Вакцинний Саміт 2021: фокус на ефективний діалог з пацієнтами та захист груп ризику

Вакцинний Саміт 2021: фокус на ефективний діалог з пацієнтами та захист груп ризику
11 листопада 2021 року в межах науково-практичної конференції «Інфекції та імунітет» в онлайн-форматі відбувся щорічний Вакцинний Саміт за підтримки компанії GSK, у якому взяли участь провідні українські та міжнародні експерти в галузі імунології.

Традиційно на Вакцинному Саміті були розглянуті важливі аспекти вакцинації і вдосконалення профілактичної роботи у боротьбі з інфекційними захворюваннями. Ключовими фокусами заходу стали нові дані про захист груп ризику, пацієнтів з ХОЗЛ і астмою від кашлюка, а також підтримка зусиль експертів і Центру громадського здоров'я в досягненні охоплення педіатричними і дорослими вакцинами в суспільстві для забезпечення епідемічного благополуччя, запобігання спалахам вакцин-керованих захворювань шляхом побудови ефективного діалогу з батьками/пацієнтами.

У період пандемії COVID-19 захист від вакцинокерованих інфекцій набуває особливої важливості, допомагаючи кардинально зменшити ризик захворювань і уникнути додаткового навантаження на медичну систему. Однак, згідно з новими офіційними даними ВООЗ і ЮНІСЕФ, пандемія COVID-19 призвела до серйозного відкату назад у сфері вакцинації: 2020 року без основних щеплень, що надаються у межах програм планової імунізації населення, залишилися 23 млн дітей, що на 3,7 млн більше, ніж 2019 року .

Через зниження доступу до медичних послуг і охоплення вакцинацією в усіх регіонах зросла кількість дітей, які не отримали навіть найперших доз щеплень. У порівнянні з 2019-им, 2020 року число дітей, які пропустили першу дозу вакцини проти дифтерії, правця і кашлюка (АКДП), зросло на 3,5 млн, а кількість дітей, які пропустили першу дозу вакцини від кору, – на 3 млн .

У своїх настановах щодо вакцинації в період пандемії ВООЗ закликає діяти відповідно до чинних рекомендацій із запобігання інфекції COVID-19 під час імунізації. Попри те, що масових кампаній вакцинації пропонується уникати доти, доки не вирішиться ситуація з COVID-19, важливо сфокусуватися на імунізації проти вакцин-керованих інфекцій. Пріоритетними завданнями на цьому етапі є вакцинація новонароджених відповідно до Національного календаря щеплень і виконання первинних вакцинальних комплексів, зокрема вакцинація проти кору і краснухи (чи поліомієліту) та використання комбінованих вакцин для виконання графіку щеплень. Для уразливих груп населення найбільш актуальними стають вакцини проти сезонного грипу і пневмокока . Після стабілізації ситуації слід якнайшвидше відновити рутинну імунізацію.

На важливості виконання цих рекомендацій у своїй доповіді наголосив лікар-педіатр із Німеччини Майкл Хорн. Експерт поділився своїм досвідом переконання батьків для своєчасного захисту дітей від вакцин-контрольованих інфекцій. Згідно з аналізом тенденцій охоплення імунізацією в нашій країні за перші 6 місяців, до кінця цього року охоплення вакцинацією сягне лише 70%. Тоді як для формування колективного імунітету необхідно 95% .

Однією з важливих причин такого стану справ доктор Хорн вважає недостатній рівень довіри батьків до вакцинації. Згідно з дослідженнями, опублікованими у журналі BMC Pediatrics, безперечними прихильниками імунізації можна вважати лише 30-40% батьків, обережними прихильниками – 25-35%, тими, хто вагаються, – 20-30%. Відкладену чи вибіркову вакцинацію обирають від 2 до 27% батьків, відмовляються від вакцинації менше 2% .

Окрім того, в Україні існує помилкова думка про те, що хронічні захворювання є протипоказанням до вакцинації. Однак, наявність супутніх захворювань збільшує вірогідність тяжкого перебігу або навіть смерті від інфекційного захворювання.

Наприклад, останні дослідження демонструють, що пацієнти з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ) та астмою мають підвищений ризик інфікування кашлюком . Приєднання інфекції суттєво погіршує їхній стан, призводить до більш тяжкого перебігу хвороби та збільшує кількість госпіталізацій. Проблемам діагностики та особливостям перебігу кашлюка у дорослих та пацієнтів з ХОЗЛ і астмою була присвячена доповідь Дірка Поларта, Директора з наукових та медичних питань GSK Вакцини (Європа) «Пацієнти з ХОЗЛ та астмою: вразливість до кашлюка».

Кашлюк – небезпечне інфекційне захворювання, найбільш характерною ознакою якого є нападоподібний спазматичний кашель. Хвороба є дуже заразною – один первинний випадок може стати причиною 14-17 нових випадків у незахищеній популяції . Передача кашлюка дорослим відбувається здебільшого вдома або на робочому місці. «Водночас саме у дорослих кашлюк часто не розпізнають, неправильно діагностують та недооцінюють через нетиповість та неспецифічність його клінічних особливостей. Наприклад, ця категорія людей часто не має характерного для захворювання гучного судомного вдиху під час нападу», – констатує Дірк Поларт.

За даними ВООЗ, захворюваність на кашлюк серед дорослих зростає у багатьох країнах світу: у Швеції зареєстровано 57% випадків у людей старше 20 років і 17% у віковій групі 50+, у Німеччині – з 2013 по 2020 роки зафіксовано до 36% випадків кашлюка серед людей старше 50 років .

Вакцинація людей похилого віку та пацієнтів з астмою та ХОЗЛ – найважливіший профілактичний захід, оскільки саме вони мають високий ризик інфікування кашлюком, який може погіршити стан пацієнтів за наявності хронічних захворюваннь .

Учасники Вакцинного Саміту-2021 одноголосно відзначили цінність вакцинопрофілактики для максимального захисту населення від вакцинокерованих інфекцій, а також наголосили на особливій важливості проведення рутинної імунізації дітей у період пандемії COVID-19 для запобігання спалахам та епідемій небезпечних захворювань, а також забезпечення епідемічного благополуччя країни.

Усвідомлюючи виняткову важливість та ефективність вакцинації, світова спільнота докладає зусиль, аби якомога більше людей в усіх країнах мали доступ до якісних імунобіологічних препаратів. Компанія GSK розробила вакцини проти 21 із 31 захворювання , які сьогодні можна попередити за допомогою вакцинації, щоб допомогти захистити людей на всіх етапах їхнього життя. Приблизно кожна четверта дитина у світі захищена від небезпечних інфекцій вакциною, виготовленою компанією . Також GSK прагне докладати максимум зусиль для підвищення поінформованості населення щодо вакцинації. В Україні компанія приділяє особливу увагу інформаційно-просвітницьким програмам щодо цінності вакцинації для лікарів, журналістів та батьків. Одним із важливих проєктів, що надає актуальну та науково-обґрунтовану інформацію про вакцинопрофілактику, є створений GSK Україна інформаційно-сервісний ресурс «Мої щеплення».

З моменту початку пандемії COVID-19 GSK пильно стежить за ситуацією, підтримує глобальні зусилля боротьби з вірусом, а також досліджує усі можливі способи допомоги з використанням наукових розробок та досвіду компанії. З більш детальною інформацією про дії GSK у межах боротьби з COVID-19 можна ознайомитися на глобальному веб-сайті GSK.
________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі