Пізнати Синевир через його традиції та культуру

Пізнати Синевир через його традиції та культуру
Спробувати виготовити вироби з вовни, зварити справжній токан, навчитись робити дранку, або приготувати пасхальну страву з яєць, як це робили горяни навколо Синевиру.

Нові туристичні продукти розробляються на території Синевирської громади, їх планують представити гостям, що відвідують Закарпатську область та Національний природний парк Синевир зокрема. Цьому сприятиме реалізація проєкту «Інтерпретаційна культурно-пізнавальна мандрівка «Синевир. Горяни» за підтримки Українського культурного фонду.

В усіх туристів слово Синевир асоціюється з озером Синевир, реабілітаційним центром бурого ведмедя, екопарком «Долина вовків», шикарними краєвидами, гірськими річками, чистим повітрям та пралісами.

Але відчути дух місця не можливо лише насолоджуючись природою. Туристи не знають чи зовсім мало знають про жителів гір – горян. Саме на ознайомлення з самобутньою культурою горян і направлений даний проєкт.

Туристів закликають відчути культуру та традиції Синевиру

Щоб пізнати горян, відчути їх культуру мало просто дізнатися про них більше. Потрібно буквально зануритися у їх середовище та спробувати культуру на смак, зробити дотик, відчути емоції, звуки та ритм гір.

Ці можливості стануть доступними, через участь у майстер-класах, на котрих гостям Синевирської громади розкажуть майстри та майстрині.

За словами керівника проєкту Мар’яни Місик, «Інтерпретаційна культурно-пізнавальна мандрівка «Синевир. Горяни» - Синевирська громада одна з перших в Закарпатській області застосовує інтерпретацію культурної спадщини замість типових екскурсій. У горян щедра душа. Всіма своїми секретами вони з радістю діляться з гостями краю.

У проєкті беруть участь найкращі майстри своєї справи. Вони навчать гостей співати, танцювати, смачно готувати, ткати, прясти, вишивати, малювати. Ми розуміємо, що за короткий час стати майстром неможливо. Але відчути себе частинкою культури горян, познайомитись ближче з жителями гір, взяти від них частинку невичерпного оптимізму, спокою та гармонії - під силу усім, повідомила Мар’яни Місик.

Пошук ідеальних спогадів – традиційні ремесла Синевиру
Проєкт «Інтерпретаційна культурно-пізнавальна мандрівка «Синевир. Горяни» покликаний підвищити туристичну привабливість території Синевирської громади. Це територія, яка користується високою популярністю у гостей Закарпатської області, входить у чисельні туристичні маршрути, але туристи на території не затримуються. Через це, за участі фахівців, місцевих майстрів, екскурсоводів розробляються нові туристичні програми, як для організованих, так і для індивідуальних візитерів, через основні пам'ятки природи, культури, архітектури, заклади харчування, музеї, де гостям запропонують долучитись до пізнання місцевої автентичності.

Нові туристичні продукти зможуть поповнити асортимент туристичних програм туроператорів та організаторів туризму. Це новий та унікальний формат інтерпретації історико-культурного потенціалу території, де турист не лише бачить чи чує, але й стане учасником захоплюючих пригод, - повідомила Мар’яни Місик.

Пошуки нового досвіду, нових вражень під час поїздки до Національного природного парку Синевир доповнились новими майстер-класами, що демонструють та відтворюють культуру та традиції горян.

Туристичні оператори та організатори турів на Синевир, мають змогу розширити свої класичні екскурсійні програми новинками, які посилять інтерес, а головне сприятимуть збільшенню унікальності Синевирської громади.

Що на вас чекає? Ви зможете дізнатись про роль вівчарства у житті жителів гір, про музичні інструменти та звичаї. Зможете заглянути в історію, почути відповідні факти, легенди з життя жителів гір, доторкнутись до процесу виготовлення виробів з вовни чи виготовлення дранки з дерева, яка використовувалась при будівництві. Навчитесь готувати традиційні страви, ну й для спогадів, ви зможете залишити собі рецепт, фото та відео. А вироби, які зробите своїми руками зможете привести як сувеніри.

Майстер-класи, що запропонують гостям Синевирської громади
Кулінарні майстер-класи, а саме, приготувати перекладуваний токан. Токан – кукурудзяна каша зварена на воді. Всі звикли до баношу. А горяни Синевирської громади у давнину варили токан. Тому, що не всі могли собі дозволити зварити банош (кукурудзяну кашу на сметані). Токан перекладали шкварками, бринзою та свіжим овечим сиром. Виходи такий собі смачний і поживний «тортик».

Кількість учасників до 20 чол. Усі учасники, за згодою самі братимуть участь у приготуванні, допомагають нарізати продукти, перекладають і потім смакують те, що зварили.

До процесу реалізації проєкту залучені місцеві підприємці, то ж майстер-клас приготування токану можна замовити в колибах біля озера Синевир «Горячий гуцул», «Млин», «Гуцулочка», «Карпати», «У Гафійки».

Пасхальна страва з яєць. За цілий великий піст горяни складали яйця до пасхи. Яйця красили і освячували, а вдома обов’язково готували автентичну яєчню з використанням молока, сметани і кислого молока. Додавали домашню копчену ковбаску та грудинку, весняну зелень, зазвичай цибульку.

Кількість учасників майстер-класу до 20 чол. Учасники самі беруть участь участь у приготуванні, Допомагають нарізати продукти, перекладають і потім смакують те, що зварили.

Що цікаво, цю страву Вам приготує господиня, мати 9 дітей, 25 внуків і 11 правнуків. А вона знає як смачно і корисно нагодувати таку родину. Зараз почесний керівник та ідейний, сімейної колиби «Гуцулочка».

Ремесло горян своїми руками.
Майстер-клас з виробництва дранки і піки. Дранка, це модно, стильно, екологічно і тепло. Тут цікаво буде уже чоловікам. Вони дізнаються чому дранка чи не найкращим покриттям, що зберігає тепло домашнього вогнища. З чого і як її виготовляли. Ви почуєте, якою має бути деревина для дранки, як її прибивати, скільки вона буде служити. Можна буде пропонувати самому зробити і звичайно замовити у майстрів цю покрівлю для бесідки, бані чи дерев’яного будинку. Майстер навчився ремесла від свого батька та діда. Зараз виготовляє дранку для себе і на замовлення.

Майстер-клас з прядіння або «Магія вовни». Ви зрозумієте, як звичайний шматок шерсті перетворюється у тоненьку нитку за допомогою чарівної палички – куделі. Вміти прясти – а отже бути хорошою господинею мала кожна жінка. Так вважали колись наші прабабусі. І тому навчали даному ремеслу дівчаток з самого дитинства, тим самим виховували любов до справи, залучали до роботи. Даний майстер-клас проходить у музеї лісу і сплаву НПП "Синевир". Даний майстер-клас виконує майстриня Гречин Любов - прясти навчила її бабка. Тут же можна купи вироби з вовни (носки, рукавиці).

Що цікаво? Майстер-класи не мають сезонності. Вони доступні у будь-яку пору року. Допоможуть згладити сезонність туристичного бізнесу. Все це дозволить створити нові робочі місця, розширить туристичний сезон, збільшить тривалість часу перебування гостей, та допоможе пізнати гостям традиції Синевиру.



Довідка: Проєкт «Інтерпретаційна культурно-пізнавальна мандрівка Синевир.Горяни» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі