Ощадбанк та Mastercard зробили український фільм «Пульс» інклюзивним

Ощадбанк та Mastercard зробили український фільм «Пульс» інклюзивним
Люди з вадами зору та слуху зможуть ознайомитися з новою українською кінострічкою «Пульс», прем'єрний показ якої відбудеться сьогодні в рамках кінофестивалю «Молодість». Спеціальний звукоопис для незрячих та адаптовані субтитри для нечуючих, профінансовані Ощадбанком та Mastercard, дають можливість долучитись до перегляду кіно максимально широкому колу людей. Фільм «Пульс» – одна з перших українських стрічок, які супроводжуються подібними технологіями. Ця біографічна спортивна драма ґрунтується на реальній історії української чемпіонки Оксани Ботурчук. В українських кінотеатрах фільм стартує 22 липня.

Спеціальний звукоопис (тифлокоментар), зроблений для людей з вадами зору, – це аудіодоріжка не тільки з діалогами, а й з усним описом подій, що відбуваються на екрані. Адаптовані субтитри, на відміну від звичайних, передбачають також текстовий опис звуків. Ці опції ознайомлення з фільмом доступні після завантаження на смартфон спеціальних застосунків: Earcatch зі звукоописом фільму або Subcatch – із субтитрами. Окрім цього, «Пульс» із адаптованими субтитрами на кіноекрані можна буде переглянути у вечірній прайм-тайм у всій мережі кінотеатрів «Планета Кіно».

«Наш фільм розповідає історію молодої української легкоатлетки Оксани, яка внаслідок автомобільної аварії майже втрачає зір, але завдяки наполегливій праці все-таки потрапляє на Паралімпіаду. Зважаючи на контекст, не зробити фільм максимально доступним для людей з інвалідністю ми просто не могли. Тим паче ми вже мали подібний досвід зі стрічкою «Ціна правди». Сподіваюсь, що поступово для всіх кіновиробників та дистриб’юторів в Україні така практика стане загальновживаною, а не одиничним випадком», — зауважив продюсер фільму Єгор Олесов.

«Ощадбанк одного разу вже долучався до подібних проектів: у 2014 році було профінансовано звкуоопис фільму Олеся Саніна «Поводир». Підтримка різноманітних проектів, пов’язаних із інтеграцією людей з інвалідністю в суспільство, кілька років поспіль є у фокусі програм сталого розвитку Ощадбанку. В цьому сенсі можна пригадати створення мережі інклюзивних відділень, роботу інклюзивних клубів на базі цих відділень, тренінги для персоналу Ощаду та інших установ, присвячені основам спілкування та обслуговування людей з інвалідністю. Ми плануємо продовжувати цю діяльність і в майбутньому», – відзначив голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

Звукоопис і адаптовані субтитри до фільму «Пульс» за фінансової підтримки Ощадбанку та Mastercard створив проект «Доступне кіно», який впроваджує громадська організація «Боротьба за права».

«Кіно оточує нас звідусіль і все життя формує наші хобі, погляди та цінності – афіші на вулицях, сімейні жарти, футболки з персонажами, екранізації улюблених книжок. Проте незрячі та нечуючі люди мають обмежений доступ до цього пласту культурного надбання. Агенція «Доступне кіно» працює, щоб глядачі з порушенням зору або слуху могли вільно дивитись кіно у зручний спосіб. Саме доступні формати фільмів – звукоопис та розгорнуті субтитри – надають таку можливість», – прокоментувала проектна менеджерка «Доступного Кіно» Ірина Шеремет.

Виробником повнометражного фільму «Пульс» є компанія KINOROB за підтримки Міністерства культури України. Офіційним партнером першого українського художнього фільму про життя спортсменів став національний мобільний оператор «Київстар»*.
_________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі