Школа на Сході України знову відчиняє свої двері після енергоефективної модернізації

Школа на Сході України знову відчиняє свої двері після енергоефективної модернізації
Загальноосвітня школа №10, що у місті Бахмут, на початку цього тижня урочисто відзначила своє відкриття. Делегація з Норвегії на чолі з послом Королівства Норвегія в Україні та перший заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Ігор Мороз взяли участь в святковому заході.

«Для відновлювальних робіт в ЗОШ №10 були застосовані новітні технології, заходи з енергозабезпечення та спецматеріали. Наразі вже завершено 4 проекти з реконструкції громадських будівель, закладів охорони здоров’я, освіти, а також впроваджено заходи з модернізації вуличного освітлення, які проводились за рахунок фінансування НЕФКО в регіоні. Ще чотири проекти знаходяться на стадії реалізації. Загальний обсяг інвестицій для всіх восьми проектів складає понад 5 млн євро», – зауважив перший заступник очільника області Ігор Мороз.

НЕФКО профінансувала два проекти з енергоефективності в Бахмуті. Донецька обласна державна адміністрація спершу отримала ґрантове фінансування на відновлювальні роботи в ЗОШ №10 з боку Ініціативи північних країн з гуманітарної підтримки та енергоефективності (NIU). Діяльність програми фінансується Норвегією та іншими скандинавськими країнами, а управління забезпечує НЕФКО. Другий проект – ремонт дошкільного навчального закладу №40 «Посмішка» – знаходиться в стані реалізації і направлений на покращення умов для найменших містян. Проект фінансує НЕФКО за сприяння Ініціативи північних країн. В рамках дводенного візиту до східної України, делегація з Норвегії також відвідала дитячий садок та дві школи в Дружківці, де проводяться ремонтні роботи.

«Енергія та енергоефективність є основними напрямками норвезького співробітництва щодо розвитку в Україні. На мій погляд, важливо залучати до співпраці території, наближені до лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, і підтримувати проекти НЕФКО з енергоефективності в таких містах як Бахмут. Хотів би підкреслити значення освіти для майбутнього України. Тож надзвичайно важливо покращувати стан освітніх закладів», – зазначив у Бахмуті Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Й.В. Уле Тер'є Хорпестад.

Бахмут – українське місто, історично відоме видобутком кам’яної солі. У радянські часи воно було промисловим центром, а зараз місто потребує нагальних заходів щодо підвищення рівня енергоефективності своєї муніципальної інфраструктури. Місто, розташоване у Донецькій області лише за 30 км від лінії розмежування в зоні Операції об’єднаних сил, прийняло близько 42 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Комплексна реконструкція школи №10 була проведена протягом 2019 року, з березня по жовтень. Впроваджено теплоізоляційні заходи, замінено двері й вікна та встановлено індивідуальний тепловий пункт. Дана реконструкція та інші реалізовані заходи забезпечать зниження енергоспоживання, дозволять ефективніше використовувати кошти міського бюджету, а також покращити умови для навчання школярів та роботи викладацького складу. Проект отримав 400 000 євро ґрантового фінансування за програмою NIU.

НЕФКО – це одна з небагатьох міжнародних фінансових організацій, яка активно надає ґранти у поєднанні з позиками для українських міст, що знаходяться поблизу зони конфлікту на Сході України. Співпраця з НЕФКО є дуже важливою для міста, а забезпечене фінансування зробило можливим проведення реконструкції. Окрім заощадження енергії та скорочення викидів двоокису вуглецю, відремонтована будівля зможе забезпечити більш комфортні умови для дітей, вчителів та персоналу як у школі, так і в дитячому садку. Реконструкція принесе користь для близько 1000 дітей міста, в тому числі для 38 дітей з внутрішньо переміщених родин.

Другий проект в місті Бахмут був започаткований в результаті успішної співпраці по відновленню школи № 10. Набутий досвід цього проекту продемонстрував місту позитивний вплив інвестицій.

«Користуючись нагодою, хочу висловити слова подяки Посольству Норвегії в Україні, компанії НЕФКО та всій команді з реалізації проектів за надану допомогу та підтримку в розробці проектів з енергоефективності в місті. Завдяки реалізованим та поточним проектам Бахмутська громада робить впевнені кроки на шляху до сталого енергетичного розвитку», – наголосив Олексій Рева - міський голова міста Бахмут під час урочистого заходу.

В рамках реконструкції дитячого садка № 40 будуть проведені наступні заходи: капітальний ремонт покрівлі; утеплення фасаду, цокольного поверху та горища; а також буде встановлено індивідуальний тепловий пункт та замінено старі двері й вікна на нові – енергоефективні.

На ремонт дитячого садка № 40 НЕФКО затвердила як ґрантову програму з боку NIU, так і кредитне фінансування. Позика надається в рамках програми енергозберігаючих кредитів НЕФКО. Загальна сума інвестицій складає 21 400 000 гривень (787 000 євро). Частка НЕФКО становить близько 60% і включає позику до 12 800 000 гривень (приблизно 470 000 євро) та ґрант на загальну суму до 200 000 євро (приблизно 5 444 000 гривень).

Ці два проекти допоможуть зменшити викиди CO2 на більш ніж 280 тонн щорічно, а також споживання тепла на близько 950 гігакалорій. Це призведе до загальної економії коштів на суму понад 70 000 євро для міста Бахмут щороку. Співпраця з містом є хорошим прикладом того, як можна збільшити інвестиції в енергоефективність за рахунок фінансування НЕФКО.

«Місто Бахмут було активним у сфері інвестицій в енергоефективність, розпочавши декілька ініціатив з реконструкції об’єктів міської інфраструктури. Нам приємно співпрацювати з надзвичайно відданою та орієнтованою на результат командою з Групи впровадження проекту в місті», – зазначила Ірина Федоренко, інвестиційний радник Представництва НЕФКО в Україні, з нагоди урочистого відкриття.

Окрім фінансування проектів, НЕФКО надає технічну допомогу впродовж усього процесу, від розробки проектної пропозиції і аж до завершення проекту. Технічну допомогу для обох проектів фінансує Швеція.

Про програму фінансування «Ініціатива північних країн з гуманітарної підтримки та енергоефективності» (NIU)

Фонд NIU був започаткований міністрами закордонних справ країн Північної Європи у 2014 році. Відтоді програма надає ґрантове фінансування на реконструкцію громадських будівель та систем вуличного освітлення в 29 містах на Сході України, загалом реалізуючи 37 проектів. Загальна сума фінансування, надана для впровадження даних проектів, становить 17 млн євро, а ще 1,3 млн євро було виділено на технічну допомогу.
________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі