Проект «Натхнення. Можливості. Успіх» допоможе дівчатам стати успішними в Україні

Проект «Натхнення. Можливості. Успіх» допоможе дівчатам стати успішними в Україні
Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» за сприяння Фундації Кока-Кола розпочинає проект, спрямований на підтримку дівчат-підлітків та створення зв’язків між успішними жінками та дівчатами, які мріють про власний розвиток та доступ до якісної освіти. Проект об’єднає відомих жінок, які допоможуть школяркам та студенткам на конкретних життєвих прикладах побудувати модель свого майбутнього та бути успішними у бізнесі, політиці, мистецтві, шоу-бізнесі, соціальних або благодійних проектах. Всього у проект будуть залучені більше 15 тисяч дівчат у 100 школах та університетах по всій країні. Допомогти їм знайти себе – це означає допомогти всьому суспільству бути більш здоровим та гармонійним.

Ця програма стане частиною проекту Safe Connection, який з 2011 року веде в Україні Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» за підтримки Фундації Кока-Кола.

Ядром програми стане команда успішних жінок, які з мінімальними стартовими можливостями змогли добитися професійного успіху в різних сферах життя. Їх підтримають чоловіки, які вірять, що жінки є головною та найважливішою рушійною силою будь-якої громади. Спираючись на дослідження щодо ролі жінок та гендерних проблем в Україні, ініціатори проекту проведуть майстер-класи для дівчат у віці 14-16 років по мистецтву презентації, пошуку інформації, нетворкінгу та іншим навичкам. Кожна жінка-лідер протягом 2017 року відвідає як мінімум одну школу, щоб розповісти про свій успішний досвід та надихнути юних слухачок своїм прикладом. Відеозаписи цих семінарів будуть викладатися на сайті safeconnection.org, щоб залучити до проекту більше дівчат та хлопців з різних регіонів України. Спікери семінарів запишуть короткі відеозвернення, в яких розкажуть, як, на їх погляд, можна стати самодостатньою та досягти успіху. І будь-яка школа зможе надіслати свою заявку, щоб запросити до себе обраного нею спікера.

Продовженням проекту стане програма менторства, на яку зможуть подавати заявки студентки, готові до самостійних практичних кроків у побудові своєї кар’єри. Вони зможуть особисто поспілкуватися з обраним ментором та провести з нею цілий день, спостерігаючи за її роботою та життям.

В результаті роботи цього проекту буде підготована команда молодих жінок-тренерів, які зможуть продовжити проектну роботу у своїх громадах, допомагаючи дівчатам повірити в себе та обрати правильну рольову модель. Побудова зв’язків між учасницями проекту, поліпшення їх комунікаційних та презентаційних навичок, формування активної групи жінок, готових працювати з підлітками, – це модель, яка може сформувати позитивну мотивацію для майбутніх лідерів будувати свою долю та досягати успіху у суспільстві. Крім того, це змінить і саме суспільство, яке буде інакше сприймати жінок – як активних, рівних та самостійних людей, вартих поваги та підтримки.

Проблема гендерної рівності в Україні

Доведено, що жінки – це агенти змін у суспільстві. Якщо країна може забезпечити їм доступ до якісної освіти та гідної роботи, запобігти підлітковій вагітності та насильству в сім’ї, кількість жінок, які перебувають за межею бідності та є уразливими до інфікування ВІЛ й іншими соціально-небезпечними хворобами, зменшується.

Низка гендерних досліджень продемонструвала, що жінки в Україні зазнають дискримінації за рівнем оплати праці, у доступі до ресурсів та можливостей.

55% українців вважають, що великим бізнесом мають керувати чоловіки, і лише 65% вважають, що жінки можуть очолювати великі компанії (Український інститут соціології).

Зарплатня чоловіків зазвичай на 45% вище за зарплатню жінок, які виконують ту саму роботу (Global Gender Gap Report 2015, World Economic Forum).

69% чоловіків в Україні вважають, що вести домашнє господарство – це є такою ж формою самореалізації, як і мати роботу (United Nations Fund for Population Activities in Ukraine).

Лише 14% українських жінок мають відповідну освіту та кваліфікацію, щоб конкурувати з чоловіками за топ-позиції під час пошуку роботи.

76% вважають, що саме чоловіки очолюють родини (Analytical Centre RATING Pro).

59% українців вважать, що догляд за дітьми – це відповідальність жінок.

Лише 22% українських чоловіків готові розділити домашні обов’язки з жінкою (Project of United Nations Fund for Population Activities in Ukraine).

70% українців вважають, що чоловіки мають отримувати більш високу зарплатню, ніж жінки (Analytical Centre RATING Pro).

Історія проекту Safe Connection

Інформаційний ресурс Safe Connection, створений у соціальних мережах Фондом Олени Пінчук «АНТИСНІД» за підтримки Фундації Кока-Кола, почав працювати в 2011 році. Він був започаткований для того, щоб соціально і сексуально активні молоді люди могли в одному місці в мережі знайти матеріали, які стосуються проблем ВІЛ/СНІДу, безпечного сексу та здорового способу життя, задати питання експертам Safe Connection, обговорити найбільш вдалі соціальні медіакампанії, запропонувати свої креативні ідеї.

У рамках цього проекту Фонд «АНТИСНІД» співпрацює з багатьма креативними командами і селебрітіз, які створюють свої проекти спеціально для Safe Connection. У 2012 році група The Maneken зняла кліп на свою композицію Safe Connection. У цьому синглі автор музики і фронтмен групи Євген Філатов підняв одну з найбільш актуальних тем сучасного українського суспільства – проблему поширення ВІЛ/СНІДу серед молоді. Ідея написання цієї пісні народилася завдяки співпраці The Maneken c Фондом Олени Пінчук «АНТИСНІД».

У 2012 році в Києві, Харкові, Донецьку, Одесі та Львові пройшли ігри національного оффлайн та онлайн квесту Safe Connection Quest, присвяченого боротьбі зі СНІДом.

В рамках проекту Safe Connection Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» розробив мобільний додаток Safe Book, створений для всіх бажаючих впорядкувати свої активні сексуальні контакти. Він був розроблений спеціально для користувачів пристроїв на iOS, які ведуть бурхливе сексуальне життя. Завдяки цьому додатку користувач, який має велику кількість сексуальних зв'язків, може краще планувати своє інтимне життя і періодично отримувати нагадування про необхідність захищати себе від СНІДу, користуючись презервативами.

У 2011 та 2012 роках Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» за підтримки Фундації Кока-Кола підготував спеціальну спортивно-освітню програму Safe Games для найбільшого спортивно-музичного фестивалю Східної Європи Z-Games Kazantip. Для цього фестивалю фонд організував на території фестивалю особливу зону безпечного сексу – Safe Connection Zone, яка стала одним з найпопулярніших майданчиків фестивалю.

У 2013 році за ініціативою Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» зіркові гості київського фестивалю Burn Battle School та Міжнародного чемпіонату з брейк-дансу MC Trix (Великобританія/Німеччина), Physix (Південна Корея), Jaromeskee (США) записали спеціальні відеоролики із зверненням до всіх, хто захоплюється брейк-дансом. Вони закликали молодь більше дізнатися про СНІД, щоб захистити себе і своїх близьких від ВІЛ-інфекції.

У 2013 році в рамках проекту запустилася інтернет платформа Safe Connection (www.safeconnection.org) – комунікаційний ресурс, на якому зібрана інформація щодо здорового способу життя, безпечного сексу та профілактики ВІЛ/СНІДу. Одним з найбільш резонансних матеріалів, які з’явилися на платформі, став відеощоденник ВІЛ-позитивного хлопця, прикутого до ліжка. Він регулярно записував для Safe Connection враження від свого повсякденного життя, щоб попередити та захистити молодих людей, убезпечивши їх від помилок, які він скоїв у своєму житті. Завдяки цьому щоденнику хлопець знайшов у собі сили боротися з недугою та знову почав ходити.

Того ж року за підтримки проекту відбувся семінар «Спільноти свідомого спілкування» на тему «Толерантність. Свобода. Любов», який зібрав лідерів молодіжних організацій з усієї України та залучив їх до конструктивної дискусії. Однією з ключових тем семінару була проблема толерантності до ВІЛ-інфікованих людей у нашому суспільстві.

У 2014 році розпочалася серія безкоштовних семінарів «Можливості мереж не мають меж або Основні принципи он-лайн кампаній та ефективного фандрайзингу». До участі в ньому були запрошені найкращі українські фахівці, які розказали представникам громадських організацій, благодійних та соціальних проектів, журналістам та студентським активістам з регіонів про технології та свій власний досвід онлайн комунікацій, про малобюджетні або безбюджетні медіа компанії в онлайні, а також про залучення додаткових ресурсів на благодійні проекти.

У червні 2015 року в Києві завдяки проекту відбувся тренінг, присвячений здоровому способу життя та темі СНІДу, для 108 учасників фінального етапу Всеукраїнських дитячих змагань з футболу «Шкіряний м’яч – Кубок Coca-Cola» з Дніпропетровської, Запорізької, Закарпатської, Кіровоградської, Рівненської, Чернівецької та Чернігівської областей. Всього під час турніру тренінгові заняття пройшли 436 дітей. Цей тренінг допоміг дітям сформувати відповідальне ставлення до свого здоров’я та відчути усвідомлену та практичну цінність такої поведінки.

У 2015 році телеканал ICTV спільно з проектом Safe Connection оголосили про початок акції «Я це зможу!». Кожного дня в ефірі «Ранку у великому місті» на каналі ICTV ведучі програми пропонували глядачам різноманітні випробування, які мали на меті покращити їхнє здоров’я, а також прищепити корисні звички. Перше випробування було спрямоване на просування сексуальної безпеки і пройшло під гаслом «Я використаю презерватив!». За час акції глядачі каналу дізналися про безліч соціальних ініціатив, до яких може доєднатися кожен українець, щоб зробити крок до більш якісного та здорового життя.

В рамках проекту Safe Connection у серпні 2015 року пройшов відкритий фітнес-марафон #яцезможу. В екстрим-парку Х-Park весь день вхід на майстер-класи та тренування, які проводили кращі клуби й тренери, був вільним і безкоштовним для всіх. Учасники марафону мали можливість відкрити для себе нові види спорту, побувати на майстер-класах відомих тренерів, взяти участь у командних іграх, відвідати лекцію, присвячену здоровому харчуванню й активному способу життя.

Влітку 2015 року проект Safe Connection організував програму, присвячену боротьбі зі СНІДом на головній джазовій події року – фестивалі «Джаз Коктебель» 2015.

11 лютого 2016 року, напередодні Дня Святого Валентина, у «Мистецькому Арсеналі» відбулося відкриття «Арсеналу любові» та спеціального проекту «Зона безпечної любові». Цей проект був створений Фондом Олени Пінчук «АНТИСНІД» за підтримки Фундації Кока-Кола. У програмі «Зони безпечної любові», яка є частиною проекту Safe Connection, на відвідувачів чекали лекції, дискусії та зустрічі з українськими тренд-сеттерами та відомими людьми. Вони допомогли значно розширити уявлення українців про секс та кохання на перетині з темами мистецтва, фотографії, кіно, літератури та психології. Кожен, хто піклується про своє здоров’я, міг долучитися до майстер-класів з теорії та практики використання презервативів, а також послухати модний огляд здорового способу життя. Всі закохані могли засвідчити свої почуття та укласти віртуальний шлюб у «Дигітальній шлюбні». Протягом чотирьох днів у «Зоні безпечної любові» працював пункт безкоштовного швидкого тестування на ВІЛ, проводилося консультування з питань профілактики ВІЛ/СНІДу, безпечного сексу та здорового способу життя. Крім того, всі гості могли отримати безкоштовні презервативи.

У 2016 році Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД» розпочав проект «Кілометри добра», який спрямований на просування активного способу життя. Старт цього проекту був приурочений до шостого Київському півмарафону – він відбувся у столиці 17 квітня. У ньому взяли участь українські зірки, які закликали українців прийти на півмарафон і зробити благодійну пожертву на сайті Української біржі благодійності, щоб підтримати роботу мобільних клінік для ВІЛ-позитивних дітей.

У травні 2016 року проект Safe Connection відкрив «Сад земних насолод» на Night Market від Кураж Базару на Арт-Заводі Платформа. Відвідувачі саду дізналися, як зробити свій секс безпечним, а свою безпеку – сексуальною та креативною. Просунуті гості отримали відповіді на найбільш пікантні питання та «зняли» сексуально-освітні плоди з дерева бажань. Під час акції відбулися майстер-класи з використання презервативів.

Влітку 2016 року гурт Epolets спільно з проектом Safe Connection роздала своїм фанам 1 000 презервативів у колекційній упаковці, щоб захистити їх від СНІДу. Для фестивального літа група створила спеціальне шоу, під час якого разом з метафаном та серпантином у фан-зони кращих фестивалів країни закидувалися сотні брендованих презервативів – ексклюзивний мерч від гурту Epolets.

Цього ж року на заклик Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД» відомі українці об'єдналися в креативному фотопроекті, який допоміг зібрати благодійні пожертви на дев'ять імплантів (оклюдерів) для дітей з вродженою вадою серця. Проект «Вид із вікна» втілився у фотокнигу, в якій зібрані знімки, зроблені фотографом Мариною Карпій із вікон українських художників, спортсменів, музикантів, журналістів, бізнесменів і громадських діячів. Всі тексти, які супроводжують фото, написані самими учасниками проекту. Книга була видана лімітованим накладом. Для обкладинки фотокниги свою роботу «Дотик №4» надав художник Павло Маков.

Восени 2016 року проект Safe Connection відкрив «Станцію здорового майбутнього» на музичному фестивалі BestKNUFest, який відбувся у студентському містечку Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Студентська спільнота – це найважливіша цільова аудиторія для проектів з профілактики ВІЛ-інфекції. Саме студенти максимально уразливі до інфікування ВІЛ через високий рівень своєї сексуальної та соціальної активності. На «Станції здорового майбутнього» працював пункт безкоштовного швидкого тестування на ВІЛ, проводилося консультування з питань профілактики ВІЛ/СНІДу, безпечного сексу та здорового способу життя.

1 грудня 2016 року у Всесвітній день боротьби зі СНІДом проект Safe Connection спільно з HUB 4.0 провів інформаційно-освітню програму 4 Steps to 0 AIDS. У цей день всі бажаючі могли пройти чотири станції — чотири тренінга авторитетних експертів з безпечного сексу та ВІЛ/СНІДу, та отримати необхідні знання й практичні навички, щоб знизити ризик інфікування ВІЛ до нуля.

11 грудня 2016 року в Києві за підтримки проекту відбулася прем’єра документальної вистави «Нікому не кажи». Вона заснована на реальній історії життя двох ВІЛ-позитивних підлітків. Які були народжені з ВІЛ. Сьогодні вони живуть з відкритими обличчями та ведуть активне соціальне життя. Разом з однолітками вони створили молодіжну організацію Teenergizer, яка допомагає їм боротися з дискримінацією та захищати права підлітків, розвивати та сприяти у розкритті їх творчого потенціалу.

Фундація Кока-Кола – благодійна організація, заснована 1984 року у США, за допомогою якої Компанія Кока-Кола реалізує свої благодійні проекти у всьому світі. Фундація підтримує ініціативи та програми місцевих громад, які відповідають нагальним суспільним потребам і пріоритетам в таких напрямах: популяризація здорового способу життя, збереження водних ресурсів, переробка вторинної сировини, підтримка освітніх програм. Загалом Фундація Кока-Кола за роки своєї роботи надала понад 300 млн. доларів США на благодійні проекти.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі