Українські аграрії можуть стати №1 серед світових експортерів

Українські аграрії можуть стати №1 серед світових експортерів
Останній серпневий звіт USDA вніс суттєві зміни в прогнози врожаю на 2021/22 МР. Що, в свою чергу, пророкує українським аграріям лідерство серед світових експортерів ярої пшениці та кукурудзи.

Про це повідомляє Агробізнес Сьогодні.

Пшениця

Згідно з останнім звітом USDA прогнози світового виробництва пшениці у 2021/22 МР зменшились на 15,49 млн тонн – до 776,91 млн тонн. За останніми результатами збору врожаю об’єми ярої пшениці у США знизились до мінімального рівня 2014 та 2015 років. Так само знижені прогнози для Китаю, Казахстану, та найбільше для Російської Федерації (на 12,5 млн тонн – до 72,5 млн тонн). Причина – несприятливі кліматичні умови та посуха, яка спостерігалась в останні тижні на посівах ярої пшениці.

Водночас, прогнози виробництва пшениці для України було збільшено на 10% до 33 млн тонн.

Кукурудза

Експерти USDA також знизили оцінку урожайності кукурудзи до рівня 4,17 т/га, скоротивши прогноз світового виробництва на 8,68 млн тонн (до 1186,12 млн тонн). В першу чергу, внаслідок різкого скорочення виробництва в США на 10,53 млн – до 374,68 млн тонн.

Прогнози щодо виробництва кукурудзи в Україні навпаки дуже оптимістичні та свідчать про збільшення врожаю до 39 млн тонн, що на 1,5 млн тонн більше, ніж за липневими прогнозами.

Ціни та прогнози

Такі прогнози від експертів USDA призвели до різкого стрибку ціни на біржовому та спотовому пшеничному ринках. За даними моніторингу «ПроАгро Груп», на внутрішніх базисах лише за останній тиждень ціни попиту на продовольчу і фуражну пшеницю рекордно зросли в середньому на 700 грн/тонна. Одним із причин подорожчання, окрім останніх прогнозів USDA, стало стримування продажів якісної пшениці з боку виробників. Через що коливання найкращої ціни на внутрішньому ринку становить 350 грн/тонну, у порівнянні із 50 грн/тонну минулого сезону.

Так само рекордно підскочив у ціні і ячмінь в середньому на 600 грн/тонну. Ціна збільшилась частково за рахунок стримування від виробників, через що експортери підняли закупівельні ціни на елеваторах і в портах. Варто зазначити, що у липні Україна експортувала рекордні 1,1 млн тонн ячменю.

Щодо ринку кукурудзи, то зростання відбулось лише по форвардних контрактах, а ціни залишились без змін.

«Україні варто скористатись цією ситуацією. Ця країна дійсно являється однією із небагатьох світових експортерів, чий виробничий потенціал USDA переглянуло в сторону підвищення. Такий виробничий рекорд буде сприяти експортній діяльності, яка також обіцяє стати рекордною для компанії 2021/22. Очікується, що врожай кукурудзи також збільшиться, іза оцінками USDA він оцінюється в 39 млн тонн, що являється новим рекордом, і, як наслідок, можливе оновлення рекордних експортних показників», – зазначають експерти USDA в останньому звіті.

Таким чином, прогноз USDA експорту пшениці із Україні в 2021/22 МР збільшено до 23,5 млн тонн, що на 2,5 млн тонн більше прогнозованого об’єму місяць тому.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі