В EBA концепцію Дія City назвали перспективною

В EBA концепцію Дія City назвали перспективною
У Комітеті інформаційних технологій Європейської Бізнес Асоціації, діяльність якого сфокусована на сприянні розвитку ІТ сектору в Україні відповідно до європейської практики ведення бізнесу та захисту інтересів ІТ- спільноти, назвали концепцію Дія City перспективною та привабливою.

Так запровадження спеціального правового режиму для IT-індустрії охарактеризувала менеджер IT-комітету EBA Ольга Куничак. За її словами, сама ініціатива створення такого спеціального режиму демонструє розуміння владою того, куди рухається світова економіка та які її елементи є критично-важливими для майбутнього успіху, а це робить концепцію привабливою та свідчить про позитив. Порівнюючи з чинним законодавством, можна простежити, що розмір оподаткування нових «гіг-працівників» значно нижчий за КЗпП, запроваджується податок на виведений капітал у розмірі 9%, передбачається захист діяльності IT-галузі від неправомірних дій з боку правоохоронних органів, умови фіксуються незмінними на період 15 років, а також запроваджуються елементи англійського права.

Водночас, вона зазначає, що проблема неправомірних дій правоохоронних органів повинна вирішуватися не лише для резидентів Дія City, а в цілому для галузі. Більше того, задекларована незмінність умов на 15 років, хоч це і є суттєвим проміжком часу для бізнесу, не гарантує миттєвих інвестицій.

«Наразі в принципі досить непросто залучити інвесторів. Глобальна ситуація з пандемією створює додаткову нестабільність, що впливає на будь-які фінансові рішення» - підкреслює Ольга Куничак.

Втім, на її думку, маючи спільну мету зробити усі механізми прозорими, чесними та зручними, в процесі роботи над законопроєктом було дійсно враховано багато правок від IT-індустрії. Зокрема, вступ до Дія City перетворився на максимально наближений до декларативного, звузилися повноваження органу-регулятора, було прибрано обов`язковість СРО.

Представники IT-спільноти також вбачають потребу у звільненні від обов’язкового щорічного аудиту малого бізнесу та мікробізнесу, лібералізації усіх видів відносин з фахівцями, включаючи ФОП, а саме можливості взаємодіяти з ФОП поза межами Дія City, а також приймати рішення про виключення позбавлення статусу резидента Дія City лише після відповідного судового рішення, а не за рішенням уповноваженого органу.

«Своєчасне включення міністра цифрової трансформації Михайла Федорова дозволило вивести діалог між IT-спільнотою та Міністерством на новий рівень» - зазначила пані Ольга, додавши що такий механізм дійсно може стати корисним для бізнесу.

Нагадаємо, що на презентації спеціального правового режиму для ІТ-індустрії Дія City міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що у світі існує близько 4 тисяч різних режимів, і що модель Дія City створена на базі кращих світових практик.

Спеціальний режим для IT-індустрії Дія City означатиме спрощення оподаткування, імплементацію елементів англійського права, модернізацію системи працевлаштування і прозорість функціонування. Таким чином в України є усі шанси запровадити найкращий режим для IT-компаній у Східній Європі та сприяти залученню іноземних інвестицій.

Доопрацьований законопроєкт №4303 про Дія City був схвалений у першому читанні 227 депутатами 15 квітня 2021.
______________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі