Модернізовані вуличне освітлення та навчальні заклади покращують енергоефективність у м. Фастів

Модернізовані вуличне освітлення та навчальні заклади покращують енергоефективність у м. Фастів
Проєкт, спрямований на покращення енергоефективності у м. Фастів Київської області, був нещодавно завершений. Мешканці міста вже користуються усіма перевагами модернізованого вуличного освітлення та відремонтованих навчальних закладів. В результаті модернізації споживання енергії на опалення навчальних закладів зменшилося на 30%.

Співпраця НЕФКО та Фастівської міської ради розпочалася у 2016 році. Тоді за ініціативи міської ради було проведено енергетичний аудит кількох навчальних закладів з метою визначення найбільш енергозатратних об’єктів міста. Було встановлено, що окрім громадських будівель, істотну додаткову економію може принести також міське вуличне освітлення в разі його модернізації. Для фінансування такої модернізації у грудні 2016 року було підписано фінансові угоди між НЕФКО та Фастівською міською радою.

Усі цілі проєкту були досягнуті у жовтні 2020 року і тепер 45 000 жителів м. Фастів користуються усіма перевагами модернізованого вуличного освітлення та відремонтованих навчальних закладів. Проєкт призвів до більших заощаджень, аніж передбачалось спочатку. Результатом проєкту стане щорічна економія близько 650 МВт-год теплової енергії в модернізованих будівлях і біля 600 МВт-год електроенергії завдяки модернізованій системі освітлення. Це надасть можливість місту заощадити 110 000 євро на рік.

У рамках проєкту було модернізовано чотири навчальні заклади: школа №1 та №2, а також дошкільні заклади №6 і №11. Було замінено вікна та двері, утеплено фасади будівель. Крім того, в дитячому садку №11 було встановлено регулятор тепла та тепловий насос для забезпечення більш ефективного гарячого водопостачання. Усі ці запроваджені заходи з енергоефективності зменшили споживання тепла, приблизно, на 30% у цих навчальних закладах та значно підвищили рівень комфорту для понад 1800 дітей та персоналу.

Модернізація мережі вуличного освітлення передбачала заміну понад 1000 світильників з новими світлодіодними лампами, що становить 25% від загальної мережі вуличного освітлення міста. Нове енергоефективне зовнішнє освітлення надало низку переваг для мешканців. По-перше, світлодіодні лампи набагато ефективніші, ніж старі люмінесцентні та ртутні, що дозволяє знизити рівень споживання електроенергії, приблизно, на 50%. Світлодіодні лампи мають у три-вісім разів більший термін експлуатації, що зменшує як споживання електроенергії, так і витрати на їхнє обслуговування. По-друге, добре освітлені вулиці та міські дороги значно покращують безпеку водіїв та пішоходів. Старі освітлювальні прилади були утилізовані компанією, яка має відповідний дозвіл на здійснення такої діяльності та відповідає усім вимогам НЕФКО.

Загальний обсяг інвестицій проєкту склав близько 544 000 євро, з яких майже 9 мільйонів гривень (приблизно 300 тисяч євро) – це позика НЕФКО за рахунок енергозберігаючих кредитів, а власне фінансування міста склало близько 2,7 мільйона гривень (приблизно 90 000 євро). Крім того, проєкт також отримав грант у розмірі 154 600 євро від Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та довкілля (E5P).

Енергоефективні кредити (ESC) – це невеликі пільгові кредити доступні для муніципалітетів Вірменії, Білорусі, Молдови, Росії та України для інвестицій у об’єкти соціальної інфраструктури: дитячі дошкільні заклади, школи, лікарні та вуличне освітлення. Фінансування може бути використано для заходів з енергозбереження, пов’язаних з реконструкцією громадських будівель та модернізацією вуличного освітлення.
Заходи з енергозбереження, що фінансуються за рахунок Енергоефективних кредитів (ESC) можуть також включати роботу з системами централізованого теплопостачання, встановлення індивідуальних теплових підстанцій, утеплення стін, стель, труб, заміну дверей та вікон на енергоефективні альтернативи, а також заміну люмінесцентних та ртутних приладів на екологічно чисті світлодіодні ліхтарі.
__________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі