Українці витратили 30 млрд гривень на телефони і комп'ютери

Українці витратили 30 млрд гривень на телефони і комп'ютери
У минулому році в Україні куплено 6 млн мобільних телефонів і 500 тис. ноутбуків

За минулий рік українці витратили на мобільні телефони понад 22 млрд гривень — в рази більше, ніж на будь-яку іншу персональну електроніку. Такі дані наводять компанії GfK Ukraine* і MOYO.ua, проаналізувавши покупки українців.

Незважаючи на те, що сума в 22 млрд грн. здається величезною, за неї було куплено приблизно 6 млн телефонів і смартфонів (в середньому 3 700 грн. за одиницю). Враховуючи попит минулого року, виходить, що нові мобільники українці купують, в середньому, раз на 5-6 років (без урахування ринку б/у пристроїв і покупок за кордоном).

Найбільш продаваними смартфонами в мережі MOYO.ua виявилися пристрої від Samsung, Apple і Huawei. До речі, найбільший попит був на «бюджетник» — Samsung Galaxy J3. Серед кнопкових телефонів лідерство утримують «бабусефони» Sigma.

Що стосується планшетних комп'ютерів, то за даними GfK Ukraine за минулий рік в Україні їх продано всього близько півмільйона на суму 2,2 млрд грн. (Середня ціна за одиницю — 4100 грн.). Найпопулярнішими моделями, за даними MOYO.ua, в 2017 році були представники лінійки Samsung Galaxy Tab, а також Lenovo Tab 3 Essential.

Ноутбуків українці купили майже стільки ж, скільки і планшетних комп'ютерів — трохи більше півмільйона. При цьому витрати на цю техніку склали 6,4 млрд грн (близько 12 000 грн за одиницю). У MOYO.ua вказують, що в минулому році найбільшим попитом користувався ноутбук Hewlett Packard 250 G5, вартість якого становить трохи більше 6 тис. грн.

Сумарно на телефони, планшети і ноутбуки за минулий рік українці витратили понад 30 млрд грн. Тоді як на всю іншу персональну техніку і аксесуари — близько 9 млрд. Аналітики відзначають, що відеокамери і фотоапарати все менше цікавлять українців: на цю техніку сумарно було витрачено приблизно 700 млн гривень — менше, ніж на навушники і гарнітури. А ось одним із трендів 2017 року став портативна акустика - на мобільні колонки українці витратили понад 400 млн грн., І попит на неї продовжує зростати.

*Дані роздрібних продажів побутової техніки і електроніки в Україні, зібрані методом панельного дослідження Point of Sales Tracking GfK Ukraine.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі