На скільки з початку року зросли ціни житла?

На скільки з початку року зросли ціни житла?
Порівняно з початком року, середня ціна, за якою у Харкові житло виставлялося на продаж, зросла на 12%. У грошовому еквіваленті зростання становить 103 долара за квадратний метр. При цьому, причини подорожчання носять, переважно, психологічний характер, зазначають ріелтори.

«З цілої низки причин – коливання курсу валют, коронакриза, загальна економічна і політична ситуація в Україні – з ринку пішли так звані «консервативні» продавці.

Це ті власники житла, які слабо націлені на торг і, відкладаючи угоду, вважають за краще чекати стабілізації ринку. Решта ж продавців почали підстрахуватися і поступово «підтягувати» ціни вгору. І з їх боку це була цілком закономірна реакція на пожвавлення ринку і підвищення попиту, яке спостерігалося влітку після введення більш м'якого карантинного режиму. У вересні-жовтні, за нашими даними, на підвищення попиту також вплинула ще одна хвиля переселенців: вони прийняли рішення залишитися в Харкові або області, влітку шукали житло і восени здійснювали покупку. До речі, багато хто з них використовував державну програму підтримки переселенців.
Крім того, восени помітно активізувався досить новий для нашого ринку сегмент інвесторів – це будівельники, які купують квартири на первинному ринку, роблять ремонт і продають їх», – повідомила керівник компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» Світлана Якимова.

Експерт підкреслила, що ціна квартир у продажу від місяця до місяця змінювалася то в одну, то в іншу сторону, але в цілому зростала.

Зокрема, найбільший інтерес покупці виявляли до однокімнатних квартир. І з початку року їх ціна виросла від 21 750 до 27 537 доларів. Схожа ситуація спостерігалася і в сегменті двокімнатних квартир. У сегменті трикімнатних квартир спостерігалася така картина: з січня по травень ціна знижувалася, а з червня розпочалося її зростання, яке досягло свого максимуму у вересні 2020 року.
____________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі