Енергоефективне вуличне освітлення покращує безпеку в місті Рубіжне

Енергоефективне вуличне освітлення покращує безпеку в місті Рубіжне
На відстані лише 40 км від зони воєнного конфлікту на Сході України проживає більше 60 000 жителів міста Рубіжне, у тому числі вимушені конфліктом переселенці. Вони отримають користь від нещодавно завершеного проекту з вуличного освітлення, профінансованого НЕФКО.

У рамках проекту було встановлено нове енергоефективне вуличне освітлення, світлофори та системи дистанційного управління освітленням, що призвело до суттєвого покращення безпеки руху як автомобілів, так і пішоходів. Крім того, нова система освітлення покращує енергоефективність, зменшує витрати та сприяє зміцненню самоврядування міста Рубіжне, розташованого в Луганській області. Покращення було здійснено за фінансової та технічної підтримки Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО).

Співпраця між Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) та містом розпочалася в липні 2018 року з підписання кредитної угоди між двома сторонами. В рамках реалізації цього проекту було надано 420 тисяч євро грантового фінансування. Впроваджені заходи фінансувалися за грантові кошти, забезпечені в межах програми Північної ініціативи з енергоефективності та гуманітарної підтримки Україні (NIU), заснованої і розпочатої в 2014 році Міністрами закордонних справ країн Північної Європи.

Отримати користь від безпечніших доріг та інфраструктури тепер може 61 тис. жителів міста, з яких понад 5700 є тимчасово переміщеними особами, кому довелося покинути зону конфлікту, у тому числі з-поміж них близько 600 дітей та 3900 пенсіонерів. Більше того, міська адміністрація завдяки модернізованій системі освітлення може передбачити економію енергії та витрат. Нові світлодіодні ліхтарі дадуть приблизно 360 МВт*год щорічного скорочення споживання електроенергії. Це, в свою чергу, призведе до щорічної економії витрат для міської адміністрації у обсязі 27 000 євро.

Нові світлодіодні світлофори було встановлено на чотирьох перехрестях Рубіжного. Впровадження такого обладнання має надзвичайно велике значення для міста через інтенсивні потоки транспорту, які рухаються через нього. Лише сім перехресть у Рубіжному були обладнані світлофорами до реалізації проекту. Для безпеки пішоходів на двох перехрестях у центрі міста, на вулицях Володимирській та Богдана Хмельницького, та на перехресті Студентської та Менделєєва, встановили вбудовані у пішохідний перехід світлодіодні дублери - нова технологія, яка дублює сигнали пішохідних світлофорів, знижуючи ризик нещасних випадків.

Крім того, було встановлено понад 970 світлодіодних ламп, впроваджено 26 терміналів системи дистанційного керування та диспетчерський пункт, а також прокладено 32 км самонесучого кабелю. Додатково було замінено понад 200 бетонних опор, які перебували в несправному стані. Своєчасна їх заміна стала надзвичайно важливим кроком, оскільки під час несприятливих погодних умов – злив, поривчастих вітрів, тощо – аварійні опори можуть бути зруйновані та призвести до аварій на вулицях та автошляхах.

На додаток до передбаченого фінансування проекту, НЕФКО сприяла підтримці групи впровадження проекту міста впродовж всього проекту: від розробки проектної пропозиції та підготовки проекту до тендерів і контролем за виконанням будівельних робіт. Ця технічна допомога для проекту була профінансована Швецією.
Міністри закордонних справ країн Північної Європи у 2014 році за ініціативою Норвегії вирішили розпочати грантову програму термінових інвестицій, необхідних у Східній Україні. Спочатку акцент робився на повністю грантових проектах у п’яти регіонах, найближчих до зони конфлікту. З тих пір, у формі гранту, програма профінансувала 41 проект термінової реконструкції громадських будівель та систем вуличного освітлення у 29 містах, з яких 27 вже реалізовано.
_______________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі