеки.

___________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі