ТОП-10 криптовалют в світі з самим незвичайним забезпеченням

ТОП-10 криптовалют в світі з самим незвичайним забезпеченням
На даний момент у світі існує понад 1600 видів криптовалют, більшість з яких вільно торгуються на криптобиржах.

Один з принципів криптовалют складається, як відомо, у відсутності забезпечення за ним. Тим не менш, багато компаній декларують, що їх криптовалюта чимось забезпечена. Аналітики компанії Worldcore (в 2017 році випустили на ринок криптовалюту WRC) склали рейтинг ТОП-10 криптовалют з самим оригінальним забезпеченням і зробили висновок про те, чи потрібно воно взагалі і якщо так, то кому – творцям валют або їх інвесторам.

Аналітики компанії Worldcore створили власний рейтинг «покритих матеріальними цінностями» криптовалют, де на верхніх рядках розташувалися ті проекти, які викликали найбільший позитивний відгук. На нижніх – ті з них, ідея забезпечення яких здалася більш сумнівною.

У цілому сфера криптовалют і виходу проектів на ICO через створення власних токенів, які починають звертатися на ринку, сьогодні перетерплює величезні зміни. Ряд країн вже готові регулювати цю сферу, в інших вона ніяк не легалізована. Частково процес виходу компаній на ICO втрачає довіру, оскільки, згідно з дослідженнями, близько 10% коштів, залучених через ICO, були викрадені хакерами або шахраями. Крім того, якщо порівнювати, скільки компаній досягли цілей по збору коштів через ICO, то, згідно зі звітами E&Y, півроку тому це вдалося лише 25% з них, тоді як 90% компаній, що проводили ICO у червні 2017 року, зібрали необхідні кошти. На ринку відомі також випадки, коли ініціатори ICO і зовсім ховалися з усіма зібраними грошима. Найбільшими прикладами такого «згортання» ICO-проектів стали PlexCoin (15 млн доларів), Benebit (4 млн доларів), Opair, Ebitz (2,4 млн доларів) та інші. І всі вони сталися буквально протягом минулого року.

«Забезпечення кріптовалюти – це трохи придумана маркетингова історія. Сама суть створення токенів при ICO і перетворення їх в криптовалюту, котирующуюся на ринку, це результат привабливості ідеї компанії. Визнання ринкової цінності цієї ідеї. В принципі, цього досить, – говорить Олексій Насонов, генеральний директор і засновник компанії Worldcore. – Додаткові гарантії для інвестора – це якесь забезпечення, що передбачає реальний випуск продукції, наявними цінностями (золотом, нафтою, діамантами). Тут потрібно розуміти, чи має компанія такими ресурсами. А також, наскільки самі ці ресурси волатильні або можуть швидко обертатися на ринку».

Тим не менш, аналітики міжнародної компанії Worldcore, що випустили токени WRC, склали Топ-10 найцікавіших видів забезпечення

ТОП-10 криптовалют з самим незвичайним забезпеченням, заявлені до випуску в світі

• Royal Mint Gold (RMG) – Stablecoin / Великобританія / Золото
• Carat / Ізраїль / Діаманти
• Farad (FRD) / Малайзія, ОАЕ / Технологія і виробництво суперконденсатора
• Tether / Гонконг / Долари США
• Petro / Венесуела / нафта Сира
• Tcoin / Швейцарія / Метали (Tiberius Group – сировинної фонд)
• Watercoin / США / Технології очищення води
• Coinloan / Естонія / Позики в криптовалюте
• Amar Hidroponia / Мексика / Урожай перцю
• Saga / Швейцарія / наступне покоління Tether (з прозорим забезпеченням фіатом), клієнти проходять KYC/AML

Джерело: Worldcore

Stablecoin, забезпечений золотом, потрапив на верхню сходинку рейтингу з кількох причин: світові ціни на золото залишаються відносно стабільними. За всю історію торгів ціна золота змінилася на 30-35%, але це відбулося поступово, протягом тривалого періоду часу. Токен RMG забезпечений Королівським монетним двором Великобританії. Втім, природа цього сертифіката така, що його скоріше можна віднести до інструменту для анонімних довгострокових інвестицій.

На другому місці – подібний інструмент, забезпечений ізраїльської біржею діамантів, втім, забезпечений він дорогоцінним камінням тільки на 25%. Аналогічний проект є і в Росії. «Якщо використовувати токен як розрахунок між учасниками ринку, то це допоможе їм економити час, обходити можливі міжкраїнові заборони. Але реальний оборот коштовностей у світі не так великий, і діаманти цікаві не як засіб примноження капіталу, а як довгострокове вкладення», зазначає Олексій Насонов, генеральний директор Worldcore.

Бажаючи залучити більше інвесторів, причому не тільки з середовища криптовалютных фанів, компанії вигадують все нові способи «забезпечення» своєї цифрової валюти. Тим не менш, законодавчо досі не повністю прозорий процес задоволення вимог інвестора в разі подальших проблем з проектом. У ситуації з забезпеченням дорогоцінними металами або сировиною, які самі по собі торгуються на ринку і ціна їх залежить від безлічі факторів, виникає питання: чи не отримають інвестори в результаті ще більш ризиковий продукт, ніж криптовалюта сама по собі?

У лютому 2018 року президент Венесуели запустив криптовалюту «Петро» (Petro), першу офіційно випущену державою і забезпечене сирою нафтою, одна монета якої прирівнюється до одного баррелю сирої нафти. Валюта була запущена в умовах кризи, адже країна знаходиться під міжнародними санкціями. І випуск валюти став напівлегітимним способом обходу санкцій і поповнення скарбниці. У перший день анонсування Petro зібрала 735 мільйонів доларів США. Населенню ця валюта буде продаватися за пільговими цінами, також уряд вважає, що в майбутньому через неї можна буде навіть сплатити податки. Про перспективи такого забезпечення зазначають аналітики Worldcore.

«Якщо говорити тільки про Petro, то у нього досить хиткі позиції з-за світової недовіри до політики уряду країни, невисокого рівня видобутку нафти, великого зовнішнього боргу Венесуели, а також вже введених санкцій США. Тим не менш, в цілому забезпечення нафтою виглядає привабливим для офіційних криптовалют від видобувних країн, що зазнають дефіцит інвесторів. Наприклад, для Росії. Тим не менш, на волатильність такий кріптовалюти будуть сильно впливати зовнішня і внутрішня політика окремої держави, а також обсяги видобутку нафти в країні та світі», зазначає Олексій Насонов.

Ще один варіант забезпечення кріптовалюти – це технології, і не просто технології, а вже існуючі рішення, коли токени компанії дають право на викуп продукції. Наприклад, однією з таких валют став Farad. Кожен токен Farad дає право на пряму покупку 80 млн блоків ультраконденсаторов, вироблених компанією протягом 36 місяців. Ілон Маск назвав цю технологію однією з найбільш перспективних для зберігання і накопичення енергії в майбутньому.

На передостанньому місці нашого топа – забезпечення агропромислової продукцією, наприклад, мексиканським перцем. Зрозуміло, що сама по собі врожайність залежить від погодних умов, комах і інших чинників, які важко передбачити заздалегідь. Найменш перспективними видаються кріптовалюти, забезпечені м'ясом або зерном. І навпаки, найбільш перспективними бачаться кріптовалюти, забезпечені унікальними (малопоширеними) і одночасно високоліквідними активами, наприклад золотом.

"Висновок про криптовалютах із забезпеченням проста: такі продукти потрібні для створення "цифрового аналога фіатних грошей, коли мова йде про їх забезпечення доларами США чи іншою валютою, про обході санкцій для країн, де потрібне залучення міжнародних інвестицій. Або ж шанс провести своє забезпечене ICO випадає бізнесу, залучає вексельний позику: в цьому випадку можна прив'язати цю неэмиссионную цінний папір до криптовалютному активу і відповідати за зобов'язаннями своїм майном.

У випадках з золотом, дорогоцінними металами та сировиною це додатковий спосіб залучити інвесторів. А компаніям, щоб не підірвати їхню довіру, треба проходити регулярний аудит. Але всі ми пам'ятаємо крахи банків, якими також складалися позитивні аудиторські висновки. Тому реально перевірити забезпеченість активами дуже складно. Забезпечені кріптовалюти багато в чому втрачають відсоток "незалежності", а купують здебільшого лише маркетингову обгортку", робить висновок Олексій Насонов з Worldcore.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі