УКБС: НБУ ЗУМІВ СКАСУВАТИ РЕЗОНАНСНУ ПОСТАНОВУ З ДОКАПІТАЛІЗАЦІЇ

УКБС: НБУ ЗУМІВ СКАСУВАТИ РЕЗОНАНСНУ ПОСТАНОВУ З ДОКАПІТАЛІЗАЦІЇ
Під впливом професійних учасників фінринку, об’єднаних Асоціацією «Український Кредитно-Банківський Союз», Національний банк з великим запізненням відмовився від форсованого графіку докапіталізації банків, пом’якшивши свої вимоги та скасувавши резонансну Постанову № 58. Про це зазначає Асоціація УКБС, яка ініціювала скасування деструктивного регуляторного рішення, що не відповідало ні національним інтересам України, ні міжнародній практиці, та лише підривало довіру до банківської системи.

УКБС нагадує, що Постановою № 58 від 04.02.2016 Нацбанк за ширмою термінової докапіталізації банків унормував штучне усунення з ринку стабільно працюючих малих та середніх банків України. А фактично - перерозподіл власності шляхом зачистку ринку від більшості невеликих фінустанов.

Адже прийнятий у 2014 році Закон про підвищення мінімального статутного капіталу банків вимагав розробки поетапного (протягом 10 років) плану, що і було закріплено Постановою НБУ № 464 від 06.08.2014, зокрема: 120 млн.грн. - до 17 червня 2016 р.; 150 млн.грн. - до 11 липня 2017 р. і т.д.

Однак НБУ, за незрозумілих підстав, скасував реалістичний графік збільшення статутних капіталів банків, кардинально змістивши строки капіталізації на значно скоріші терміни, за абсолютно нелояльним до невеликих банків графіком (Постановою № 58). А також заблокував можливість капіталізації з використанням прибутку попередніх періодів. За умов кризових явищ в економіці країни та незначного запланованого Урядом росту ВВП, виконати українськими акціонерами вимогу Нацбанку було практично неможливо. Що призвело б, за розрахунками експертів УКБС, до ліквідації переважної більшості банків з українським капіталом вже на початку 2017 р.

Для недопущення цілеспрямованого знищення платоспроможних і стійких українських банків, УКБС згуртував професійних учасників фінринку та закликав керівництво Держави втрутитися в ситуацію для недопущення підриву основ економічної безпеки України.

Попри протидію окремих асоціацій, для яких були прийнятні Постанова НБУ № 58 та політика регулятора з даного питання, УКБС послідовно захищав малі і середні платоспроможні банки задля здорової конкуренції на ринку. Позицію УКБС підтримав профільний Комітет ВРУ, який також вимагав від НБУ припинити знищення невеликих вітчизняних банків. Адже Держава повинна підтримувати банки, які працюють, забезпечують робочі місця, сплачують податки. На випадок, якщо Нацбанк не погодився б переглянути свої вимоги, був поданий законопроект р. № 4230, що на рівні Закону змушував НБУ повернутися до попередніх, більш логічних, графіків докапіталізації банків, погоджених ще у 2015 р.

«Врешті НБУ пом’якшив вимоги щодо докапіталізації Постановою №242 від 07.04.2016 р. Наразі регулятор вимагає мінімальний капітал у 200 млн. грн. до 11 липня 2017 р. (а не 300 млн.грн. до 01 січня 2017р.), - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Лише через 9 місяців після затвердження цього рішення, Нацбанк зумів скасувати свою резонансну Постанову № 58 під приводом систематизації нормативно-правових актів».

Одночасно УКБС вважає за необхідне розробку державної стратегії розвитку та підтримки банків з українським капіталом, а також можливості для невеликих банків працювати з обмеженими ліцензіями.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі