Програма DemoUkrainaDH сприяла модернізації систем централізованого теплопостачання в кількох містах України

Програма DemoUkrainaDH сприяла модернізації систем централізованого теплопостачання в кількох містах України
З моменту запуску в 2012 році програма DemoUkrainaDH профінансувала загалом 13 демонстраційних проєктів. Повністю впроваджені проєкти у 10 містах, таких як Бердичів, Чернівці, Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський, Миргород, Олександрія, Полтава, Тернопіль, Вінниця та Житомир. Проєкти ще в трьох містах – Миколаєві, Полтаві та Умані – де остаточне впровадження має здійснитися протягом 2022 року. Зараз програма завершена для нових заходів, тому з грудня 2021 року нові угоди не укладаються.

Програма DemoUkrainaDH була створена Нефко у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та комунального господарства України за фінансової підтримки Швеції та Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та довкілля (E5P). Основною метою програми є демонстрація сучасних та енергоефективних технологій централізованого теплопостачання для підвищення енергоефективності та зменшення викидів CO2. Демонстрація передового досвіду технічного проєктування, закупівлі та впровадження малих повторюваних проєктів централізованого теплопостачання були пріоритетними для програми.

Впроваджені проєкти дозволили заощадити від 30% до 50% річного споживання газу та електроенергії. Ці заощадження показують те, чого можна досягти, маючи чіткі наміри, сильних партнерів, далекоглядну підтримку та бажання змінити ситуацію на місцях. Завдяки інвестиціям комунальні теплопостачальні підприємства запобігли тисячам тон викидів CO2 шляхом скорочення споживання газу. Ще одна важлива перевага програми полягає в тому, що мешканці тепер можуть насолоджуватися кращими умовами в приміщенні та гарячим водопостачанням.

«Потреба в інвестиціях у модернізацію українських систем централізованого теплопостачання є значною. Протягом існування програми впроваджено багато цікавих та успішних проєктів. Проєкти показують, що значних покращень можна досягти з відносно обмеженими зусиллями. Але ми також спостерігаємо, що умови для впровадження проєктів стали складнішими. Кілька проєктів довелося скасувати протягом останніх років програми, в основному з фінансових причин, а також через відсутність підтримки з боку муніципалітетів. Постійна зміна керівництва в комунальних теплопостачальних підприємствах та муніципалітетах також сприяла цій негативній тенденції», – прокоментував Ронні Нільссон, старший радник та керівник програми DemoUkrainaDH в Нефко.

Програма охоплювала низку заходів, включаючи встановлення індивідуальних теплових пунктів, реконструкцію котелень, заміну насосів і котлів, очищення води, оновлення систем автоматизації та інші заходи з підвищення енергоефективності.

З моменту заснування програми DemoUkrainaDH приблизно 9,5 мільйонів євро було інвестовано в підтримку проєктів, з яких близько 4,5 мільйони євро було фінансуванням від Нефко, 3,5 мільйони євро було надано як грантовий внесок від Швеції та 1,5 мільйони євро було місцевим співфінансуванням (тобто фінансування комунальними теплопостачальними підприємствами). Фінансова окупність проєктів загалом становила менше ніж 8 років, хоча між окремими проєктами траплялися відхилення від цього строку, де наприклад для кількох проєктів окупність становила лише 2 роки. Це свідчить про те, що проєкти були достатньо прибутковими для комунальних теплопостачальних підприємств.

У рамках програми DemoUkrainaDH було проведено близько 40 процедур закупівель. Українські підприємства були найуспішнішими в закупівельних процесах, і цей успіх підвищив рівень місцевого досвіду та інституційного потенціалу в розробці та модернізації українських систем централізованого теплопостачання.

Програма DemoUkrainaDH мала на меті тісну співпрацю з усіма сторонами, залученими під час впровадження проєктів, такими як комунальні теплопостачальні підприємства, постачальники, галузеві асоціації тощо. Наприклад, протягом програми було організовано декілька семінарів для розширення співпраці в цій галузі. Під час цих семінарів відбувалися обмін теоретичним і практичним досвідом, проведення тренінгів та обговорення винесених уроків для вирішення проблем минулого та майбутнього; результати вже включені в планування майбутньої програми.

Спираючись на досягнення програми DemoUkrainaDH, у 2018 році було запущено нову програму фінансування модернізації систем централізованого теплопостачання в Україні. Нещодавно у Маріуполі програма «Швеція-Україна Підтримка Централізованого Теплопостачання (SUDH)»
__________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі