Вакцинний Саміт 2020: коли вакцинація захищає не тільки від вакцин-контрольованих захворювань

Вакцинний Саміт 2020: коли вакцинація захищає не тільки від вакцин-контрольованих захворювань
Вакцинація може не тільки захистити нас від інфекцій, але й попередити важкі ускладнення і передчасну смерть.

Неспецифічні ефекти вакцинопрофілактики і захист тих, хто найбільше цього потребує – такою була одна з тем науково-практичної конференції «Інфекції та імунітет», у межах якої в листопаді відбувся щорічний Вакцинний Саміт.
Онлайн-захід, який відбувся за підтримки компанії GSK Україна та участі провідних міжнародних і українських експертів в галузі вакцинології, було присвячено обговоренню актуальних питань вакцинації та способів удосконалення профілактичної роботи в боротьбі з інфекційними захворюваннями.

Наразі, коли в усьому світі пандемія COVID-19 призводить до підвищеного навантаження на системи охорони здоров'я, – вакцинація, яка допомагає кардинально зменшити ризик вакцин-контрольованих інфекцій і не перевантажувати медичну систему, є вкрай важливою.

Імунізація не тільки допомагає знизити ризики захворювання, проти якого спрямована вакцина. Вже існують дослідження, які демонструють, що, наприклад, після програм масової вакцинації проти кору знижується і загальна захворюваність, і загальна смертність серед дитячого населення.

Сьогодні вакцини захищають людство від 30 захворювань, зокрема раку шийки матки, поліомієліту, кору, дифтерії, гепатиту В, кашлюка, пневмококової інфекції, правця і краснухи . Крім того, попереджаючи захворювання, щеплення допомагають зменшити зростання антибіотикорезистентності, котра, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), входить до десятки найбільш небезпечних загроз для здоров'я людини .

Вакцинопрофілактика визнана однією з найуспішніших і економічно ефективних заходів попередження вакцин-контрольованих захворювань. Завдяки імунізації щорічно у світі вдається запобігти 2,5 млн смертей, якщо ситуація з глобальним охопленням вакцинацією покращиться, вдасться врятувати ще 1,5 млн життів на рік .
Інфекційні захворювання, які помилково вважають «легкими» і «дитячими», можуть мати дуже серйозні наслідки: для кору – це судоми, енцефаліт і отит. Для вітряної віспи – пневмонія, синдром Рея та ураження нервової системи; для грипу – міокардит і пневмонія. І найстрашніше, – усі ці захворювання можуть призвести до смерті. Крім того, інфекції мають і віддалені наслідки, про які мало кому відомо. Наприклад, інсульт та інфаркт після грипу чи вітряної віспи .
Вакцинація не просто захищає від конкретної інфекції. Наприклад, якщо людина має серцево-судинні захворювання, то вакцинація від грипу на 55% знижує ризики смерті від захворювань серцево-судинної системи і на 50% – ризики смерті від усіх причин у людей, які страждають на серцеву недостатність .

Статистика кардіо- та цереброваскулярних захворювань зростає і за рахунок ускладнень вакцин-контрольованих захворювань таких як кір, кашлюк, вітряна віспа, пневмококові захворювання і сезонний грип. «Вакцинопрофілактика цих інфекцій не лише дозволяє зберегти життя і здоров'я дітей та дорослих, але також має і сприятливі неспецифічні ефекти, знижуючи ризики виникнення інсульту та інфаркту міокарда у дорослих », – підкреслив Дірк Поларт, Директор з наукових і медичних питань GSK Вакцини (Європа), який виступив на Саміті з доповіддю «Неспецифічні ефекти вакцинації: стратегія захисту вразливих груп населення».

Особливо важливою є вакцинація для людей з хронічними захворюваннями: астмою, хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ), хворобами серця тощо. Дірк Поларт пояснив, що пацієнтів із супутніми респіраторними захворюваннями частіше госпіталізують через грип. Так, згідно зі статистикою госпіталізацій до реанімаційного відділення унаслідок інфекції грипу, можна спостерігати, що 10% пацієнтів – це вагітні жінки, 15% – пацієнти із цукровим діабетом, 35% – з ожирінням і понад 30% – пацієнти з астмою чи ХОЗЛ .

Оскільки ресурси системи охорони здоров'я наразі спрямовані насамперед на боротьбу з пандемією COVID-19, у багатьох країнах світу спостерігається зниження показників охоплення вакцинацією. ВООЗ і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) підкреслюють, що пандемія коронавірусу не повинна перешкоджати захисту дітей від вакцин-контрольованих інфекцій, і закликають продовжувати планові кампанії з дитячої імунізації від кору та поліомієліту для попередження спалахів і епідемій цих небезпечних захворювань .

Експерти підкреслюють, що в Україні спостерігаються критично низькі показники охоплення дітей у віці до 1 року первинним вакцинальним комплексом (кількістю доз вакцини, необхідних для створення базового імунітету). За даними МОЗ України станом на 1 січня 2019 року, 3 дози вакцини проти поліомієліту в Україні отримали 69,2% дітей у віці до 1 року, гепатиту В – 65,2%, кашлюка, дифтерії та правця – 67,5%, гемофільної інфекції типу b – 57,7% . У той час як в інших країнах світу всі ці показники є на 20% вищими .

Ключовою причиною розвитку загрозливої ситуації стало різке загальнонаціональне зниження охоплення імунізацією в Україні в попередні роки внаслідок високого рівня недовіри суспільства до вакцинації. Це призвело до того, що великій кількості дітей в Україні загрожують небезпечні захворювання, які можна попередити імунізацією. Сьогодні перед медичною системою, державою, суспільством стоїть ще більш важливе й відповідальне завдання – забезпечити ефективну імунізацію для запобігання спалахам небезпечних вакцин-контрольованих інфекцій, незважаючи на пандемію COVID-19. Експерти звертають увагу на те, що будь-які переривання рутинної вакцинації, навіть на короткий період, загрожують зростанням кількості випадків вакцин-контрольованих захворювань з тяжким перебігом, які потребують госпіталізації і проведення інтенсивної терапії. А це, своєю чергою, створює додаткове навантаження на систему охорони здоров'я у вигляді ризиків, пов'язаних із дефіцитом медичного персоналу, місць у стаціонарах і загрожує зниженням здатності держави надавати своєчасну якісну допомогу в достатньому обсязі під час коронавірусної епідемії.

Так, несвоєчасна вакцинація здатна спричиняти спалахи інфекційних захворювань, їх важкий перебіг і підвищувати ризики госпіталізації дітей. Згідно з рекомендаціями ВООЗ та МОЗ України щодо рутинної вакцинації в умовах пандемії COVID-19, новонароджених у пологових будинках необхідно вакцинувати згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. У пріоритеті – первинні вакцинальні комплекси, зокрема вакцинація дітей першого року життя від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюка та правця.

З доповіддю про сучасні стратегії дитячої імунізації та практичний досвід застосування комбінованої вакцини для захисту дітей від 6 небезпечних інфекційних захворювань виступила Валері Берламон, Глобальний медичний директор напрямку педіатричних вакцин АаКДП/Ротавірус/Гепатити.

Комбінована вакцина виробництва компанії GSK, що містить антитіла проти шести серйозних, іноді смертельних захворювань: кашлюка, правця, дифтерії, гемофільної інфекції типу b (Hib), поліомієліту та гепатиту B успішно захищає дітей вже 20 років , зареєстрована у понад 90 країнах світу , і може застосовуватися у дітей, починаючи з 6-тижневого віку.

Учасники Вакцинного Саміту-2020 одноголосно відзначили цінність вакцинопрофілактики для формування популяційного імунітету і максимального захисту населення від вакцин-контрольованих інфекцій, а також підкреслили особливу важливість безперервності кампаній з імунізації дітей у період пандемії COVID-19 для попередження спалахів і епідемій небезпечних захворювань, а також забезпечення епідеміологічного добробуту країни.
Усвідомлюючи виняткову важливість і ефективність вакцинації, світове співтовариство докладає зусиль для того, щоб якомога більше людей у всіх країнах мали доступ до якісних імунобіологічних препаратів. Компанія GSK розробила вакцини проти 21 з 31 захворювання , які сьогодні можна попередити за допомогою вакцинації, щоб допомогти захистити людей на всіх етапах їхнього життя. Приблизно кожна четверта дитина у світі отримала принаймні 1 дозу вакцини, виробленої компанією . Також GSK прагне докладати максимум зусиль для підвищення поінформованості населення про вакцинацію. В Україні компанія приділяє особливу увагу інформаційно-просвітницьким програмам щодо цінності вакцинації для лікарів, журналістів і батьків. Одним з важливих проєктів, що надає актуальну, науково-обґрунтовану і надійну інформацію про вакцинопрофілактику, є створений GSK Україна інформаційно-сервісний ресурс «Мої щеплення».

З моменту початку пандемії COVID-19 GSK пильно стежить за ситуацією, підтримує глобальні зусилля із боротьби з вірусом, а також досліджує усі можливі способи допомоги з використанням наукових розробок і досвіду компанії.
__________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі