У ХПІ — «золото» і «срібло» Всеукраїнської битви роботів

У ХПІ — «золото» і «срібло» Всеукраїнської битви роботів
14 квітня в спорткомплексі НТУ «ХПІ» відбувся експериментальний тур III-ї Всеукраїнської студентської Олімпіади «Комп'ютерні системи штучного інтелекту». Популярність змагань, які організовує кафедра обчислювальної техніки та програмування ХПІ, з кожним роком зростає: цього разу конкурс об'єднав понад 40 учасників (23 команди) з українських і зарубіжних вишів. Крім того, у рамках олімпіади вперше провели змагання роботів, створених школярами.

«Зараз Олімпіада проходить у дусі спортивних змагань, але в перспективі вона допоможе молодим фахівцям отримати необхідні навички для створення досить складних систем, які входять до складу сучасної робототехніки», — розповідає завідувач кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» професор Сергій Семенов.
В Олімпіаді взяли участь 39 студентів та 11 викладачів з провідних українських вишів: НТУ «ХПІ», НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», НУ «Львівська політехніка», Одеського політехнічного університету, Харківського національного університету радіоелектроніки, Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «ХАІ», Житомирського державного технологічного університету та інших вишів. Вперше за історію проведення конкурсу за перемогу боролася також команда з Білоруського державного університету інформатики і радіоелектроніки.
В ході експериментального туру учасники представили свої розробки — автономних роботів, які змагалися в двох номінаціях: «Слідування за лінією» і «Roborace».

За умовами конкурсу «Слідування за лінією» роботи в автономному режимі повинні були за максимально короткий час пройти складну трасу з перехрестями і зоною інверсії. Щоб стати переможцем у номінації «Roborace», роботи повинні були за мінімальний час пройти трасу в складних умовах масового старту всіх роботів. Тобто, це змагання, як «Формула F1», але для роботів.

«Мені знадобилося три роки на створення ідеальної, на мій погляд, конструкції робота для їзди за лінією», — розповідає учасник Олімпіади, студент 6-го курсу кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» Денис Волошин. Конкурсанти відзначають, що постійно модернізують своїх роботів, аналізуючи помилки після участі у подібних змаганнях. Так, команда Одеської національної академії харчових технологій не дійшла до фіналу, але сподівається, що наступного разу результати будуть значно кращими.

Експериментальний тур доповнив теоретичну частину Олімпіади, де студенти демонстрували свої знання зі штучного інтелекту, радіоелектроніки, логіки та робототехніки.

За підсумками змагань призові місця розподілилися наступним чином. У номінації «Roborace» кращим став студент Одеського національного політехнічного університету Євген Бабіченко, друге місце зі своїм роботом зайняв Павло Бєлоусов з НТУ «ХПІ». Третє місце дісталося студенту НУ «Львівська політехніка» Олександру Комаренку. Команда Білоруського державного університету інформатики і радіоелектроніки, яку представив Олексій Писарчук, виборола гран-прі змагань у цій номінації. Робота Олексія визнали найшвидшим і більш маневренішим.

Переможці номінації «Слідування за лінією»:
1. студент НТУ «ХПІ» Денис Волошин;
2. студент НТУ «ХПІ» Володимир Чемерис;
3. студент ХНУРЕ Владислав Бакушевич.

«Першого робота я сконструював на третьому курсі. Це був робот-сумоїст для участі в олімпіаді, яка проходила в Дніпрі. Тоді я почав захоплюватися робототехнікою професійно, — розповідає переможець у номінації «Слідування за лінією», студент ХПІ Денис Волошин. — Мені подобається сам процес конструювання, тобто, не тільки робототехніка до цієї тематики відноситься, але й автоматизовані системи, зокрема, роботизовані руки. Планую зробити щось подібне, спробувати свої можливості в цій сфері також».

Крім того, в рамках Олімпіади вперше пройшли змагання «ROBOFEST Kharkiv» у номінації «Слідування за лінією», де змагалися роботи, створені учнями старших класів. У дитячому конкурсі перше і друге місце вибороли харківські школярі Дмитро Лимаренко та Вікторія Вороніна відповідно. Вони представляли «IT-Kids» НТУ «ХПІ». «Бронза» змагань дісталася Всеволоду Мельникову з Херсона (STEM-школа Херсонського державного університету).
Переможці отримали призи від організаторів і спонсорів конкурсу: компанії «Індустріальна група УПЕК» (Харків), філії датської інженерно-консалтингової компанії BIIR (ТОВ «БІІР Україна», Одеса), міжнародної компанії з розробки програмного забезпечення «EPAM» (Харків), IТ-компанії «Intetics» (Харків) та інших.

У планах організаторів Олімпіади з робототехніки — кафедри обчислювальної техніки та програмування ХПІ — розширювати співпрацю з українськими та зарубіжними університетами. «Ми прагнемо вийти на новий рівень, щоб демонструвати можливості наших студентів не тільки на загальнонаціональному рівні, а й за кордоном», — зазначив професор Сергій Семенов.

Довідка:

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 06.12.2017 року №1572 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2017/2018 навчальному році» НТУ «ХПІ» було призначено базовим ВНЗ з проведення II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з комп’ютерних систем штучного інтелекту.

Кафедра обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» займається сучасними науковими дослідженнями у галузі розробки систем керування асинхронним дизель-поїздом, інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень для технологічних процесів механообробки різанням, кібербезпеки, створення сучасних інформаційних систем, комп’ютерних технологій і робототехніки. У 2018 році на кафедрі ОТП відкрито дві нові спеціальності «Програмування мобільних пристроїв і комп’ютерних ігор» та «Кібербезпека».

Нагадаємо, 3 березня 2018 року студент кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» Денис Волошин завоював ІІ місце на восьмих міжнародних змаганнях з робототехніки «Робоматікон» у Варшавському політехнічному університеті.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі