Рекордний обсяг прямих іноземних інвестицій у Європу стимулював створення нових робочих місць

Рекордний обсяг прямих іноземних інвестицій у Європу стимулював створення нових робочих місць
Обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Європі сягнув рекордного показника у 2016 році. Було зафіксовано 5845 інвестиційних проектів (приріст на 15%). Згідно з Оглядом інвестиційної привабливості країн Європи від EY (EY European attractiveness survey) завдяки притоку ПІІ було створено 259 673 нових робочих місць (+19%).
Лідерами ПІІ за кількістю проектів є Великобританія (1144 проекти), Німеччина (1063) та Франція (779). У ці країни спрямовано 51% загального обсягу інвестицій в регіоні. Іспанія посіла 4-ту позицію (308), а Польща – 5-ту (256), ставши першою представницею Центральної Європи у п’ятірці лідерів ПІІ. З-поміж перших трьох країн Франція показала найбільший приріст інвестиційних проектів – 30% в порівнянні з минулим роком, залишивши позаду Німеччину (12%) та Великобританію (7%). У Німеччині іноземні інвестори профінансували 1063 проекти. Це зміцнило її позиції відносно Великобританії, що вже тривалий час утримує лідерство за обсягом ПІІ.
Серед топ-20 країн за кількістю інвестиційних проектів найбільший приріст показали Швеція, Італія та Чехія. Порівняно з минулим роком показник зростання становив 76%, 62% та 57% відповідно. Тільки в Нідерландах (-5%), Бельгії (-5%) та Швейцарії (-2%) відбулося скорочення кількості проектів порівняно з 2015 роком.
Попри те що європейський ринок (500 млн споживачів та 30 млн компаній) залучив суттєвий обсяг ПІІ у 2016 році, на короткострокові рішення інвесторів впливають геополітичні та макроекономічні виклики. Серед 505 керівників, опитаних у березні, лише 28% планують нарощувати присутність у європейському регіоні. У 2015 році цей показник склав 32%. Водночас, упевненість інвесторів зміцнилася: 56% респондентів очікують повернення до стабільного економічного зростання у Європі щонайменше через 5 років. У 2015 році частка таких інвесторів становила 45%.
Енді Болдвін, керуючий партнер практики EY в регіоні EMEIA, коментує:
«Незважаючи на геополітичні виклики 2016 року, інвестори продовжували вкладати у один з найбільших світових ринків. Вперше з часів фінансової кризи 2008 року темп зростання ВВП єврозони випередив США. Сповільнення економіки на багатьох ринках, що розвиваються, також могло сприяти підвищенню інвестиційної привабливості Європи в 2016 році. Наше дослідження показує, що світові інвестори вважають європейську робочу силу важливим активом. Впровадження робототехніки та штучного інтелекту також сприяє розвитку секторів виробництва та професійних послуг у Європі».
ПІІ та створення робочих місць в країнах Європи
В Україні та Молдові показник приросту робочих місць, створених завдяки прямим іноземним інвестиціям, склав 435% та 220% відповідно у порівнянні з попереднім роком. У 2016 році завдяки прямим іноземним інвестиціям в Україні було створено 4 547 робочих місць, тоді як в 2015 – 850. Польща займає друге місце після Великобританії за кількістю створених робочих місць у 2016 році (22 074), у Сполученому Королівстві – 43 165 місць. У 2016 році Росія, Сербія, Франція та Румунія наблизилися до показників Великобританії, Польщі та Німеччини – в кожній з цих країн створили понад 15 000 робочих місць завдяки ПІІ.
Американські компанії інвестують в Європу найбільше
Американські компанії в 2016 році вклали кошти в 1 310 проектів у Європі, що становить 22% від загальної кількості інвестпроектів. Кількість проектів ПІІ американських компаній збільшилась на 10% в порівнянні з минулим роком.

Проте левова частина ПІІ в Європі належить внутрішнім інвесторам, які профінансували 3 233 проекти – на 18% більше, ніж минулого року. Вони забезпечили 55% від всього обсягу інвестицій та створили 138 431 робоче місце. Німеччина утримала позицію лідера на внутрішньому ринку: німецьким капіталом було профінансовано 651 проект у Європі. Це на 25% більше, ніж минулого року. За Німеччиною слідують Франція (346 проектів), Великобританія (335), Швейцарія (289) та Італія (187).

Дослідження також показує, що китайські компанії активізували діяльність у Європі в порівнянні з 2016 роком: 297 інвестиційних проектів (на 25% більше, ніж минулого року) та 7 919 створених робочих місць. Дві третини китайських проектів були пов’язані зі сферами маркетингу та продажів, за ними – виробничі та дослідницькі проекти (52 і 22 відповідно). Цей тренд також помітний у Африці, де кількість китайських інвестиційних проектів збільшилася на 106%. Таким чином, Китай став третьою країною за обсягом зовнішніх інвестицій у Африканський континент згідно з Оглядом інвестиційної привабливості країн Африки від EY.

Європейські міста зберігають привабливість
Лондон очолив рейтинг міст за кількістю проектів ПІІ у 2016 році. На його частку припадає близько 40% всіх проектів, що фінансуються завдяки прямому іноземному інвестуванню у Великобританії, що дозволило йому випередити Іспанію та Польщу на чотири позиції. Друге місце в рейтингу зайняв Париж із 270 проектами. Значне зростання кількості інвестиційних проектів відзначають також у німецькому місті Дюссельдорф та окрузі Верхня Баварія (центр – Мюнхен), які посіли відповідно третє та четверте місце, тоді як іспанська Каталонія (центр – Барселона) піднялась на п’яту сходинку із річним зростанням у 5%.

На думку інвесторів Лондон зберіг першість серед найпривабливіших міст Європи. Проте його привабливість помітно впала з 52% у 2015 році до 32% у 2017. За оцінками інвесторів Париж і Берлін посіли третє та четверте місця серед напрямків інвестування – хоч їхня привабливість і зменшилась у порівнянні з минулим роком на користь інших європейських міст: Франкфурта, Мюнхена та Амстердама.
Аналіз секторів
Чверть минулорічних проектів ПІІ припала на ринки програмного забезпечення та ділових послуг. У 2016 році ринок програмного забезпечення став найбільшим осередком залучення прямих іноземних інвестицій в Європу, в рамках якого було створено 780 проектів – майже 12% від загальної кількості. Ринок ділових послуг посів друге місце за привабливістю і показав зростання на 47% у 2016 році. Це було зумовлено високою активністю у Великобританії, Німеччині, Франції та Іспанії. Ірландія та Нідерланди також показали вражаюче зростання кількості проектів – 343% та 133% на ринку ділових послуг.

29% проектів ПІІ (1 455) та 53% робочих місць у 2015 році припало на промисловий сектор. У 2016 році ця галузь залучила кошти для 1 538 інвестиційних проектів – на 6% більше, ніж у попередньому році. Огляд також показав, що регіон Центральної та Східної Європи позиціонує себе як «виробничий цех» континенту. У цьому регіоні у 2016 році було профінансовано 755 проектів (приріст на 15%) – 49% усіх промислових інвестиційних проектів у Європі (45% у 2015).

Сфера торгівлі та маркетингу становить 46% всіх проектів ПІІ у 2016 році (41% у 2015). Водночас, 45% проектів з галузі маркетингу та продажів були профінансовані неєвропейськими компаніями.
Майбутнє Європи – у розвитку талантів й інновацій
80% інвесторів, які працюють у Європі, відповіли, що не планують переміщувати бізнес в інший регіон у зв’язку з Brexit. Проте вони занепокоєні з приводу можливих наслідків податкового, адміністративного чи регуляторного характеру. Попри геополітичну невизначеність 65% респондентів демонструють впевненість стосовно майбутнього Європейського Союзу. Опитування свідчить, що вільний рух товарів, послуг, капіталу та робочої сили у всіх 28 кранах-членах ЄС забезпечує привабливе середовище для розвитку бізнесу, інвестицій та створення робочих місць.

Необхідність навчання та підвищення кваліфікації стали найбільш важливим драйвером інвестицій у європейський регіоні (37%, в порівнянні з 29% в 2015 році), випередивши необхідність розвитку високих технологій та інновацій (34%).

Енді Болдвін підсумовує: «Ділові та політичні кола мають працювати разом для зміцнення сильних позицій Європи та підвищення привабливості регіону в сфері ІТ, надання професійних послуг та залучення талановитих кадрів. Щоб забезпечити успішну реалізацію стратегії цифрового майбутнього та сприяти появі європейських технологічних гігантів, необхідно фокусуватися на створенні єдиного цифрового ринку; встановлювати зв'язки між різноманітними технічними екосистемами та підтримувати їх; та більше інвестувати в освіту й отримання навичок, зокрема, в напрямку STEM».

Про дослідження

Дослідження EY аналізує привабливість конкретного регіону або країни як напрямку для інвестицій, і проводиться, щоб допомогти діловим колам прийняти інвестиційні рішення, а урядам усунути бар'єри на шляху до зростання. Двоступенева методологія аналізує реальні економічні показники та настрої інвесторів у країні чи регіоні.

Ми визначаємо привабливість об’єкту дослідження як поєднання факторів: зовнішнього іміджу, довіри інвесторів і здатності регіону забезпечити вигідні умови для ПІІ. Дослідження було проведене CSA Institute в березні 2017 року через телефонні інтерв'ю з репрезентативною вибіркою з 505 управлінців міжнародного рівня.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі