Відлуння UEFA.EURO-2012: в Харкові увічнять пам'ять про доленосний для міста турнірі

Відлуння UEFA.EURO-2012: в Харкові увічнять пам'ять про доленосний для міста турнірі
У червні 2019 року минає 7 років з часу проведення Євро-2012, який до сьогоднішнього дня є наймасштабнішою спортивною міжнародною подією, яке брали українські міста. Група DCH Олександра Ярославського офіційно оголошує про рішення створити в Харкові - одному з приймаючих міст європейської футбольної першості 2012 року - музей турніру, щоб увічнити пам'ять про це доленосне для регіону подію.

Як відомо, 31 матч Чемпіонату Європи з футболу 2012 року за рішенням його організатора УЄФА (Союзу європейських футбольних асоціацій) проводилися в Україні та Польщі. Харків спочатку мав резервний статус. Однак з огляду на прогрес у розвитку муніципальної спортивної та транспортної інфраструктури, Виконком УЄФА вибрав його приймаючим містом. Ключові інфраструктурні об'єкти турніру: стадіон, аеропорт, тренувальний табір і ін. - зводилися за рахунок приватних інвестицій групи DCH, загальна сума яких перевищила $300 млн. Її власник і президент Олександр Ярославський став не тільки генеральним інвестором Євро-2012 в Харкові, але і офіційним координатором процесу підготовки до матчів європейської першості.

DCH планує створити музей Євро-2012 на базі побудованих в ході підготовки до цього турніру Міжнародного аеропорту «Харків» і готелю Kharkiv Palace 5*, в якому в дні матчів розміщувався тимчасовий регіональний штаб УЄФА. В експозиції будуть представлені як артефакти, пов'язані з турніром (документальні фото- і відеоматеріали, пам'ятні речі і ін.), так й інтерактивні рішення на основі технологій доповненої і віртуальної реальності. Прогнозний обсяг необхідних інвестицій складе приблизно $1,5 млн.

Як розповів Олександр Ярославський: «Ідея музею виникла, коли ми з командою колег, які займалися проектами Євро-2012, згадували ті часи. І прийшли до спільного висновку - турнір змінив долю міста. Завдяки тому, що УЄФА подарувало Харкову щастя долучитися до європейського спортивної події вищого рівня, багато харків'ян побачили нові можливості, місто почало перетворюватися. Якщо є гарний аеропорт, можливість комфортно кудись злітати, подивитися світ, є стадіон, є упорядковані ділянки, за зразком яких облагороджуються інші території, хочеться жити, творити і розвиватися. Мало хто думає про спортивні змагання з точки зору їх впливу на економіку приймаючих міст і якість життя городян, але в Харкові саме так сталося - це очевидно. Тому ми вирішили дати харків'янам можливість згадати і відчути неймовірну атмосферу Євро-2012 завдяки спеціальному музею. Нехай в місті буде багато таких прекрасних подій, а пам'ять про перший повинна жити у віках».

В УЄФА високо оцінили ініціативу DCH. Мартін Каллен, операційний директор Євро-2012, а нині виконавчий директор UEFA Events SA, заявив: «Харків в історії чемпіонату Європи з футболу 2012 року заповнився як виключно дисципліноване приймаюче місто. Більш того, це унікальний кейс, в якому існував єдиний центр управління будівництвом інфраструктури і були вкладені такі величезні приватні інвестиції. Для нас ініціатива DCH вельми цікава, ми віримо в її успіх. Ідея проекту сфокусована на маловідомій соціальної межі спортивних змагань - їх вплив на розвиток приймаючих міст. Сподіваємося, що збірні матчів Євро-2012 в Харкові - Данії, Німеччини, Нідерландів, Португалії - допоможуть майбутньому музею, надавши експонати, сам музей буде довго радувати жителів і гостей Харкова».

Відкриття музейних експозицій Євро-2012 в Харкові заплановано на 5 грудня 2019 р Саме в цей день 10 років тому відбулося урочисте відкриття стадіону «Металіст» - першого з об'єктів турніру, завдяки якому харків'яни отримали підтвердження реальності планів проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року в їхньому місті.

Довідково:
DCH - одна з найбільших українських багатопрофільних корпорацій, чия історія налічує більше 20 років. Ключові напрямки діяльності DCН в даний час - фінанси, промисловість, видобуток корисних копалин, транспорт, девелопмент, виробництво будматеріалів, готельний бізнес та ін. В числі українських активів DCH: Дніпровський металургійний завод (ДМЗ), страхова компанія «ІНГО Україна», Міжнародний аеропорт «Харків», УГДК, готель Kharkiv Palace Hotel 5*, мережа ТРЦ «Караван Megastore», Харківський тракторний завод, рудник «Суха Балка», регбійний клуб «Олімп», ЖК «Воздвиженка» в Києві та ін.
Засновник, власник і президент DCH Олександр Ярославський - один з найвідоміших вітчизняних бізнесменів, промисловець, меценат, громадський діяч, генеральний інвестор підготовки Харкова до Євро-2012 (більше $300 млн. Інвестицій в об'єкти Євро-2012) і економіки Харківського регіону (понад $1 млрд. інвестицій). Завдяки його зусиллям в Харкові з'явилися новий стадіон і аеропорт, перший luxury-готель та інші елементи необхідної інфраструктури. За внесок в підготовку турніру Євро-2012 Олександр Ярославський отримав почесну нагороду УЄФА. Олександр Ярославський також захоплюється регбі, він спонсорує і є президентом РК «Олімп» (Харків) протягом всієї історії клубу. Гравці цього самого титулованого українського регбійного клубу складають основу національної збірної, а головний тренер «Олімпу» є главою її тренерського штабу.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі