За місяць до визнання Імексбанку неплатоспроможним з нього вивели кредити фізосіб, ліквідне забезпечення та щонайменше 11 млн доларів США

За місяць до визнання Імексбанку неплатоспроможним з нього вивели кредити фізосіб, ліквідне забезпечення та щонайменше 11 млн доларів США
Оціночна вартість активів АТ «ІМЕКСБАНК» становить менше 15% від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку. У той час, як «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси, складає 14 952,1 млн грн, чотири незалежні суб’єкти оціночної діяльності (СОД) оцінили їх у 2 081,8 млн грн. Аналіз операцій, проведених банком незадовго до введення тимчасової адміністрації, свідчить: були застосовані схеми, маніпуляції та виведення ліквідних активів.

При цьому вкладниками банку у рамках виплати гарантованої суми відшкодування уже отримано 4 168,1 млн грн. Виявлені факти зловживання активами лягли в основу двох кримінальних проваджень.

Корпоративні позичальники: 90% кредитів – інсайдерські, а єдине забезпечення за половиною портфелю – стадіон в Одесі

Майже 90% у балансовій вартості ліквідмаси банку – кредити, надані юридичним особам. При тому, що у бухгалтерській звітності ця група активів була оцінена у 13 329,2 млн грн, незалежні СОД визначили її вартість на рівні 1 535,9 млн грн.

Причин такої значної різниці у цифрах – кілька. Так, 90% корпоративного кредитного портфелю – інсайдерські кредити. Наближеним та пов’язаним із власниками банку компаніям було видано кредити на суму 13 100,0 млн грн. З моменту запровадження тимчасової адміністрації усі «VIP-клієнти» перестали виконувати свої зобов’язання перед банком.

Та найголовніше: за кілька місяців до введення тимчасової адміністрації власниками банку було виведено високоліквідні застави. Натомість з 25 грудня 2014 року єдиним забезпеченням за кредитами 41 юрсоби на суму 8,3 млрд грн став футбольний стадіон в Одесі. Незадовго до цього стадіон було безпідставно переоцінено, що і дало можливість збільшити його заставну вартість до 7,8 млрд грн. Показово, що при формуванні ліквідаційної маси незалежні оцінщики оцінили 41 кредит із стадіоном у заставі у 873,6 млн грн. В останні дні грудня 2014 року, переданий у заставу банку стадіон було передано в довірче управління без згоди банку строком на 10 років, найімовірніше, з метою ускладнення процедури звернення стягнення на заставне майно.

Імекс2На балансі банку залишився проблемний кредитний портфель фізосіб

Незадовго до введення тимчасової адміністрації, у результаті втіленої схеми, якісний кредитний портфель фізичних осіб був відступлений на користь ТОВ «ФРЕГАТ». А згодом укладеним тристороннім договором здійснена заміна сторони кредитора ТОВ «Фрегат» новим кредитором ТОВ «Компанія ДАСТІ». Мова йде про 23 131 договори на загальну суму заборгованості 307,9 млн грн. Ціна відступлення склала лише 28,3 млн грн. Утім перерахування навіть цієї суми було здійснено без внесення живих коштів, а лише шляхом запису в бухгалтерських документах. У схемі, зокрема, були задіяні «кошти» вкладника із великим депозитом, який достроково розірвавши депозитний договір, начебто перерахував кошти на рахунок ТОВ «Компанія «ДАСТІ» у якості фінансової позики. Показово, що директором та засновником цієї компанії виступає колишній співробітник банку. У той же час на балансі банку залишився проблемний кредитний портфель (майже 14 тис кредитних договорів). Приміром, заборгованість за беззаставними кредитами складає 248,3 млн грн (майже половина балансової вартості портфеля) та була оцінена СОД в 11,3 млн грн.

Виведення коштів за кордон

За кілька тижнів до введення тимчасової адміністрації на виконання Рішення Господарського суду Одеської області (прийнятого за лічені дні та неоскарженого банком) банк перерахував компанії-резиденту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії кошти у сумі 10 924 986, 25 дол. США. Цю суму було перераховано за програмне забезпечення, нібито впроваджене компанією в офісі банку, розташованому в АР КРИМ у січні 2013 року. Щоправда, у балансі банку такий «актив» відображено не було.

За виявленими фактами маніпуляцій та зловживання активами банком загалом було подано 170 заяв про вчинення кримінальних правопорушень.

Зібрані докази порушень лягли в основу двох кримінальних проваджень щодо доведення банку до неплатоспроможності.

Нагадаємо, за сприяння Фонду головним слідчим управлінням Національної поліції України було доведено причетність керівника АТ «ІМЕКСБАНК» до вчинення кримінального правопорушення. 18 січня 2017 року Головним слідчим управлінням Національної поліції України було оголошено про підозру колишньому Голові Правління АТ «ІМЕКСБАНК».

Довідково

Тимчасову адміністрацію в АТ «ІМЕКСБАНК» було запроваджено з 27.01.2015 на підставі постанови Правління Національного банку України від 26.01.2015 «Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ІМЕКСБАНК» до категорії неплатоспроможних». 27 травня 2015 р виконавчою дирекцією Фонду прийнято рішення про початок процедури ліквідації банку.

Ліквідаційну масу АТ «ІМЕКСБАНК» затверджено рішенням виконавчої дирекції Фонду станом на 1 листопада 2015 року. Звіти про оцінку майна були складені ТОВ «Експертна компанія «Професіонал», ТОВ «ОФ ДЕ Візу», ТОВ «Вітал-Профі», ТОВ «Північно-східна консалтингова група».

Станом на початок березня 2017 року сума акцептованих вимог кредиторів банку склала 8 888,6 млн грн.

Друк


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі