Відновити кредитування без якісної роботи над помилками, які виявила банківська криза, неможливо

Відновити кредитування без якісної роботи над помилками, які виявила банківська криза, неможливо
Понад 438,6 млрд грн заборгували позичальники неплатоспроможним банкам, що перебувають в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. 75% цієї суми – борги юридичних осіб. І абсолютна більшість договорів (до 95%) не обслуговуються без перебільшення роками. Слабкий захист прав кредиторів, недосконалість судової системи та фактично нівельована важливість позитивної кредитної історії – це далеко не вичерпний перелік проблем, які оголила остання банківська криза в Україні.

«Країні потрібне відновлення кредитування реального сектору економіки та потрібні іноземні інвестиції. Але без якісної роботи над помилками, які виявила остання банківська криза, – це просто неможливо», - сказала Ольга Білай, директор департаменту управління активами Фонду гарантування, модеруючи одну із експертних панелей форуму CIS Bankers - T10.

За її словами, останні ініціативи Фонду гарантування з відновлення співпраці із бюро кредитних історій, налагодження роботи з приватними виконавцями, тощо – покликані посилити захист прав кредиторів. Учасники панельної дискусії відмітили й величезну роль Фонду у становленні ринку проблемних активів, який необхідний для залучення інвесторів, а також всім банкам і кредиторам для швидкого очищення від проблемних боргів. Утім, для якісних змін системи потрібен комплексний підхід.

«Боржники повинні усвідомити той факт, що вони зобов’язані повертати кредити. І це питання не з категорії «свідомої громадянської позиції», а їх прямий обов’язок, невиконання якого нестиме суттєві негативні наслідки. Та змінитися має і «свідомість» банків. Зараз у банкірів, на жаль, також досить коротка пам’ять: сьогодні ми всі обговорюємо важливість кредитного реєстру, а через півроку у гонитві за рейтингами більшість фінустанов можуть просто «забути» про нього. Тому банки повинні також проявити своє сумління: якщо дані про позичальника внесені до кредитного реєстру і він має негативну кредитну історію, - не може бути так, що один банк відмовить в отриманні чергової позики, а інший без проблем – погодить. Це помилка, яка може дорого коштувати як самому банку, так і економіці країни цілому», – сказала Ольга Білай.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі