Результати Ощадбанку в першому кварталі 2021 року: операційний прибуток 2,1 млрд грн, чистий прибуток 252 млн грн

Результати Ощадбанку в першому кварталі 2021 року: операційний прибуток 2,1 млрд грн, чистий прибуток 252 млн грн
Ощадбанк продемонстрував суттєве покращення операційних результатів у першому кварталі 2021 року. Так, операційний прибуток становить 2,1 млрд грн, що на 2,3 млрд грн більше ніж у відповідному кварталі минулого року. У той же час чистий прибуток Ощадбанку за цей період становить 252 млн грн. Суттєвий негативний вплив на його обсяг мав торговий результат від операцій з фінансовими інструментами, що відображаються за справедливою вартістю, а саме переоцінка цінних паперів у портфелі банку, пов’язана з коливанням курсу національної валюти та безризикових процентних ставок у гривні та доларах США.

Позитивного фінансового результату досягнуто в тому числі за рахунок зростання чистого процентного доходу Ощадбанку до 2,9 млрд грн, що на 1,4 млрд грн (або на 96%) більше за показник у першому кварталі 2020-го. Зростання спричинене збільшенням процентного спреду, обсяг якого на кінець кварталу становив 7%.

Чистий комісійний дохід Ощаду за результатами кварталу становить 1,4 млрд грн. Це на 342 млн грн (на 32,1%) більше ніж за аналогічний період 2020 року.

Попри продовження економічної нестабільності, викликаної коронакризою, зростання активів банку протягом звітного періоду становило 21 млрд грн (або 9%). Нині вони становлять 255 млрд грн.

Тривало й зростання депозитного портфеля Ощадбанку, який станом на кінець березня 2021 року становить 209 млрд грн. Протягом кварталу він зріс на 12,1%, або на 22 млрд грн.

Підтвердженням стабільності Ощадбанку, як і раніше, є високий показник адекватності регулятивного капіталу, який станом на кінець березня 2021 року становить 17,3% при нормативі Національного банку не менше 10%.

Продовжувалась робота зі зниження обсягів проблемної заборгованості. Так, протягом перших трьох місяців 2021 року відповідний показник, розрахований за методологією Національного банку, зменшився на 2 в.п. – з 51% до 49%, або на 0,8 млрд грн. Показник згідно з міжнародними стандартами звітності (NPL 90+) за квартал зменшився теж на 2 в.п. – з 25% до 23%, або на 0,6 млрд грн.

«Зростання прибутковості і підвищення ефективності – стратегічні цілі Ощадбанку, і ми успішно працюємо над їх досягненням попри поточні труднощі та потенційні загрози, які несе пандемія для економіки. Одночасно ми розгортаємо чимало активностей, покликаних продовжити суттєве реформування державного банку. Так, у першому кварталі розпочав роботу ключовий проект централізації, що має на меті зробити Ощадбанк більш ефективним інститутом і, таким чином, більш цікавим об’єктом приватизації. Допомагає нам у здійсненні цього проекту потенційний інвестор – Європейський банк реконструкції та розвитку», – відзначив голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.
________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі