Студенти ХПІ презентують свої розробки у сфері комп'ютерної інженерії

Студенти ХПІ презентують свої розробки у сфері комп'ютерної інженерії
14 червня 2018 року на кафедрі обчислювальної техніки та програмування (ОТП) НТУ «ХПІ» відбудеться захист дипломних робіт магістрів напряму «Комп'ютерна інженерія». Початок о 10.00. Крім наукової складової, вони продемонструють свої проекти в дії. У числі доповідачів — срібні призери престижного міжнародного турніру з робототехніки в Польщі.

Місце проведення: НТУ «ХПІ» (вул. Кирпичова, 2), Вечірній корпус, 302 аудиторія.

Зокрема, студенти кафедри ОТП презентують: самоорганізований «розумний будинок», розробку, яка дозволила створити прототип розважально-тренувального комплексу «Лазерний тир», а також прототип пристрою, який дозволяє виявляти можливі збої і помилки в роботі додаткових підключених до комп'ютера системних компонентів і пристроїв.

Результатом досліджень Ігоря Прокоп'єва став модуль розпізнавання лазерних променів різного кольору на потоковому відео. Це дозволило студентському гуртку «Комп'ютерні інженери» ХПІ (керівник — професор Ольга Козіна) створити діючий прототип розважально-тренувального комплексу «Лазерний тир». Особливістю створеного комплексу є не тільки використання звичайного широкодоступного обладнання (проектор, комп'ютер/ноутбук, веб-камера і лазерні джерела випромінювання червоного та зеленого кольору, що імітують постріл в макетах зброї), а й можливість використання тривимірних ігрових сцен для двох гравців або навіть команд гравців з окремим підрахунком очок.

Всі відомі різновиди систем лазерних тирів дозволяють одночасно вести облік очок тільки для одного гравця, тому що використовують лазерні промені тільки одного кольору. Ігорю вдалося створити модуль розпізнавання і обліку місця розташування двох лазерних потоків — червоного і зеленого кольору. Під час захисту магістерської роботи, 14 червня продемонструють ігрову сцену для двох учасників, що і буде найкращим підтвердженням успішності розробки.

Павло Бєлоусов презентує прототип системи «Розумний будинок». Магістром розроблена архітектура системи, в якій різні датчики (наприклад, опалення, освітлення, водопостачання, відеоконтролю і т.п.) об'єднані в єдину мережу безперебійного управління. Особливістю цієї системи є її самоорганізованість. Тобто, якщо який-небудь датчик втратив зв'язок з центром управління, то система самостійно знайде новий маршрут передачі даних і тим самим гарантує безперебійний зв'язок з компонентами.

Магістр Денис Волошин продемонструє метод забезпечення ефективності діагностування комп'ютерних систем на основі використання нелінійних сигнатурних аналізаторів. На відміну від широко відомих способів діагностики системних компонентів, розроблений Денисом пристрій враховує рівень високого імпедансу, тобто так званий «третій» додатковий логічний стан оцінюваних компонентів.

Відзначимо, студенти групи КІТ-22м Павло Бєлоусов та Денис Волошин є багаторазовими переможцями всеукраїнських олімпіад зі штучного інтелекту, програмування роботів, мікроконтроллерних пристроїв і робототехніки. Крім того, саме їхня команда привезла друге місце з престижного міжнародного турніру мобільних роботів, що проходив у Варшаві (Польща) в 2018 році.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі