Компанії АББ та Vattenfall отримали визнання за інноваційну технологію передачі постійного струму високої напруги

Компанії АББ та Vattenfall отримали визнання за інноваційну технологію передачі постійного струму високої напруги
IEEE Milestone визнав першу в світі комерційну лінію електропередачі постійного струму високої напруги (HVDC) на острові Готланд, Швеція

Інститут інженерів електротехніки та електроніки (IEEE) визнав першу в світі комерційну лінію електропередачі постійного струму високої напруги (HVDC) на острові Готланд, Швеція, як історичний прорив в електротехніці.
Більше 60 років тому компанія АББ представила новий спосіб передачі електроенергії на великі відстані з мінімальними втратами – технологію постійного струму високої напруги (HVDC). Готландська лінія електропередачі була першою в своєму роді у світі. Ця інноваційна віха тепер буде частиною престижного пантеону IEEE Milestone, який визнає значні технічні досягнення в світі електротехніки. Серед попередніх визнань IEEE Milestone – такі технологічні інновації як винахід електричної лампочки, CD програвача та створення Інтернету. IEEE має більш ніж 400 000 членів та є найбільшою асоціацією технічних фахівців у світі.

«Технологія постійного струму високої напруги (HVDC) змінює правила гри. Вона має почесне місце у спадщині інновацій компанії АББ. Ми пишаємося тим, що знаковий Готландський проект, перша комерційна лінія електропередачі постійного струму високої напруги в світі, отримує визнання від IEEE та щасливі розділити цю честь з компанією Vattenfall, яка першою скористалася цією технологією, – зазначив Клаудіо Факін, керівник бізнес-напряму «Енергетичні мережі» компанії АББ. – Технологія постійного струму високої напруги (HVDC) відіграватиме важливу роль у формуванні все більш цифрової та взаємозалежної електромережі, що є ключовим елементом стратегії «Наступний рівень» компанії АББ, оскільки ми зміцнюємо наше глобальне лідерство як найкращого партнера для забезпечення створення міцнішої, більш інтелектуальної та екологічно чистої мережі».

У Швеції 1950-х років споживання електроенергії швидко зростало, але основні резерви гідроелектроенергії на півночі знаходилися у більш ніж 1000 км від основних центрів навантаження на півдні. Це означало, що такі райони, як Готланд – острів на півдні Швеції – мали виробляти власну електроенергію, що коштувало вдвічі дорожче, ніж на материку. Це надихнуло на розробку ефективної, надійної та економічної системи електропередачі для транспортування електроенергії на великі відстані та втілилося в першій комерційній лінії електропередачі постійного струму високої напруги (HVDC), що дозволило передавати електроенергію за допомогою підводного кабелю довжиною 96 км між містом Вестервік (Västervik) на материковій Швеції та Ігне (Ygne), містом на острові Готланд.

На початку встановлена лінія постійного струму високої напруги мала потужність 20 мегават (МВт) та працювала при напрузі 100 кіловольт (кВ). З розвитком технології постійного струму високої напруги (HVDC) компанія АББ поступово модернізувала лінію. Сьогодні її номінальна напруга складає 150 кВ, а потужність передачі 320 МВт, що забезпечує потреби в електроенергії 60 000 жителів Готланду. Вона також дозволяє передавати на материк екологічно чисту енергію вітру, яка генерується на острові. Наразі лінія модернізується, щоб забезпечити інтеграцію ще більшого обсягу відновлюваної енергії вітру в електромережу.

Деякі з найбільших міст світу, такі як Лос-Анджелес, Сан-Паулу, Шанхай та Делі покладаються на лінії електропередачі постійного струму високої напруги (HVDC) для постачання великих обсягів електроенергії, часто з відновлюваних джерел, що розташовані за тисячі кілометрів. Лінії постійного струму високої напруги все більше застосовуються як міжсистемні ЛЕП між регіонами та країнами, що забезпечує оптимальне використання відновлюваних джерел енергії, балансування навантажень та торгівлю електроенергією. Ця технологія також широко застосовується для інтеграції електрики з вітрових електростанцій у відкритому морі та інтеграції електроенергії з відновлюваних джерел в електромережі на материку.

Наразі технологія постійного струму високої напруги може передавати до 12 гігават електроенергії на рівнях напруги до 1 100 кВ, на відстані більше 3 000 км. Компанія АББ була новатором у технології постійного струму високої напруги (HVDC) більше 60 років тому і отримала замовлення на близько 100 таких проектів, що представляють загальну встановлену потужність у близько 120 000 мегават. Це представляє близько половини світового парку встановленого обладнання.

АББ надалі розвивала технологію постійного струму високої напруги у 1990 рр., створивши рішення HVDC Light® із застосуванням інвертора напруги (VSC), і першу в світі таку лінію з інвертором напруги було також встановлено на Готланді. У квітні 2017 року компанія АББ вписала нову главу в історію цієї технології, подвоївши потужність до 3 000 МВт, а відстань передачі до 2 000 км, та піднявши допустиму напругу до 640 кВ, щоб доставити на 350% більше електроенергії на квадратний метр використаного простору. Компанія також прокладає шлях у цій технології, виконавши 18 з 24 проектів (VSC HVDC), що були введені в експлуатацію по всьому світу.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі