Приєднуйтеся до діалогу про поступову відмову від вугілля та справедливий перехід для вугільних регіонів Західних Балкан та України

Приєднуйтеся до діалогу про поступову відмову від вугілля та справедливий перехід для вугільних регіонів Західних Балкан та України
Ініціатива для вугільних регіонів Західних Балкан та України, яку очолює Європейська Комісія спільно зі своїми міжнародними партнерами, запрошує усіх зацікавлених приєднатися до щорічної зустрічі 23-24 червня. Метою заходу є підтримка відкритого багатостороннього діалогу щодо поступової відмови від вугілля та справедливого переходу до стійких джерел енергії в Боснії і Герцеговині, Косові , Чорногорії, Північній Македонії, Сербії та Україні.

Мета ініціативи полягає в спільному знаходженні можливих шляхів справедливого переходу у вугільних регіонах Західних Балкан та України задля реалізації Зеленого курсу. Заснована в контексті зобов'язання ЄС щодо вирішення проблем кліматичних змін та досягнення цілей Паризької угоди, взаємного обміну з сусідніми країнами та прагнення стати першою вуглецево-нейтральною економікою до 2050 року, ініціатива включає супровідні заходи для справедливого переходу у вугільних регіонах Західних Балкан та України.

Очолювана Європейською комісією, ініціатива співпрацює з шістьома міжнародними партнерами, серед яких: Світовий банк, Секретаріат Енергетичного співтовариства, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Польський національний фонд охорони навколишнього середовища та управління водними ресурсами (NFOSiGW) та Коледж Європи в Натоліні. Головною метою діяльності є сприяння діалогу між регіонами та зацікавленими сторонами шляхом обміну знаннями, нарощування потенціалу й налагодження комунікації між вугільними регіонами на Західних Балканах, в Україні та ЄС.

Ініціатива надаватиме підтримку вугільним регіонам, що прагнуть здійснити справедливий перехід до стійких джерел енергії. Цільовими країнами є Боснія і Герцеговина, Косово, Чорногорія, Північна Македонія, Сербія та Україна. Попереднє дослідження виявило у цих країнах щонайменше 17 регіонів із високим рівнем видобутку вугілля та виробництва з нього енергії, які були запрошені до участі у цій спеціальній ініціативі. Інші регіони, що ведуть значну діяльність з видобутку вугілля або виробництва енергії з вугілля, також можуть долучитися до ініціативи. Більше інформації про ці регіони можна знайти за посиланням.

Ініціатива містить п’ять різних складових підтримки. По-перше, ініціатива забезпечить відкриту платформу для всестороннього діалогу зацікавлених сторін у регіоні шляхом комунікаційних інструментів і заходів. До дискусії запрошуються всі бажаючі. Серед можливих груп зацікавлених сторін передбачаються органи державної влади, суб'єкти енергетичного сектору, НУО, дослідники, представники бізнесу, засоби масової інформації, міжнародні організації, політичні партії, молодіжні організації тощо.

По-друге, ініціатива реалізує програму обміну між вугледобувними регіонами. Регіони-учасники із Західних Балкан, України та ЄС будуть встановлювати зв’язки й обмінюватися досвідом, знаннями та найкращими практиками задля вирішення проблем, пов’язаних з переходом до стійких джерел енергії. Програма скористається досвідом, накопиченим у рамках успішно втіленої Ініціативи щодо вугільних регіонів на перехідному етапі, заснованої для вугільних регіонів держав-членів ЄС у 2017 році.

По-третє, нарощування потенціалу відповідних зацікавлених сторін забезпечуватиме Навчальна академія вугільного регіону, яка проводитиме спеціальні тренінги з питань управління, залучення громад, рекультивації навколишнього середовища та переробки земель та активів.

По-четверте, обраним пілотним регіонам буде надано технічну допомогу у формі експертної підтримки для розробки перехідних дорожніх карт для відповідних державних органів.

Окрім всього вищеперерахованого, ініціатива допоможе вугільним регіонам отримати доступ до фінансування перехідних проектів або програм на основі різних джерел, доступних Європейській комісії, Світовому банку, Європейському банку реконструкції та розвитку і Європейському інвестиційному банку.

Детальну інформацію про діяльність ініціативи буде представлено на щорічній зустрічі. Вона відбудеться онлайн 23-24 червня та є відкритою для всіх зацікавлених учасників. Щоб приєднатися до заходу та отримати додаткову інформацію про ініціативу, зареєструйтеся за посиланням. Крім того, зацікавлені сторони можуть долучитися до бази стейкхолдерів та підписатися на останні новини, пов’язані з ініціативою.
__________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі