Вітряна електростанція Wolfe Island забезпечує безпеку своїм працівникам під час виконання робіт у вітрових турбінах

Вітряна електростанція Wolfe Island забезпечує безпеку своїм працівникам під час виконання робіт у вітрових турбінах
Утримання та експлуатація вітряних електростанцій може бути небезпечною роботою. Тому здатність залишатися на зв'язку, коли техніки піднімаються вгору і спускаються вниз всередині 80-метрових сталевих веж, є критичною. Однак сталеві конструкції створюють перешкоди для проникнення безпровідного зв'язку. Щоб підвищити трудову безпеку для своїх робітників, компанія Canadian Hydro, придбана TransAlta, забезпечила свою вітряну електростанцію Wolfe Island цифровими радіостанціями MOTOTRBO™. Ці радіостанції забезпечують безпровідний зв’язок не тільки всередині і зовні веж, але й по всій території, що становить 78 км2, цієї другої за величиною вітроелектростанції компанії.

Ситуація: відсутність надійного зв’язку створює небезпеку для бригад робочих, що працюють на вітроустановках
Острів Вулф – найбільший у канадському архіпелазі «Тисяча островів», є батьківщиною другої за величиною вітряної електростанції в Онтаріо. Розташований біля гирла річки Св. Лаврентія на озері Онтаріо поблизу Кінгстона, штат Огайо, 86 вітрових турбін на острові Вулф виробляють до 594 000 мегават-годин (мВт*год) енергії на рік.
Утримання вітряних турбін – нелегке завдання. Працівникам потрібно підніматися сходами всередині кожної 80-метрової сталевої вежі, щоб добратися до гондоли (корпус, який утримує генератор і коробку передач) у верхній частині цих великих споруд.

«Наші команди забезпечують утримання та експлуатацію цих турбін, – каже Майк Яблонікі, керівник об’єкту на вітряній електростанції Wolfe Island. – Ми здійснюємо профілактичне обслуговування, ремонтуємо і встановлюємо їх на місце, якщо щось не працює належним чином. Ми також утримуємо підстанцію і контролюємо ситуацію на всій території, що становить 78 км2, щоб переконатися, що все працює безперебійно».

Незалежно від того, чи потрібно дістатися до вузла ротора, що знаходиться не в гондолі, або ж попрацювати з внутрішніми елементами, ризик серйозного падіння завжди становить небезпеку.

«Нашою найважливішою задачею було забезпечення трудової безпеки для наших робочих бригад і надійного зв'язку, який працює безперебійно. Ми не мали цього раніше. MOTOTRBO дозволяють нашим хлопцям розмовляти, перебуваючи на вежах, ділитися інформацією та залишатися у безпеці. Це те, чого ми хотіли, і тому ми почали користуватися цими радіостанціями».

Майк Яблонікі, керівник об’єкту на вітряній електростанції Wolfe Island

Зв’язок має бути надійним

Шість техніків Wolfe Island працюють разом попарно. На випадок, якщо один з них травмується або потребуватиме допомоги, інший буде поруч. У той же час стільниковий зв'язок не працював всередині сталевих конструкцій, тож техніки не могли спілкуватися, поки вони не діставалися вершини вежі і не відчиняли двері гондоли.

«Наявність зв’язку вкрай необхідна для висотних робіт, – зазначає Яблонікі. – Ми не тільки хочемо бути готовими на випадок, якщо щось піде не так. Надійний зв’язок потрібен весь час для організації ефективної роботи. Оскільки стільникова антена була занадто далеко, прийом був дуже слабким по всій території вітряної електростанції. Ми потребували надійного двостороннього радіозв'язку і хотіли управляти ним як власною приватною системою».
Погода на острові – ще один фактор, через який потрібно весь час бути напоготові, бо потужні шторми на озері Онтаріо з’являються несподівано. Коли технік працює в башті, він не в змозі спостерігати за небом, тож Яблонікі хотів мати можливість у разі чого зв'язуватися зі своєю командою миттєво, щоб встигнути повернути їх з вежі швидко і безпечно.

Рішення: цифрові радіостанції MOTOTRBO

Яблонікі звернувся до Кем Голбрейт з Point to Point Communications, партнера з продажів Motorola, що базується у Баррі, Онтаріо, щоб пояснити питання, пов’язані із зоною покриття. Яблонікі працював з Point to Point та Голбрейт, керуючи об'єктом компанії у Шелбурні. Голбрейт влаштував демонстрацію цифрового радіомодуля MOTOTRBO, і Яблонікі швидко оцінив переваги. «Ми відправили техніка до гондоли, а його напарник залишився внизу, – згадує Яблонікі. – Раніше зв’язку між ними не було, поки той, хто піднімався, не досягав вершини та не відкривав двері гондоли. Під час тестування MOTOTRBO ми змогли встановити зв’язок із землі з другим техніком на всьому його шляху по турбіні і до її вершини».

Після того як радіостанції MOTOTRBO з легкістю пройшли перший тест, Яблонікі також хотів перевірити діапазон покриття радіостанцій, спробувавши встановити зв’язок з одного кінця вітряної електростанції до іншого без використання ретрансляторів.

«Радіоприймачі показали хороший діапазон покриття навіть без ретранслятора, – зазначає він. – Не повні 11 кілометрів, але майже. Коли ми застосували ретранслятор, то змогли не тільки спілкуватися всередині вітрової турбіни, але й отримали покриття по всьому острову».

Point to Point Communications забезпечили цифровими мобільними радіостанціями MOTOTRBO усі аварійно-ремонтні автомобілі, а також встановили базову станцію в Центрі експлуатації і технічного обслуговування на острові, а ретранслятор – на вишці антени СВЧ-зв'язку. Крім того, портативні радіоприймачі були видані кожному з техніків на заміну стільникових телефонів, що використовувалися в режимі рації.

«Команда Кем фактично провела ніч на острові, щоб завершити установку за два дні», – говорить Яблонікі. – «Вони спрацювали на відмінно. Я навіть рекомендував це рішення для іншого нашого об’єкту Melancthon у Шелбурні, Онтаріо. Вони також придбали MOTOTRBO».

«У таких районах, як наш, де телефонні лінії та послуги стільникового зв'язку часто не забезпечують належного зв’язку, нам потрібна альтернатива, яка його забезпечуватиме. Радіостанції MOTOTRBO чудово працюють у таких умовах і стали ідеальним вибором для наших потреб».

Майк Яблонікі, керівник об’єкту на вітряній електростанції Wolfe Island

Результати: надійні комунікації забезпечують безпеку та кращу продуктивність робочих бригад

Головна мета – забезпечити робочі бригади вітряної електростанції Wolfe Island надійним зв’язком, особливо під час підйому всередині башти або роботи у верхній частині гондоли. Цифрові радіостанції MOTOTRBO забезпечують зв'язок всередині і на вершинах веж, а також по всьому острову. Крім того, бригада робочих Wolfe Island виявила корисним розташування та функціональність кнопки аварійного виклику MOTOTRBO на верхній частині радіо.
«Кнопка аварійного виклику дає змогу нашим хлопцям легко повідомити, що їм потрібна допомога, – каже Яблонікі. – А в якості додаткової обережності після натискання кнопки екстреного виклику радіо продовжує посилати сигнал, поки хтось його не прийме».

Цифрові радіостанції MOTOTRBO допомагають технікам на Wolfe Island працювати разом, з кращим забезпеченням безпеки і навіть покращеною продуктивністю роботи команди.

Якщо технікам знадобиться допомога під час перебування у турбінах, їм більше не доведеться спускатися і виходити з вежі, щоб зв’язатися з кимось по радіо. Тепер вони можуть встановити цей зв’язок на місці, отримати або передати необхідну інформацію та продовжити свою роботу.

«Зараз ми здійснюємо профілактичне обслуговування вітряних турбін, - каже Яблонікі. –Відсутність необхідності додаткових підйомів істотно підвищує продуктивність наших бригад і економить більшу частину робочого дня».
Крім підвищеного рівня безпеки та продуктивності, інші важливі переваги включають:

Пріоритетний зв’язок для підвищеної безпеки: функція «Переривання передачі» MOTOTRBO дозволяє відправляти повідомлення для переривання зв’язку нижчого пріоритету, що дозволяє забезпечити негайну передачу екстрених викликів.

Масштабованість для встановлення нових додатків за потреби: цифрові радіостанції MOTOTRBO передбачають використання користувацьких додатків, які допомагають налаштувати радіостанцію для виконання конкретних бізнес-задач. «Ми почали з базового функціоналу, щоб уже в роботі зрозуміти, що нам точно може знадобитися», – каже Яблонікі. – «Гнучкість налаштувань радіостанцій дозволяє нам встановлювати необхідні додатки в міру появи певних потреб під час роботи».

Достатньо міцний і потужний для експлуатації у складних умовах на вітроелектростанції: вітрові турбіни зазвичай розташовані на відкритих територіях, іноді з несприятливими умовами для роботи, а бригади техніків працюють як в гарну погоду, так і в погану. Радіостанції MOTOTRBO відповідають стандарту захисту від потрапляння води IP68 для забезпечення можливості роботи під водою (портативні моделі), а також американським військовим стандартам та стандартам Motorola 810 C, D, E та F, що забезпечують їх довговічність та надійність.

Подвійна потужність економить гроші: MOTOTRBO розроблена за технологією TDMA, яка дозволяє подвоїти ємність каналів зв’язку без необхідності додаткових ретрансляторів. У такий спосіб досягається економія витрат і обладнання, і на технічне обслуговування.

Батарея служить на 40% довше, ніж аналог: цифрова технологія дозволяє збільшити термін служби батареї на 40%, забезпечуючи надійний зв'язок протягом тривалого часу.

Потрібне радіо для потрібної роботи

Для вітряної енергетики, що динамічно розвивається не тільки у Північній Америці, але й по всьому світу, MOTOTRBO пропонує правильний спосіб зв'язку на виробничій ділянці, чи то на стадії будівництва, чи то на етапі експлуатації та технічного обслуговування.

«У таких районах, як наш, де телефонні лінії та послуги стільникового зв'язку часто не забезпечують належного зв’язку, нам потрібна альтернатива, яка його забезпечуватиме, – каже Яблонікі. – Радіостанції MOTOTRBO чудово працюють у таких умовах і стали ідеальним вибором для наших потреб».
______________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі