Інвестиції в майбутнє: на Запорізькому залізорудному комбінаті стартувало будівництво Південного вентиляційного ствола № 2

Інвестиції в майбутнє: на Запорізькому залізорудному комбінаті стартувало будівництво Південного вентиляційного ствола № 2
20 жовтня 2021 року на Запорізькому залізорудному комбінаті анонсований старт будівництва Південного вентиляційного ствола № 2 (ЮВС-2). Реалізація такого масштабного проєкту на гірничорудному підприємстві здійснюється вперше за 30 років існування незалежної України.

За реалізацію проєкту комплексно відповідає Corum Group (входить в ДТЕК Енерго). Сума фінансування двох етапів проєкту становить близько 81,6 млн доларів. Будівництво Південного вентиляційного ствола № 2 дозволить збільшити обсяги видобутку руди з Переверзівського родовища з нинішніх 0,5 млн тонн до 2 млн тонн і створити понад 1 500 нових робочих місць на ЗЗРК і в суміжних галузях, а також забезпечити зростання податкових відрахувань до бюджетів всіх рівнів та дасть поштовх подальшому розвитку економіки регіону і країни.

Запорізький залізорудний комбінат – одне з найбільших підприємств гірничо-металургійного комплексу України з підземного видобутку руди, що забезпечує роботою майже 5 тисяч гірників. На ЗЗРК розроблена перспективна стратегія розвитку підприємства, що передбачає відпрацювання Південно-Білозерського родовища до горизонту 1 540 м і Переверзівського родовища до горизонту 840 м. У 2020 році комбінат збільшив свої інвестиції в капітальне будівництво до 441 млн гривень, при цьому направивши до бюджетів усіх рівнів понад 1,1 млрд гривень.

Дмитро Колєсніков, Генеральний директор ПрАТ «ЗЗРК»:

– Вперше в історії незалежної України буде реалізований унікальний і масштабний проєкт в гірничо-металургійній галузі, який дозволить забезпечити стабільну роботу ЗЗРК до 2055 року. Реалізація даного проєкту стала можливою завдяки підтримці наших акціонерів і партнерів. Будівництво Південного вентиляційного ствола № 2 – це приклад націленої в майбутнє грамотної стратегії розвитку і чесного, взаємовигідного партнерства, результати якого будуть приносити плоди не одне десятиліття.

Ян Модер, Генеральний директор компанії «Мінерфін» – акціонер ЗЗРК:

– 25 років тому компанія «Мінерфін» стала акціонером Запорізького залізорудного комбінату. З того часу інвестиції в модернізацію виробництва і впровадження інноваційних технологій, сприяння стабільній роботі і розвитку ЗЗРК є стратегічною метою «Мінерфін». Наше багаторічне співробітництво, засноване на взаємній повазі, однаковому розумінні цілей і завдань, завжди приносило позитивні результати. Упевнений, що і надалі наша спільна робота сприятиме процвітанню ЗЗРК і добробуту його працівників.

Юрій Риженков, Генеральний директор Групи Метінвест – акціонер ЗЗРК:

– В цьому році Метінвест відзначив перші 15 років своєї роботи. Сума інвестицій компанії за цей період перевищила 10 млрд доларів: кожен десятий долар в розвиток українського промислового сектора – це внесок Метінвесту. Ми віримо в Україну, віримо в її економіку, тому продовжуємо інвестувати в зміцнення позицій українського національного виробника. У довгостроковій перспективі реалізація стратегічного проєкту з високим експортним потенціалом дозволить ЗЗРК освоїти родовище багатих залізних руд, а значить гарантувати зайнятість тисяч гірників, створити робочі місця в суміжних галузях, наростити відрахування до бюджетів усіх рівнів та забезпечити сталий розвиток регіону.

Олександр Мироненко, Генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Групи Метінвест:

– Від надійності роботи першого переділу – залізорудного комбінату – багато в чому залежить робота металургів. Будівництво другого вентиляційного ствола забезпечить стабільно високе виробництво наших підприємств на довгі роки. Інвестуючи в розвиток ЗЗРК, «Мінерфін», Метінвест і «Запоріжсталь» інвестують в українську економіку.
Комплексна робота Corum Group полягає в тому, що в будівництві Південного вентиляційного ствола № 2 будуть задіяні всі сервісні та виробничі майданчики компанії. Йдеться про проходку вертикального ствола до глибини 340 метрів в складних гірничо-геологічних умовах із застосуванням способу штучного заморожування ґрунтів, а також про роботи з будівництва комплексу поверхні ствола під ключ.

Михайло Потапов, Генеральний директор Corum Group:

– Шахтобудування – один з найважливіших напрямків роботи Corum Group. У нашої команди величезний досвід будівництва вертикальних і похилих стволів, лінійної проходки – в Україні, Казахстані та у В'єтнамі. Будівництво Південного вентиляційного ствола № 2 на ЗЗРК – унікальний і при цьому дуже складний проєкт, і для нас важливо, що такий проєкт, безпрецедентний для України за більш ніж тридцять років, реалізуємо саме ми. Ми впевнені, що наша експертиза забезпечить успішний результат для клієнта.

Ільдар Салєєв, Генеральний директор ДТЕК Енерго:


– Corum Group – відмінний приклад трансформації українського бізнесу – в компанію, яка реалізує амбітні проєкти в гірничодобувній галузі. І будівництво Південного вентиляційного ствола № 2 для ЗЗРК – тому доказ. Я впевнений, що фахівці Corum успішно втілять його в життя, адже для цього є все необхідне: обладнання, вироблене Corum, експертиза в шахтобудуванні і напрацьований досвід в комплексних проєктах для великих гірничодобувних компаній, наявний всередині ДТЕК Енерго.

СПРАВКА:

ПрАТ «ЗЗРК» здійснює видобуток руди підземним способом на Південно-Білозерському та Переверзівському родовищах. У серпні 2021 року гірниками ЗЗРК була видана на-гора 180-мільйонна тонна руди з початку промислового видобутку.
Підприємство бере активну участь в проєктах соціально-економічного розвитку території присутності і надає всебічну допомогу органам місцевого самоврядування у вирішенні нагальних проблем.

Corum Group – найбільший виробник гірничо-шахтного обладнання в Україні, входить до складу енергетичної компанії ДТЕК Енерго. Об'єднує машинобудівні підприємства «Корум Світло шахтаря», «Корум Дружківський машинобудівний завод», «Корум Шахтспецбуд» і Corum Repair, а також зарубіжні торгові компанії і представництва.
Corum Group вже більше 130 років трансформує свій бізнес і виробляє інноваційні та безпечні продукти, оснащені як новітніми технологіями, так і інженерними рішеннями, що вже добре зарекомендували себе.
__________________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі