Рішення АББ забезпечують енергією найбільш екологічно чистий дата-центр в Норвегії

Рішення АББ забезпечують енергією найбільш екологічно чистий дата-центр в Норвегії
За допомогою технологій АББ, дата-центр Lefdal Mine планує стати найбільшим в Європі з найменшим впливом на довкілля

Оскільки Норвегія прагне стати наддержавою для екологічно чистих дата-центрів, Lefdal Mine Datacenter звернувся до експертного досвіду компанії АББ для створення критично важливої енергетичної інфраструктури, щоб забезпечити постачання екологічно чистої електроенергії для цього об’єкту площею 120 000 м2.

Lefdal Mine Datacenter, що забезпечується енергією виключно з чотирьох льодовикових гідроелектростанцій та двох вітроелектростанцій, з загальною потужністю понад 300 МВт, планує стати найбільшим та найбільш екологічно чистим в Європі.

АББ з самого початку була повноправним партнером, працюючи разом з компанією Rittal, забезпечуючи спеціальні рішення енергопостачання і значні знання та досвід для такого складного з інженерної точки зору проекту. Особливо важливим було забезпечення системи енергопостачання, що може залишатися надійною по мірі зростання центру – до 200 МВт від поточних 10 МВт – покроково протягом наступних 3-х років.

Для вирішення цих завдань, компанія АББ збудувала магістральну лінію середньої напруги для всього об’єкту. Для вирішення будь-якої надзвичайної ситуації, АББ також створила децентралізовану систему безперебійного живлення, що означає, що кожна секція в дата-центрі має свою власну установку безперебійного живлення. У разі виникнення проблем з електромережею, система безперебійного живлення підключається за кілька мілісекунд та забезпечує надійне енергопостачання, поки до мережі не підключаться резервні генератори.

Наразі дата-центр має приблизно 120 000 м2 чистого простору, більшість – у контейнерах, поставлених компанією Rittal та встановлених у приміщеннях, що раніше були підземними проходами шахти. «Компанія АББ приєдналася до проекту однією з перших, оскільки все починається з енергії, – зазначає Андреас Кайгер, виконавчий віце-президент компанії Rittal. – Вам потрібні трансформатори, вам потрібні генератори. Отже, спираючись на наші хороші відносини, ми почали обговорювати як залучити до проекту АББ».

Дата-центри є основою нашого повсякденного життя, тут зберігаються всі дані, що генеруються інтелектуальними пристроями, компаніями та соціальними мережами. Таким чином, надійність та підтримка безпечної роботи 24 години на добу стає критично важливою, а резервні системи на місцях мають забезпечувати безперебійну роботу дата-центрів.

Отже, дата-центри є одними з найбільших споживачів електроенергії. Проте Lefdal Mine є надзвичайно енергоефективним. Крім екологічно системного енергозабезпечення, дата-центр використовує для охолодження холодну воду з розташованого неподалік фіорду глибиною 565 м. Дата-центр розташований нижче рівня моря, що усуває потребу в дорогих високо потужних насосах для підняття води з фіорду для теплообмінників системи охолодження. В результаті, таке рішення охолодження дата-центру матиме ефективність використання енергії (PUE) – галузевого стандарту енергоефективності – в діапазоні між 1,08 та 1,15 до 5 кВт, що робить його найбільш екологічно чистим дата-центром в світі з енергозбереженням 30-40% порівняно з традиційними об’єктами.
«Охолодження має критично важливе значення, оскільки ці сервери генерують величезну кількість тепла. Оскільки охолодження водою є настільки ефективними, ці серверні контейнери можуть відпрацювати до 50 кВт електроенергії, коли зазвичай, з традиційним повітряним охолодженням ви очікували б лише 7-8 кВт», – зазначив Матс Андерсон, директор з маркетингу Lefdal Mine Datacenter.

Кайран Фланаган, менеджер сегменту дата-центри в компанії АББ, зазначив: «Ми в АББ дуже пишаємося нашою участю у цьому насправді інноваційному проекті. Прагнення до енергоефективності ніколи не закінчується, і це не просто бажання, наразі це відповідальність, і така, до якої ми в АББ ставимось серйозно. Ми насправді раді бути частиною цієї команди».

Lefdal Mine Datacenter працює з травня 2017 року. Він вбудований на 150 метрів вглиб гори, там, де раніше була підземна шахта для видобутку олівіну – також відомого як мінерал перидот – мінералу високої щільності зеленого кольору, що використовується у виробництві сталі. Розташований на західному узбережжі Норвегії, між Молеєм та Нордфіордідом, цей шестиповерховий об’єкт встановлює новий галузевий стандарт для дата-центрів.

У лютому 2018 року уряд Норвегії випустив стратегію для дата-центрів «Powered by Nature», яка наголошувала, що залучення дата-центрів та міжнародних інвестицій є важливою частиною їхньої індустріальної політики. Завдяки таким стимулам та швидко зростаючим потребам у більшій кількості дата-центрів, що працюють на електроенергії з відновлюваних джерел, Lefdal Mine матиме перевагу, завдяки своєму унікальному розташуванню та інженерній конструкції. Оскільки світ стає все більш цифровим, компанія АББ забезпечуватиме Lefdal та Норвегію електроенергією, щоб задовольнити потреби майбутнього.
__________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі